ПОЗИЦІЯ

Спірний законопроект, прийнятий парламентом у першому читанні, відкликаний на доопрацювання

Після акцій протесту проти розгляду Верховною Радою законопроекту про скасування соціальних виплат певним категоріям громадян і переговорів влади й громадських організацій Прем’єр-міністр України Микола Азаров підписав із «Українським союзом ветеранів Афганістану» і «Союзом Чорнобиль України» меморандуми про взаємодію й співробітництво. А законопроект, прийнятий парламентом в першому читанні, який збурив хвилю протестів, відкликаний на доопрацювання. 

«Для нас і для Президента України соціальний захист ветеранів — це святе, і всі наші можливості ми завжди будемо використовувати для підтримки ветеранів», — підкреслив після церемонії підписання глава уряду.

У свою чергу голова спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький зазначив: «Ми ведемо зараз з урядом конструктивний діалог, ми знайшли спільну мову». А голова «Союзу Чорнобиль України» Юрій Андрєєв підкреслив: «Ми гарантуємо відсутність пікетів і акцій протесту, але за умови, що положення меморандуму будуть виконуватися».

Чорнобильці: не лише збереження, а й посилення соціальних гарантій 

Зокрема, у відповідному меморандумі Кабміном заплановано з наступного року поліпшити комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на 85 % (з 11,5 млн грн до 21,3 млн). Інвалідам — ліквідаторам аварії на ЧАЕС підвищити розмір пенсії на 25 % і виділити додатково 155,5 млн грн на засоби реабілітації.

Чорнобильцям будуть поетапно осучаснювати виплати (з урахуванням, скажімо, інфляції), а також на 13,6 % (з 44 до 50 млн грн) збільшувати видатки на забезпечення житлом.

З цього приводу Юрій Андреєв підкреслив, що з 2005 року діалог з боку влади був фактично припинений і чорнобильців ігнорували, а сьогодні уряд почав конструктивну роботу.

Меморандум з афганцями: конструктивну роботу розпочато. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Афганці: допомогли собі  й ветеранам ВОВ

До 5 травня 2012 року передбачається на 20 % підвищити щорічну грошову допомогу інвалідам війни й учасникам бойових дій і на 43 % (на 155,5 млн грн) — видатки на забезпечення їх засобами реабілітації.

Також, згідно з меморандумом, розмір пенсій інвалідам в наступному році збільшиться на 20 % (у середньому з 2 589 грн до 3 112 грн), членам родин загиблих військовослужбовців — на 30 %, а щомісячне довічне утримання членам родин померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни — на 23,5 %.

Як сказав голова союзу афганців Сергій Червонописький, «виконання меморандуму ми будемо чітко контролювати».

Консультативна рада

В тому числі й для контрольних функцій створюється обумовлена меморандумом з чорнобильцями Консультативна рада. Хоча головне її завдання — «опрацювання пропозицій стосовно удосконалення законодавства» та «розгляд питань щодо визначення джерел додаткових надходжень до бюджетів усіх рівнів та бюджету Пенсійного фонду України».

До Ради увійдуть представники центральних органів виконавчої влади та всеукраїнських і регіональних громадських організацій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 «Для чого ми створюємо Консультативну раду? — зазначив Прем’єр-міністр Микола Азаров. — Для обговорення спільних позицій, для вирішення проблем. Ви повинні бути впевнені, що двері уряду відкриті для ваших пропозицій».

Він також зауважив, що з перших днів роботи нинішній Кабмін приділяє надзвичайно велику увагу вирішенню соціальних питань. В першу чергу — пільгових категорій громадян. «Навіть в умовах розрухи 2010 року ми знайшли можливості відновити «заморожені» два роки до цього соціальні виплати і почали підвищення соціальних стандартів», — нагадав глава Кабінету Міністрів, підкресливши, що надалі соціальні стандарти будуть постійно підвищуватися відповідно до розвитку економіки.

Далі — пліч-о-пліч

Чорнобильці взяли на себе зобов’язання проводити моніторинг пропозицій, що подаються постраждалими внаслідок аварії на ЧАЕС громадянами, та своєчасно вносити їх на розгляд Консультативної ради для підготовки проектів відповідних рішень.

Меморандуми після підписання набули чинності й будуть діяти протягом п’яти років. Обумовлено також, що сторони за взаємною домовленістю можуть вносити до цих документів зміни, а у випадку, коли жодна із сторін не повідомила про намір розірвати меморандум, його дія продовжується на один рік.

Зараз, з одного боку, громадські організації налаштовані суворо слідкувати за дотриманням владою обіцянок. Із часом їм прийдеться перенести увагу на те, щоб виділена державою допомога доходила до адресатів вчасно, без порушень чи зловживань.

Кабмін зі свого боку запрограмований на суворе виконання усіх пунктів меморандумів. Не виключено, що прийдеться вносити зміни в проект бюджету-2012 інші фінансові плани на майбутній рік. Як повідомив віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко, уряд також «провів роботу серед народних депутатів» і є гарантія, що та частина спірного законопроекту, яка викликала збурення в громаді пільговиків, буде вилучена з кінцевого варіанту документу.

На практиці ми побачили приклад, як активна частина суспільства й влада продемонстрували здатність іти на компроміс, результат якого — громадський спокій. А головне — в результаті цивілізованого діалогу вдалося стовідсотково нівелювати всі проблемні питання, що спровокували конфлікт. Відтак сторони повернулись, кожна до своєї, конструктивної роботи.

Як приклад

Як відомо, в Америці сьогодні проходить акція протесту «Захопи Уолл-стріт», спрямована проти дій фінансистів у час економічної кризи. Один з ветеранів армії США, морський піхотинець, приєднався до протестуючих й закликав інших ветеранів підтримати його. «Я не воював за Уолл-стріт. Я воював за Америку», — мотивував він свій вибір.

Ліквідатори аварії на ЧАЕС, всі постраждалі від Чорнобильської катастрофи, а також наші співгромадяни — ветерани бойових дій — всі вони боролись за Україну. І сьогодні держава можливостями свого уряду гарантує цій категорії громадян свій захист та допомогу. А далі, як сказав Микола Азаров, вони тільки підвищуватимуться у відповідності із ростом вітчизняного економічного потенціалу.