ГАРЯЧА ТОЧКА

Відчайдушних благань про порятунок від наших громадян у Лівії до вітчизняного МЗС не надходило

Хоча дипломатів важко назвати забобонними людьми, проте директор департаменту консульської служби зовнішньополітичного відомства України Андрій Олефіров під час брифінгу для журналістів був надзвичайно обережним у висловлюваннях, аби, за його словами, не зурочити. Адже, на щастя, у Лівії у сутичках між противниками та прихильниками Каддафі поки що не загинув жоден іноземець, а евакуація українців із зони конфлікту триває злагоджено і без особливих інцидентів. За словами дипломата, від початку заворушень з Лівії чотирма чартерними рейсами було вивезено 279 громадян України і 116 громадян інших країн. Крім того, 122 українці повернулися на батьківщину за допомогою відповідних служб інших держав. Потік бажаючих виїхати з Лівії вже не можна вважати масовим. "Тепер йдеться про одиничні випадки, - пояснив речник МЗС Олександр Дикусаров. - І з кожним українцем, який висловив готовність евакуюватися за першої-ліпшої нагоди, наше посольство у Тріполі підтримує особистий зв'язок". Наразі відкрито два сухопутних переходи на кордоні Лівії з Єгиптом та Тунісом, якими можуть скористатися і громадяни України.

Однак про точні цифри тих, кому потрібна допомога, у цьому випадку говорити складно. "Ситуація може змінитися кожної хвилини", - зауважив Андрій Олефіров. Адже коли нашим громадянам повідомили, що буде можливість вилетіти з Тріполі на турецькому літаку (який учора прибув до "Борисполя"), згоду евакуюватися висловили 29 українців, проте на борт літака піднялося лише восьмеро.

Дипломати вважають, що головним мотивом, який змушує людей залишатися в охопленій громадянським конфліктом країні, є те, що вони не завжди можуть взяти на борт літака чи порома увесь свій, нажитий за роки праці у Лівії, домашній скарб. Наразі у Тріполі майже 600 українців вийшли на контакт з нашим посольством і висловили згоду, у разі загострення ситуації, евакуюватися. "Проте не виключено, що коли справа дійде до реальних кроків, ця цифра може зменшитися у рази", - сказав дипломат.

Як зауважив у коментарі "УК" Андрій Олефіров, у Лівії на момент початку конфлікту перебувало близько тисячі українців (з них лише 96 осіб стояли на консульському обліку). "Звідки взялися ті цифри, які звучали у пресі, - дві, три і навіть сім тисяч, мені невідомо", - сказав він. За його словами, посольство України у Лівії працює у робочому режимі, евакуйовано було лише родини українських дипломатів.

Андрій Олефіров також спростував повідомлення про те, що в аеропорту "Бориспіль" було конфісковано закордонний паспорт української громадянки Галини Колотницької, яка працювала особистою медсестрою Каддафі. "Я сам був в аеропорту, коли прибув цей літак, - сказав він. - Паспорт у неї ніхто не забирав, інакше вона не могла б потрапити на територію України".