ПАРТНЕРСТВО
 

Паростки економічної стабільності створюють умови для продовження програми stand by
 

Торік уряд спромігся досягти макроекономічної стабільності. Про це Прем'єр-міністр Микола Азаров поінформував керівника місії Міжнародного валютного фонду Атанасіоса Арванітіса під час першої в поточному році зустрічі.

За результатами роботи зафіксовано позитивне зростання валового внутрішнього продукту (4,1%) та найнижчий рівень інфляції за останні десять років (9,1%). Щоправда, уряду не вдалося вивести будівельний комплекс на докризовий рівень 2007 року; через посуху не отримано запланованих показників в агропромисловому комплексі, зокрема зернових зібрано на 10% менше.

Все це, як зазначив Микола Азаров, створило складні умови для виконання бюджету. "Водночас його було виконано за всіма закладеними угодою з МВФ параметрами: це стосується і показників дефіциту, і загального обсягу відшкодування податку на додану вартість, і показників зменшення заборгованості з відшкодування ПДВ", - наголосив глава уряду.

Зі свого боку місія Міжнародного валютного фонду позитивно оцінила встановлення фінансової стабільності в Україні, заявив Атанасіос Арванітіс: "Місія справді згодна, що Україна досягла значного прогресу. Ми позитивно оцінюємо встановлення фінансової стабільності, але потрібно пам'ятати, що минулий рік був досить складним. Зараз до банківської системи України повертається довіра у вигляді депозитів. Українська економіка відновлюється після кризи і спостерігаються тенденції зростання".

Глава місії зазначив, що необхідними умовами для позитивного розвитку в 2011 році вважає обмеження державних витрат, перехід до автоматичного відшкодування ПДВ відповідно до Податкового кодексу і здійснення пенсійної реформи.

На що Микола Азаров відповів: у січні доходи бюджету були більшими за витрати, перехід на автоматичне відшкодування ПДВ здійснюється за планом, схвально оціненим самими фахівцями місії, а пенсійна реформа зараз активно обговорюється з громадськістю - інститутами громадянського суспільства, науковцями, експертами.

Він також поінформував, що уряд ухвалив бюджет на 2011 рік з урахуванням основних домовленостей з МВФ у рамках програми співпраці stand by. За його словами, Кабінет Міністрів продовжує політику приведення комунальних тарифів у відповідність до ринкових цін: підвищено тарифи на теплову енергію, електроенергію і холодну воду, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Прем'єр-міністр зауважив, що уряд прийняв рішення щодо поетапної зміни тарифів протягом 2011 року відповідно до тих реалій ринку, які складатимуться.