РЕЗОНАНС

Заява російського чиновника про вміст у нашій продукції рослинних жирів  не відповідає дійсності

Твердження голови Росспоживнагляду Геннадія Оніщенка про те, що український твердий сир, який експортується до Росії, насправді є сирним продуктом, збентежили не лише вітчизняних виробників, а й українські органи, які відповідають за якість та безпечність продукції. По-перше, заяву про «порушення» було поширено через ЗМІ, а не офіційні джерела. По-друге, в оприлюдненому списку «недобросовісних» виробників фігурують підприємства, які взагалі не експортують сир до Росії. По-третє, сам факт «викривальної» заяви дискредитує Державну ветеринарну та фітосанітарну службу. Тож голова служби Іван Бісюк, а також президент «Українського клубу аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса розповіли про ситуацію та своє бачення проблеми. 

А російські споживачі наш сир цінують. Фото з архіву редакції

Насамперед Іван Бісюк повідомив, що до російського відомства звернулися з проханням надати хоча б якусь інформацію щодо невідповідності українського сиру стандартам Росії, а також повідомити, які моніторингові дослідження проведено і за який період. Відповіді Державна ветеринарна та фітосанітарна служба не отримала. І це не дивно, адже, як повідомив Іван Бісюк, у «списку Оніщенка» є такі підприємства, які роками не експортували сир до Росії. А деякі з тих, що експортують, взагалі не виробляють сирного продукту. «У нас кілька підприємств хотіли налагодити виробництво сирного продукту з домішками рослинних жирів. Проте вони швидко відмовилися: не вистачає висококласних спеціалістів, та й технології дорогі. Уявіть обурення цих підприємств, коли їх звинуватили у постачанні сирного продукту замість твердого сиру», — зазначив посадовець.

Необгрунтованість заяв російського чиновника полягає також у тому, що очолюване ним відомство може перевіряти продукцію лише з полиць. «З головки сиру знімається заводська упаковка, в супермаркетах він ріжеться і загортається в поліетиленову плівку і кладеться на полицю. Хай тепер скажуть, яким чином можна прослідкувати, чий це шматок сиру і як він потрапив на полицю. Як приклад: сир завозиться з України на територію третьої держави, там його купляє дистриб’ютор, продає іншому, той ще іншому, а потім — на полицю російського супермаркету. Хто дасть гарантію, що підчас цього логістичного ланцюга, а тим більше у магазині, не проходить підміна?» — риторично запитав Іван Бісюк.

За його словами, український сир користується популярністю в російського покупця, попри те, що він на другому місці за ціною після європейського. Тож посадовець не виключає, що під брендом вітчизняних сирів можуть продавати фальсифікат.   

Провокатори…  з України?

Ситуація досить дивна: підстав для галасу немає, а заяви лунають. Алекс Ліссітса висловив припущення, що провокація пов’язана із необхідністю дискредитувати Державну ветеринарну та фітосанітарну службу, яка має бути єдиним контролюючим органом з якості та безпечності харчових продуктів, а отже перейняти відповідні функції від інших контролюючих відомств. «Абсолютно впевнений, що це не провокація російської сторони і абсолютно впевнений, що ці провокації йдуть від наших з вами колег українців, які підключили своїх побратимів росіян. Бо нікому не хочеться віддавати такі «жирні» місця, як контроль за виробниками продуктів харчування. Мова про ті органи, які повинні віддати цей контроль», — заявив він.

Така «державницька» діяльність може дуже погано позначитися на вітчизняній молочній галузі. Адже може статися, що Росія таки закриє кордон для українського твердого сиру. Експорт цієї продукції до Росії минулого року становив 60% від загального експорту сиру (320 млн дол. США). Якщо північний сусід закриє кордон, закупівельні ціни на молоко на українському ринку впадуть щонайменше втричі. Постраждають від цього передусім приватні господарства, внаслідок чого може прискоритися вирізання худоби.          

Проте ані Алекс Ліссітса, ані Іван Бісюк у такий песимістичний варіант не вірять. Вони одностайно заявили: якби Росія хотіла ввести санкції, то вона б вже почала це робити. «Геннадій Оніщенко — це ж не Росія. Оніщенко сказав, а Росія з цього приводу нічого не сказала. Те, що ним сказано не має під собою підстав», — наголосив Іван Бісюк.