ПЕРЕХРЕСТЯ ДРУЖБИ

У Чернігові відбулися дні українсько-кубинської дружби

Програма заходів була насиченою: від латиноамериканської вечірки до перегляду кубинських кінофільмів. Та, напевно, ніщо так не сприяє зближенню двох народів, як  можливість поволі, неквапом перейнятися  смаглявою красою сонячної країни та її жителів.  Тож фотовиставка «Куба в нашому серці» привабила епізодами буднів і свят, які демонструють, наскільки ми близькі у прагненні бути щасливою нацією.

У долині Вінялес. Фото з виставки

Автори представлених на суд українців світлин — від досвідчених митців до любителів — показали колорит своєї країни, у якій поєдналися іспанська та африканська культури. Тут народився неперевершений танець румба, гарячі ритми якого полюбили і наші танцівники. Ми схожі в захопленні творчістю Ернеста Гемінгвея, а в Гавані навіть можна залишити  для нього автографи на стіні кафе «La Bodeguita del Medio», де  полюбляв засідати «старий Гем». А ще на Кубі пишаються своїм космонавтом Арнальдо Томайо Мендесом, який у 1980 році разом з Юрієм Романенком на космічному кораблі «Союз-38» зістикувався з орбітальним комплексом «Салют-6»-«Союз-35», що й зафіксовано на одній зі світлин. А ось і українські віночки та вишиванки — наші дівчата біля українського посольства.

Дивовижні миті карнавалу

У чернігівському «Арт-клубі», де було організовано виставку, здавалося, пахло морем і… знаменитими гаванськими сигарами. Емоційні кубинці, як і ми — товариські, приязні і гостинні. Тож не дивує, а зворушує кадрик, на якому простий пальмовий листок із написом, вишкрябаним скоріш за все кимось із дітлахів: «Хочу тут залишитися»…