Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив учора: нинішній саміт Північноатлантичного альянсу найважливіший за всю його історію.

«Це вирішальний саміт у вирішальний час. Сьогодні ми стоїмо перед обличчям ситуації у сфері безпеки, яка драматично змінилася. На сході Росія атакує Україну, на південному сході ми бачимо підйом терористичних організацій — «Ісламської держави». На півдні нестабільність та небезпека», — сказав Андерс Фог Расмуссен.

У НАТО дійшли висновку, що Україна потребує міжнародної допомоги. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Генсек НАТО впевнений, що країни-члени альянсу на саміті ухвалять важливі рішення реагування на ці загрози, що посилять безпеку союзників. Водночас він зазначив, що вітає будь-які мирні зусилля, зокрема й запропонований президентом Росії Володимиром Путіним план врегулювання ситуації на Донбасі, але наголошує на важливості дій, а не слів.

Відповідаючи на запитання УНІАН, чи зможе так званий мирний план Путіна сприяти покращенню ситуації в Україні, він зауважив: «Щодо так званого мирного плану, то насамперед дозвольте підкреслити, що ми вітаємо всі зусилля, спрямовані на мирне врегулювання кризи в Україні. Я також повинен зауважити, що враховується те, що відбувається. Ми, на жаль, є свідками участі Росії у дестабілізації ситуації на сході України», — сказав Генсек альянсу. 

У зв’язку з цим Расмуссен знову закликав Росію відвести свої війська від українського кордону, припинити постачання зброї та бойовиків в Україну, підтримку збройних формувань в Україні й розпочати конструктивний політичний процес. 

Перед початком дводенного саміту Президент України  Петро  Порошенко взяв участь у спільній зустрічі із британським прем’єром Девідом Кемероном, президентом США Бараком Обамою, канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Франсуа Олландом та главою уряду Італії Матео Ренці. Петро Порошенко розповів світовим лідерам про ситуацію в Україні.

Учора відбулося також засідання Комісії Україна — НАТО.  Докладніше про результати саміту Північноатлантичного альянсу для України читайте у наступному номері.