"Уряд зламав тренд руйнації економіки"

Оксана МАЛОЛЄТКОВА
23 травня 2019

Засідання уряду Прем’єр-міністр Володимир Гройсман розпочав із повідомлення, що не змінив свого рішення і подає у Верховну Раду заяву про відставку. Він наголосив, що за посаду не тримається й завжди був готовий брати на себе відповідальність і давати якісний результат.

«Минулі три роки були важкими і для держави, і для людей. Уряду доводилося розв’язувати складні й часом безпрецедентні проблеми. Ми завжди намагалися знайти правильні рішення, які б сприяли зменшенню кількості проблем, а не збільшенню. Одне з головних завдань, з яким ми впоралися, — змінили тренд від руйнації національної економіки через об’єктивні причини передусім зовнішньої агресії до закладення основ для її стабілізації та зростання.

Ми почали рухатися у впровадженні якісних змін, які нині не завершено, адже трьох років мало для розв’язання всіх проблем, що накопичувалися в країні десятиліттями. Але маємо макроекономічну стабільність. Валютні резерви сягнули 20 мільярдів доларів. Державний борг зменшено з 80 до 60% внутрішнього валового продукту. Втричі збільшено мінімальну зарплату, вдвічі — середню. Водночас перед країною стоїть багато загроз — і в безпековому секторі, і в енергетиці. Потрібні чіткі рішення. І хоч би де я був, боротимуся за успіх українців і України. Вона для мене не просто місце на карті, а велика 45-мільйонна держава, в якій ми почали наводити лад.

Я захищатиму її стабільність», — констатував Володимир Гройсман.

Краще про успіхи децентралізації і не скажеш. Ілюстрація з сайту focus.ua

Реформи потрібно продовжувати

«Боротися треба не за крісла, а за результат, потрібний людям. Цей уряд був найефективнішим у проведенні ключових реформ. А для мене це децентралізація, кількість створених громад, збудовані об’єкти, дитячі садки та школи, якісні дороги й сучасне освітлення, розбудована інфраструктура, амбулаторії. Це і є відповідальність. Переходячи гірську річку, на середині зупинятися небезпечно. Тому важливо рухатися далі в реформах. Рух уперед і реформи не можна за жодних умов ставити під загрозу черговою турбулентністю в державі. Мусимо прямувати еволюційним шляхом, бо наша стратегія чітка: вступ до ЄС і НАТО, утвердження нової якості життя людей. Потрібно трохи більше часу, щоб вийти в цьому на рівень розвинених країн. Як потрібно і більше правди, і більше довіри у спілкуванні із суспільством. Нині саме боротьба за довіру, популяризація реформ потребує більшої уваги і уряду, і парламенту. Бо саме очікування часом невиправдано швидких змін призводить до того, що люди починають вірити в казки, відірвані від реалій», — наголосив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко в ефірі одного з телеканалів, повідомляє служба віце-прем’єра.

Серед рішень, ухвалених на засіданні Кабміну, — надання Укроборонпрому на поворотній основі 32 мільйонів гривень для проведення ним глибокого фінансового аудиту своєї діяльності, а також внесення в парламент законопроекту, що має зробити відкритішим використання коштів державного оборонного замовлення.

Розроблення документа Прем’єр доручив Мін­економрозвитку, Мін’юсту й Міноборони на минулому засіданні уряду. Це доручення він дав після коментаря міністра оборони Степана Полторака, що діяльність Укроборонпрому не може стати прозорішою без змін у законодавстві, що визначать, яка інформація таємна, а яка ні.

Тоді Володимир Гройсман зауважив: «Нам важливо зрозуміти, як функціонує концерн. Кожна гривня, яку там витрачають, — це кошти українського народу. Все, що не таємниця, має стати відкритим. Це буде чесно й відповідально щодо суспільства й військових. Наприклад, у світі держави із сильними оборонними можливостями 70% закупівель здійснюють публічно. Маємо воювати і з ворогом, і з корупцією. Країні, яка воює, потрібен вільний від корупції, прозорий та підзвітний оборонно-промисловий комплекс».

Учора уряд затвердив програму підвищення обороноздатності й безпеки держави в частині оснащення Державної служби з надзвичайних ситуацій сучасною авіаційною технікою, схвалив концепцію розвитку системи екстреної медичної допомоги. Унормовано питання виплати пенсій і грошової допомоги військовослужбовцям силових структур — забезпечується право на зарахування до вислуги років у пільговому обчисленні (один місяць за три) часу проходження служби, протягом якого особа брала участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях. Запроваджено механізм виплати середнього заробітку особам, уповноваженим на виконання функцій держави, які зникли безвісти за особливих обставин. Спрямовано майже 40 мільйонів гривень на забезпечення житлом учасників АТО-ВПО.

Посилено ліцензійні вимоги до туроператорів

«Треба захистити українців від дій недобросовісних туристичних операторів, щоб уникнути туристського колапсу, який виникав попередніми роками. Суть змін: для отримання ліцензії туроператор має забезпечувати фінансову гарантію перед туристами. Це може бути гарантія банку або іншої кредитної установи. У разі здійснення виплати відшкодування туристам туроператор повинен відновити суму фінансової гарантії наступного робочого дня. Туроператор має за 8 та 2 години до запланованого відправлення рейсу перевірити інформацію про час його відправлення. У разі затримки рейсу на більш ніж чотири години мусить розмістити інформацію про це на власному веб-сайті, а також проінформувати електронною поштою орган ліцензування — Мінекономрозвитку.

Туроператори на власному веб-сайті відтепер мають надавати інформацію про турагентів, з якими вони працюють: найменування фізичної чи юридичної особи, строк чинності агентського договору, реквізити особи, що надала гарантію банку або іншої кредитної установи, а також інформацію про чинні договори на туристичне обслуговування, укладені безпосередньо тур­оператором або через турагентів із зазначенням країни тимчасового перебування. Суб’єкти тур­операторської діяльності відтепер зобов’язані забезпечувати всі необхідні умови для доступності маломобільних груп населення до місць їхнього проживання під час відпочинку», — цитує слова першого віце-прем’єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва прес-служба міністерства.

Уряд затвердив нову редакцію українського правопису, розроблену Українською національною комісією з питань правопису. Як зазначено в пояснювальній записці до документа, нову редакцію українського правопису розроблено на фундаменті української правописної традиції з урахуванням новітніх мовних явищ, що набули поширення в різних сферах суспільного, наукового й культурного життя.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua