"Вимушене, проте виправдане перезавантаження влади"

Павло КУЩ
15 червня 2021

На початку липня виповниться сім років визволення міста Слов’янськ, яке близько трьох місяців перебувало під окупацією проросійських незаконних збройних формувань. Навесні та влітку 2014 року населений пункт став одним з неофіційних символів підступного «рускава міра» і жорстокої гібридної війни, що приповзла на українську землю під російськими триколорами. А цього року навесні місто і його люди знову стали заручниками власного політичного вибору, проголосувавши восени за представників проросійських партій і сил, які балотувалися до міської ради.

Подальше тривале протистояння між міським головою і депутатською більшістю призвело до того, що Слов’янськ уже майже пів року змушений був жити без ухваленого бюджету на 2021 рік. Назбиралося багато інших важливих економічних та соціальних питань. А тому щоб уникнути вкрай складної ситуації, яка погіршувалася, наприкінці травня Президент України Володимир Зеленський підписав указ про утворення тут міської військово-цивільної адміністрації.

Указ вже набрав чинності, й голова Донецької обласної державної адміністрації і військово-цивільної адміністрації та командувач ООС працюють над завершенням утворення міської ВЦА.

Депутати чубляться, а потерпають виборці

Отже, за підсумками осінніх місцевих виборів перемогу у другому турі й посаду керівника громади у Слов’янську виборов Вадим Лях, який до цього вже перебував один термін у кріслі міського голови. А депутатську більшість (понад 80% складу народних обранців) у міськраді становлять представники політичних сил «Опозиційна платформа — За життя», «Партія миру та розвитку» і «Наш край». І саме депутатська більшість, розпочавши протистояння з міським головою, якого обрали від партії «Опозиційний блок», фактично паралізувала роботу міськради. Зокрема сесії, на яких мали б вирішувати важливі для міста бюджетні питання, неодноразово переносили через банальну відсутність саме депутатів фракційної більшості.

«На кожній сесії, де розглядали бюджет, представники більшості вносили правки, які не обговорювали в комісіях чи з іншими депутатами. Тобто з коліна намагалися внести зміни в бюджет. Відповідно ні ці правки, ні бюджет не ухвалювали. Постійно триває саботаж роботи міського голови: мене весь час шантажують і не дають працювати», — скаржився журналістам Вадим Лях.

Само собою, деструктивна «робота» представників депутатської більшості насамперед позначилася на життєдіяльності всього міста і його жителів — людей, які їх обирали. Тривале протистояння призвело до істотного збільшення невідкладних проблем у місті. Наприклад, залишилися без відповідного фінансування медичні (і це під час масштабного наступу коронавірусної інфекції!), освітні та соціальні програми громади. Ганьбою для колись потерпілого від війни міста став аварійний стан мосту у відносно мирні роки: навіть довелося припинити рух транспорту ним, проте нарешті почати його капітальний ремонт так і не змогли через політичні чвари у міськраді. З цієї самої причини тут припинили ремонти в медичних закладах та гуртожитках, які планували в межах перспективних інвестиційних проєктів.

У квітні з огляду на те, що всі зусилля міського голови знайти консенсус із депутатською більшістю не мали успіху, він звернувся до голови Донецької ОДА і ВЦА із проханням розглянути можливість введення у Слов’янську міської військово-цивільної адміністрації. А наприкінці травня з’явився відповідний указ глави держави, який з огляду на складну ситуацію в місті таки вдався до вимушеного кроку. Тут вирішили використати варіант перезапуску міської ради: аж до наступних позачергових виборів утворена ВЦА тепер має ухвалити бюджет і план соціально-економічного розвитку міста. Тобто вона виконуватиме ту роботу, яку мали б давно зробити депутати міськради.

Аварійний міст у Слов’янську довго чекав, але так і не дочекався відповідної реакції від депутатів міськради. Фото з сайту svoi.city

«Слов’янськ — повністю мирне місто»

На інформаційній війні як на війні. А тому утворення міської ВЦА відразу стало темою №1 для тутешніх проросійських політичних сил та пропагандистських ресурсів, які кинулися лякати жителів Слов’янська жахливими перспективами. Приміром, їм «гарантували» введення воєнного стану і комендантської години, військові патрулі на вулицях, перепустки, арешти тощо. Звісно, міський голова рішуче спростовував ці нісенітниці про ВЦА.

