Хоч попередній звіт Ради розслідувань з питань безпеки Нідерландів щодо обставин та причин катастрофи літака Boeing 777-200 «Малайзійських авіаліній» Україна визнала об’єктивним, винуватця трагедії в ньому так і не названо. Наша країна й надалі робитиме все можливе, аби сприяти продовженню і завершенню об’єктивного і всебічного розслідування, запевнив віце-прем’єр-міністр, голова Держкомісії з розслідування причин падіння малайзійського літака Володимир Гройсман.

«На сьогодні попередні висновки зроблено, попередній звіт щодо результатів міжнародного розслідування не є для нас несподіванкою, ми вважаємо його об’єктивним, — заявив він на брифінгу. — Наше завдання полягає в тому, щоб кожне тіло було ідентифіковано, щоб кожного, хто був причетний до цього, було покарано відповідно до міжнародного законодавства».

Режим припинення вогню на сході України дає нагоду відновити пошукові роботи. Фото з сайту mir24.net

За словами високопосадовця, згідно з попереднім звітом, літак зазнав зовнішнього ураження від великої кількості високоенергетичних об’єктів. Цілком імовірно, що ці ушкодження призвели до структурних пошкоджень конструкції літака, а отже, й до руйнування судна у повітрі.

«Сьогодні є достатньо інформації, щоб уже говорити про факти, — продовжив віце-прем’єр. — Надалі з кожною появою нового звіту результатів розслідування ми наближатимемося до істини». Нині важливо, щоб міжнародна група експертів змогла відновити розслідування і знову потрапити на місце падіння літака. Саме про це йшлося під час зустрічі з міністром оборони Малайзії Хішамуддіном Хуссейном.

Нині режим припинення вогню на сході України дає нагоду відновити пошукові роботи у зоні падіння літака, переконані обидві сторони. Уряд України готовий надавати всіляку підтримку, щоб група з розслідування катастрофи літака почала якомога швидше працювати на місці трагедії, повідомляє прес-служба віце-прем’єра. А всі дії експертів, зокрема Малайзії та Австралії, на місці трагедії має бути скоординовано нідерландською стороною, яка веде розслідування причин катастрофи повітряного судна. Про можливість направлення чергової місії слідчих на місце падіння літака говоритимуть уже найближчим часом із представниками Нідерландів, Австралії та Малайзії.

Що ж до нинішньої ситуації в зоні падіння літака, то міністр оборони Малайзії звернув увагу, що, попри перемир’я, атаки бойовиків тривають, і Малайзія не хоче піддавати ризику та небезпеці своїх фахівців. Однак 20 її слідчих, які перебувають в Україні, готові разом зі спеціалістами з Нідерландів та Австралії виїхати на місце трагедії одразу ж, щойно з’явиться можливість.

Сторони дійшли згоди, що наближення зими і перспектива погіршення погодних умов вимагає якомога швидшого відновлення пошукових робіт. Передусім необхідно звузити територію пошуку і зосередити зусилля на тих ділянках, куди раніше не було доступу.

Нині ж Володимир Гройсман та Хішамуддін Хуссейн зійшлися на тому, що з попереднього звіту Ради розслідувань з питань безпеки Нідерландів зрозуміло: версії про раптове відхилення літака від заданого курсу чи можливі технічні несправності не відповідають дійсності. Тобто правда поступово виходить назовні. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»