ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Зміни до Податкового кодексу стимулюватимуть продукування та реалізацію вітчизняних товарів

Учорашній день в Будинку уряду на вулиці Грушевського видався для журналістів стислішим у часовому форматі, але аж ніяк не за змістовим наповненням. Днями нарешті остаточно поставлено крапку у тривалому й складному процесі законодавчого оформлення змін до Податкового кодексу, чим Прем'єр-міністр Микола Азаров не може не пишатися. З іншого боку його невдоволення спричинило певне затягування Міністерством фінансів розробки цього документа, на що він одразу ж і звернув увагу керівника відомства.

Глава уряду звернувся до народних депутатів розглянути проект закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів" як невідкладний. До слова, у Верховній Раді його зареєстровано за номером 7521 від 16 травня.

Водночас Прем'єр вважає, що ідеальних законів у природі не існує: "Тільки практика підказує, наскільки ефективно працює законодавство і як його вдосконалювати. І треба чути насамперед тих, для кого ці закони діють". На його думку, досягнутий компроміс дав відповідь практично на всі питання, поставлені перед владою підприємцями.

Податок удвічі менший

Перерахував Микола Азаров і конкретні переваги для малого та середнього бізнесу. Серед них варто виокремити скасування штрафних санкцій за несплату єдиного внеску платниками єдиного податку, нарахованих з липня минулого року. А пенсіонери та інваліди "спрощенці" взагалі забудуть про це. Не буде й п'ятдесятивідсоткової надбавки до фіксованих ставок податку за кожного найманого працівника. Щороку люди не переоформлюватимуть "єдині" свідоцтва платників і вже не згадуватимуть про довідки щодо трудових відносин зі своїм персоналом. Удвічі менше "єдині" платники сплачуватимуть податок за доходи, отримані від продажу продукції власного виробництва.

Цю думку на традиційному урядовому брифінгу підтвердив і міністр фінансів Федір Ярошенко. Він додав також пункти про диференціацію платників єдиного податку на три категорії залежно від обороту, істотне спрощення адміністрування і, водночас, звуження шляхів ухиляння від сплати податків.

Можна сказати, що з першого липня, у разі коли згаданий закон набере чинності, вперше за багато років стане вигідніше щось виробляти і продавати самому, ніж просто реалізовувати закордонний ширвжиток. "Яку позицію з тих, що викликали заперечення у підприємців, не візьміть, - на всі є відповідь", - констатував Микола Азаров, повторивши, що єдиним критерієм справедливості законів та їх виконання залишається практика.

А саме тут у нашій державі не все гаразд. За одну добу роботи "гарячої лінії" - "Діалог з малим бізнесом" на Урядовий портал надійшло понад 60 звернень, в яких малий і середній бізнес скаржаться на свавілля та бюрократичні перешкоди з боку місцевої влади, ДПА, МВС і МНС. Найбільше ображених знайшлося в Одеській, Львівській, Херсонській областях і, хоч як це дивно, в столиці. У зверненнях вказано на зарозумілість і несправедливість чиновників, незаконні податкові перевірки і неприкриті корупційні вимоги.

"Щодо кожного звернення я дав термінові доручення, - тон Миколи Азарова став невблаганним. - Секретаріату Кабінету Міністрів доручаю взяти на контроль кожне звернення і довести їх розгляд до логічного завершення. Про результати розгляду кожної скарги вимагаю щотижня доповідати мені особисто".

Реформи на контролі

"Гальмівні" чинники змусили главу уряду зізнатися, що ухвалені торік деякі реформаторські закони діяти практично так і не почали. Зокрема це стосується положень про спрощення дозвільних процедур у містобудуванні. Так, із 44 порядків підзаконними актами затверджено лише 24. Профільному віце-прем'єру і міністру Віктору Тихонову його безпосередній керівник висунув вимогу взяти це питання на особистий контроль і впродовж місяця довести справу до логічного завершення.

Стосується це й березневого доручення Президента щодо програми реформування податкової та митної служб. Термін ось-ось спливе, а в уряді документа досі не бачили. І чергове прем'єрське доручення прискорити процес стосувалося керівництва цих структур і Мінфіну: за тиждень представити проект програми на наступне засідання Кабміну.

"Я категорично наголошую, - попередив Микола Азаров, - що гальмування реформ неприпустиме. Жодного перенесення термінів, переосмислення рішень Президента і уряду ми не допустимо!"

З життя овочів

Про їх нелегку долю вчора доповідали керівні особи Запорізької, Херсонської та Кіровоградської обласних державних адміністрацій. За оцінкою Мін?агропроду, саме в цих регіонах ситуація з вирощуванням овочів, зокрема картоплі, є найгіршою в Україні. І це там, де самою природою створено чи не найсприятливіші умови для достатніх врожаїв овочів і фруктів.

Розгляд був об'єктивний, але прискіпливий і принциповий. Прем'єр-міністр пообіцяв за його результатами невдовзі ухвалити низку рішень. Зокрема, кадрових. Оскільки уряд не миритиметься із ситуацією, коли вирощування овочевої та фруктової продукції в Україні удвічі-тричі відстає навіть від показників радянських часів.

Натомість ми з вами вимушені підтримувати турецьких, єгипетських та польських виробників. Бо саме звідти на полиці вітчизняних магазинів завозиться продукція, якої бракує в Україні. Можливо, тому роздрібні ціни на овочі й картоплю зросли цієї весни до небаченого досі рівня? Від озвучених Прем'єром цифр волосся може стати дибки: за першу декаду травня морква здорожчала на 3%, а з початку року - на 26%; капуста додала в ціні відповідно 2 і 121%; картопля стала витягати з наших гаманців на 1,5 і 22% відповідно.

У відкритому режимі

Перерву урядового засідання прес-секретар Прем'єр-міністра Віталій Лук'яненко використав із подвійною користю. Поєднавши приємне з корисним (тобто перепочинок і спілкування з колегами), він розповів, як виконується нещодавно ухвалений закон про доступ до публічної інформації.

З 9 травня - саме відтоді закон набув чинності - і по 17 число включно до уряду надійшло 23 запити від громадян щодо отримання такої інформації. Вони стосувалися всіх сфер громадського, політичного та економічного життя країни: від стану виконання на місцях рішень і урядових доручень, обсягів виділених на будівництво і придбання житла коштів до якості й ціни китайської гречки.

Два запити вже задоволено. Для виконання інших призначено відповідальних осіб, які виконають доручення у встановлений законом термін. Тобто жодне нинішнє чи майбутнє звернення не залишиться без компетентної кваліфікованої відповіді.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

►Про затвердження Порядку та умов надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання інвестиційних програм (проектів) (постанова Кабінету Міністрів);

►Про утворення регіональних рад підприємців в Автономній Республіці Крим, областях, м. Києві та Севастополі (постанова Кабінету Міністрів);

►Про утворення робочої групи з питань проектування, будівництва та експлуатації великої кільцевої автомобільної дороги навколо м. Києва (постанова Кабінету Міністрів);

►Про виділення коштів для здійснення у 2011 році невідкладного природоохоронного заходу з будівництва каналізаційних очисних споруд у м. Борисполі Київської області (розпорядження уряду);

►Про платну адміністративну послугу, яка надається Фондом державного майна (розпорядження уряду).