«Не потрібно хвилюватися, бо для слов’янців майже нічого не зміниться. Місто житиме і розвиватиметься, а люди вже не будуть заручниками політичної боротьби депутатських фракцій. Ми входимо у перехідний період, і доки не буде призначено керівника ВЦА, керуватиме містом міський голова», — повідомив Вадим Лях. За його словами, він поки що не знає, хто саме очолить Слов’янську ВЦА, але всіляко йому допомагатиме у розв’язанні чималої кількості проблем, що назбиралися через бездіяльність депутатів.

А тим часом і до самого міського голови побільшало претензій від земляків. Першими їх висловили ветерани АТО/ООС, які для цього завітали на недавню пресконференцію очільника міста і, згадавши події весни 2014 року, звинуватили Вадима Ляха у співпраці з проросійськими бойовиками. «Ви людина зашкварена у цій війні з ніг до голови! Ви не маєте права бути головою ВЦА. Коли оголосять перевибори, йдіть і обирайтеся, якщо люди вас підтримають. А поки що не маєте на це права», — висловив спільну думку побратимів ветеран АТО Сергій Кошуков.

Уже достеменно відомо, що військові пропонують обрати керівником міської ВЦА командира 37-го окремого мотопіхотного батальйону Павла Лановенка. Є й інші кандидатури, але остаточне рішення про призначення попереду. Очевидно, введення у Слов’янську міської ВЦА має отримати потужний інформаційний супровід, оскільки проросійська пропаганда тривалий час поширює відверту дезінформацію про вимушене і необхідне перезавантаження влади.

Приміром, жахи про «військову хунту» на Донеччині довелося почути на початку літа навіть у селах запорізького степу, куди безперешкодно дістає пропаганда недругів. А днями зателефонував давній знайомий з Донецька і єхидно порадів: похвалився, що в окупованому місті з початком літа на вихідні скасували комендантську годину, а мовляв, у «вашому» Слов’янську її тепер ввели всерйоз і надовго. Принаймні про це голосно і переконливо розповідають проросійські пропагандистські рупори.

«Жителі міста побоюються, що сама військово-цивільна адміністрація — це щось пов’язане з війною. Хоч це на 99% не так. Слов’янськ — повністю мирне місто. Єдина відмінність у тому, що тут застосовано таку форму правління, коли одна людина — очільник ВЦА вирішуватиме все те, що раніше вирішували виконком, міський голова та міська рада. Але не з військовими або тими чи іншими змінами в житті», — підкреслив у ефірі телеканалу «Дом», який веде мовлення ще й на території ОРДЛО і Криму, аналітик громадської організації «Сильні громади» Денис Бігунов. Експерт наголосив, що йдеться про тимчасовий захід. Потрібно значно більше й детальніше розповідати людям про сутність і методи діяльності ВЦА, аби уникнути маніпуляцій та пліток, які поширюють недруги.

А ще не завадить частіше нагадувати жителям Слов’янська, що утворення тут ВЦА стало необхідністю передовсім через тривалу бездіяльність місцевих депутатів від переважно проросійських партій і сил. І цих людей до міськради обирав не хто-небудь, а вони самі.

ПРЯМА МОВА

Павло КИРИЛЕНКО,
голова Донецької обласної державної адміністрації,
обласної військово-цивільної адміністрації:

— Після того, як буде проведено певну роботу з підбору кандидата, всі дізнаються, хто стане головою Слов’янської військово-цивільної адміністрації. Хочу акцентувати: у ЗМІ багато публікацій про заяви військових, що вони готові чи хочуть очолити ВЦА. Це рішення приймає голова обласної державної адміністрації за погодженням із командувачем ООС.

Публічно кажу: будь-які маніпуляції чи залякування — це не варіанти з головою Донецької обласної державної адміністрації. Рішення буде прийнято чітке, законне та обґрунтоване.

ДОВІДКА «УК»

Військово-цивільні адміністрації утворюють на території тих громад, міськради яких та/або їхні виконавчі органи не здійснюють покладені на них повноваження. Зокрема внаслідок фактичного невиконання, а також у разі прийняття Центральною виборчою комісією рішення про неможливість проведення виборів до відповідних органів місцевого самоврядування.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua