НЕДБАЛІСТЬ

Аварія в Ужгороді стала наслідком елементарної безгосподарності

За фактом аварії на газогоні в Ужгороді, що надовго позбавила голубого палива обласний центр і район та призвела до важкого травмування трьох осіб, Закарпатська прокуратура порушила кримінальну справу. Частина 2 статті 272 Кримінального кодексу України говорить про порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві, і передбачає обмеження волі терміном до 5 років або позбавлення волі до 8 років, з позбавленням права посідати певні посади або займатися певним видом діяльності протягом трьох років.

За дні, що пройшли після надзвичайної події, стало дещо більше відомо про її причини. Так, міський голова Віктор Погорєлов повідомив, що Ужгородський МРЕМ (міський район електромереж) свого часу отримав офіційний дозвіл на проведення земельних робіт у тому місці, де згодом відбулася аварія. Але у визначені терміни проведення цих робіт — 16-17 серпня — не вклався. Аж 29 серпня, спохопившись і проігнорувавши термін дії дозволу, «ремівці» взялися рити вулицю.  Фахівців, без присутності яких подібні роботи категорично заборонені, не попередили. Свій кабель електрики намагалися прокласти поміж інших комунікацій за допомогою так званого «крота». Зачепили газову трубу середнього тиску, і почалося витікання газу…

Після виїзду на місце всіх міських служб та висновку про прорив газогону міліції було вказано негайно перекрити рух прилеглими вулицями, людей із будинків у небезпечній зоні евакуювати. У кав’ярні «Шериф», де правоохоронці виявили близько десяти відвідувачів, останніх попередили про небезпеку. Міліціонери пішли собі далі, тимчасом як деякі відвідувачі, зокрема і ті, котрі потім обгоріли на пожежі, залишилися в кав’ярні. Невиконання (або неповне виконання) службових інструкцій обернулося трагедією та відімікненням газу великому місту, а також 26 населеним пунктам району! Такого масштабного та довготривалого зачинення «на ключ» газової мережі досі в Україні, стверджують деякі спеціалісти, ще не траплялося. Тисячі людей  позбавлені можливості готувати їжу в звичних умовах, порушився ритм роботи лікарень, дитсадків, закладів громадського харчування, припинили роботу низка підприємств і цехів.

Як можна було уникнути такого перебігу подій? Рівень розвитку сучасних технологій мав би дозволяти від’єднувати порушену ділянку мережі без припинення роботи всієї системи. Аж ні. В Ужгороді і в селах району всі споживачі «нанизані» на одну трубу. Розгалуженої мережі газоподачі з можливістю маневрувати роботою системи за допомогою засувок-вентилів немає. Резервний варіант подачі газу на випадок аварії чи технологічної потреби не передбачений. Ось тобі й технічна оснащеність тих, хто отримує від споживачів газу дуже непогані гроші…

На понеділок Ужгород все ще не всюди отримав голубе паливо. Епопея без газу, яка затяглася більш ніж на тиждень і яку можна назвати або свідченням безгосподарності, або й колапсом, все ще не завершилася. Проте вже зараз службам, які були причетні до неї в місті над Ужем, варто глибоко замислитися, а фахівцям у інших містах країни — проаналізувати уроки ужгородської аварії та зробити попереджувальні кроки.