МЕТА

Глава уряду вважає за можливе досягти цього протягом двох років 

Прем’єр-міністр Микола Азаров  провів засідання економічного прес-клубу, участь у якому взяли журналісти провідних вітчизняних ЗМІ. Він зокрема розповів про основні заходи, спрямовані на інвестиційно-інноваційний розвиток економіки та завдання на наступний рік. Серед них: вихід на значне скорочення дефіциту бюджету — на рівні 2,5%, скорочення боргових зобов’язань до 29,2% від ВВП, а також поліпшення зовнішньоторговельного балансу.

Головний редактор газети "Урядовий кур'єр" Сергій БРАГА (в центрі) під час засідання економічного прес-клубу. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Імпорт гальмує розвиток

«Зараз стратегія уряду і найголовніші антикризові заходи полягають у зниженні боргового навантаження і досягнення прийнятного дефіциту бюджету», — підкреслив Микола Азаров. При цьому він наголосив на можливості виходу економіки у 2013-2014 роках на докризовий рівень і відзначив необхідність скорочення імпорту природного газу. 

За словами Прем’єр-міністра, також важливо вирівняти дисбаланс між імпортом та експортом. У зв’язку з цим уряд ухвалив програму імпортозаміщення, спрямовану на скорочення протягом 5–10 років імпорту за рахунок розвитку вітчизняного виробництва за умови застосування високих технологій.

Крім того, Микола Азаров відзначив досягнення уряду зі скорочення інфляції та вихід на дефляцію за рахунок зниження цін на продовольчу групу товарів. За його словами, стабілізації цінової ситуації сприяє й будівництво овочесховищ, зерносховищ та оптових ринків. До того ж Україна має великі можливості надходжень від експорту зерна.

У свою чергу експерт прес-клубу, доктор економічних наук, головний науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАН України Ірина Крючкова наголосила на якісній зміні системи розподілу фінансових ресурсів у 2011 році та зазначила, що фінансові результати країни  позитивні за останні три квартали. Науковець висловила сподівання, що розроблені урядом механізми розвитку економіки на наступний рік матимуть ще вагоміші результати.

Затрати окупляться

Говорячи про зовнішньоекономічні відносини, Микола Азаров заявив, що Україна розраховує на підписання угоди про зону вільної торгівлі з СНД в ході саміту глав урядів країн Співдружності у Санкт-Петербурзі.

«Для нас це надзвичайно важливо. Після запровадження ЗВТ ми отримаємо змогу активно просувати наші товари на ринки країн СНД», — цитує слова Прем’єр-міністра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. 

Крім того, він зазначив, що Україна перебуває на завершальній стадії підписання угоди про ЗВТ з Євросоюзом. Микола Азаров наголосив, що наша країна проводить консультації щодо запровадження зони вільної торгівлі й з іншими країнами світу, після укладення яких вдасться істотно диверсифікувати експорт і поліпшити зовнішній платіжний баланс: «Це стратегічна для нас мета».

Кон'юнктура експорту "цариці полів" позитивна. Фото Укрінформу

Торкаючись теми зернових ринків, глава уряду закликав аграріїв завершувати збирання кукурудзи, не боятися вкладати в це кошти, оскільки на зовнішніх ринках залишається дефіцит продовольства, і хороша кон’юнктура для експорту зернових посилюється. «Для внутрішніх потреб нам необхідно близько 5 млн тонн кукурудзи, а ми вже зараз намолотили 12 млн тонн і очікуємо її врожай на рівні 20 млн тонн. Тепер наше завдання — втримати ціну на внутрішньому ринку, щоб виробник окупив свої затрати», — наголосив Микола Азаров.