МЕТА

Прем’єр наголошував на якісній підготовці збірних до літніх Олімпійських  та Паралімпійських ігор

На засіданні Оргкомітету з підготовки та участі спортсменів України в Олімпійських іграх та провідних міжнародних змаганнях, на якому головував Микола Азаров, йшлося про першочергові завдання уряду, які мають стимулювати розвиток вітчизняного спорту. Передовсім це фінансування олімпійської підготовки, вдосконалення системи  спортивного резерву, розвиток інфраструктури та матеріально-технічного забезпечення.

«У 2011 році, незважаючи на кризові явища, ми збільшили витрати на спорт на 21%, довели показник до 840 млн грн, а в 2012 році плануємо вперше виділити на його розвиток 1 млрд 200 млн грн», — заявив Прем’єр, додавши, що в нинішньому році  втричі збільшено підтримку національного олімпійського руху, а також витрати на спортивну науку.

У цьому контексті Прем’єр зробив акцент на планах уряду виділити додаткові кошти для олімпійської команди в розмірі 90 млн грн до 2012 року. Окремо вирішено надати 80 млн грн на придбання Лабораторії національного антидопінгового центру і майже 37 млн грн — на створення Національного центру реабілітації інвалідів-олімпійців.

У цілому ж на цільову програму розвитку фізичної культури і спорту, розраховану на 2012—2016 роки, з різних джерел фінансування виділятиметься 30 млрд грн. «Цього року ми затвердили довгоочікуване зі спортивним співтовариством положення про Центр олімпійської підготовки. Затверджено також положення про порядок формування резервного фонду спорту. У серпні уряд схвалив концепцію загальнодержавної цільової програми розвитку фізичної культури і спорту. Вона містить широкий спектр напрямків і орієнтовна сума всіх джерел фінансування становитиме майже 30 млрд грн», — сказав Прем’єр.

Окрім цього, 2012-й буде проголошено Роком спорту і здорового способу життя. Власне, в цей період уряд планує заохотити українських олімпійських чемпіонів виділенням їм квартир, а також коштів, розмір яких визначатимуть відповідні оргкомітети.

Щоправда Микола Азаров не вбачає потреби у створенні в Україні окремого Міністерства спорту. На його переконання, тут справа не в наявності структури, а в тому, наскільки до спортивної теми прикута увага уряду та керівників на місцях. При цьому Прем’єр не виключає, що у перспективі необхідність такої структури з’явиться.

Окремо він зазначив, що з ініціативи Президента Віктора Януковича наша держава подасть заявку на проведення у 2022 р. зимових Олімпійських та Паралімпійських ігор. До того ж за цей період ми маємо прийняти чемпіонати світу з фехтування, художньої гімнастики, легкої атлетики та баскетболу.

Вже по завершенні засідання оргкомітету Прем’єр дав низку доручень, спрямованих на створення належних умов для підготовки спортсменів до престижних міжнародних змагань. Зокрема до старту ХХХ-х Олімпійських ігор у Лондоні 27 липня 2012 року вже готуються 142 українські спортсмени. Ще низку ліцензій ми плануємо отримати під час наступних кваліфікаційних змагань. А на XV-х Паралімпійських іграх, які розпочнуться 29 серпня, українці змагатимуться в 12 із 21 виду спорту.

Керівники ж, відповідальні за підготовку національних збірних, мають докласти максимальних зусиль, аби рівень наших спортсменів став найвищим. «Я думаю, що ми значно покращимо цю підготовку, ми ще раз зважимо всі можливості, вивчимо ситуацію і приймемо відповідне рішення», — констатував Прем’єр.

Микола Азаров відвідав Олімпійський центр. Фоторепортаж Олега МАРКЕВИЧА