МІСІЯ

Рада національної безпеки й оборони підтримала направлення наших військових у Кот-д'Івуар

19 січня 2011 року Рада Безпеки ООН одноголосно прийняла резолюцію N 1967 щодо розширення своєї миротворчої операції в Кот-д'Івуарі. Таким чином, зазначив Президент Віктор Янукович на засіданні РНБО, питання про розбіжності між певними країнами щодо способів подолання кризи у цій державі остаточно вичерпане. Він нагадав: окрім офіційної ноти Секретаріату ООН до України як до держави-контрибутора безпеки у відповідному субрегіоні, з проханням посилити підтримку миротворчих сил ООН звернувся особисто Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Бан Кі-Мун.

"Миротворча діяльність важлива в умовах, коли громадянські конфлікти переростають у повноцінні масштабні війни, що ведуть до гуманітарних катастроф. Насамперед це стосується Африканського континенту, де хронічними стали проблеми етнічних та релігійних протистоянь. У сучасних умовах вони становлять загрозу не лише регіональній безпеці, а й негативно впливають на глобальну стабільність", - констатував Віктор Янукович.

Зараз виникла серйозна небезпека ланцюгової реакції дестабілізації ситуації у деяких країнах Західної Африки. Зважаючи на специфіку регіону (надзвичайну бідність, велику кількість локальних і регіональних військово-етнічних конфліктів, що може призвести до масштабної гуманітарної катастрофи на Африканському континенті), участь України у миротворчій операції ООН буде стабілізуючою, передає слова Віктора Януковича його прес-служба.

Глава держави звернув увагу учасників засідання на те, що відповідна резолюція ООН передбачає збільшення миротворчого контингенту в країні на 2 тисячі військовослужбовців та продовження виконання миротворчих функцій двома військово-транспортними гелікоптерами Мі-8МТ з екіпажами і перебазування на тимчасовій основі трьох бойових ударних вертольотів Мі-24 з екіпажами зі складу Місії ООН у Ліберії до Кот-д'Івуару.

"Україна - миротворча держава. Це визнано світом. Ми взяли участь у понад 20 операціях з підтримання миру під егідою ООН. На цей час географія участі представників України у миротворчих операціях охоплює 11 країн, і вже приймалися рішення про передислокацію наших сил з Ліберії до Кот-д'Івуару для підтримки Місії ООН", - аргументував позицію щодо участі України у миротворчій операції ООН Віктор Янукович. До того ж, резолюція Ради Безпеки є обов'язковою для виконання всіма країнами-членами Організації, оскільки має найвищу легітимність.

Президент окремо відзначив - українські військові мають серйозний досвід миротворчої діяльності. Особливо це стосується екіпажів гелікоптерів, які добре знають відповідну місцевість та мають за 2010 рік 80 годин бойових вильотів. "Зважаючи на те, що ми будемо виконувати миротворчу функцію у регіоні Західної Африки та виходячи з перспективи додаткового розгортання економічної присутності України на Африканському континенті, впевнений - наше рішення про посилення підтримки миротворчих сил ООН в Кот-д'Івуарі відповідає національним інтересам та суттєво зміцнює українські позиції на міжнародній арені", - наголосив Президент.