ПРОГНОЗ

Фахівці говорять про «низьку» повінь у кількох областях, яка не завдасть значних збитків 
 

Протягом наступних трьох тижнів погода в країні буде відносно стабільною — без різких змін температури. Найближчі дні практично по всій території  стовпчик термометра вночі опускатиметься від -3 до -10 градусів, а вдень температура буде від 0 до 5 градусів морозу. Протягом 1 — 4 березня спостерігатиметься потепління на 2—5 градусів, протягом 4 — 7 березня трохи похолодає, а далі знов потепління. Так, з 7 березня температура вночі буде від 1 до 6 градусів нижче нуля, вдень — від 0 до 5 тепла.

Як повідомив на брифінгу начальник Українського гідрометеорологічного центру МНС Микола Кульбіда, в цей період будуть незначні опади у вигляді снігу та мокрого снігу. За його словами, опади істотно не вплинуть на ситуацію на річках, проте після недавнього підвищення температури спостерігається початок водопілля в певних регіонах. Це стосується басейнів річок Дністра, Західного Бугу, Сіверського Дінця, а також верхньої частини річки Прип’ять.

Зі свого боку, директор департаменту цивільного захисту Міністерства надзвичайних ситуацій Василь Квашук повідомив, що нині важко спрогнозувати, чи прийде в Україну велика вода. Проте, за наявними даними, якщо повінь буде, то «низька» (за класифікацію МВС), і значних збитків не завдасть. Василь Квашук зазначив, що локальні паводки можливі в Рівненській, Волинській областях (підтопить по 2% територій), а також у Чернігівській області (0,5% території). За його словами, можливе підтоплення заплав у басейнах річок, а також приватних господарств та житлових будинків, що розташовані поблизу.

Придунайським селам до повені потрібно буди готовими. Фото з сайту trust.ua

Говорячи про поточну ситуацію, Василь Квашук повідомив, що найбільше підтоплення протягом вихідних сталося в Ізмаїльському районі Одеської області. Внаслідок танення снігу в одному із сіл підтоплено 150 будинків садового кооперативу. Довелося евакуювати двох жителів, які не змогли самотужки покинути житло.

А заступник голови Державного агентства водних ресурсів Олексій Чунарьов повідомив, що досить непроста ситуація нині склалася на українській частині Дунаю та у басейні річки Тиса. Він зауважив, що ситуація там не катастрофічна, але до можливої повені слід готуватися.

Олексій Чунарьов також зазначив, що водосховища на Дніпровському каскаді працюють у штатному режимі, і понаднормового спуску не відбувається. Немає загрози й дніпровській флорі та фауні. За словами посадовця, протягом місяця рівень кисню в Дніпрі становив 8 — 11 міліграмів на дециметр кубічний при мінімальній   нормі 4.

У підсумку фахівці зазначили, що нині спостерігається стабілізація ситуації на всіх річках України, проте потепління може внести корективи. Остаточний і докладніший прогноз щодо водопілля та можливих повеней вони пообіцяли дати на початку наступного тижня.