"Владу якісно очищатимуть від корупції"

22 жовтня 2019

Кабінет Міністрів затвердив Державну програму розвитку українських Карпат на 2020—2022 роки. Документ спрямовано на поліпшення соціального та економічного розвитку регіону, підвищення транспортної доступності окремих гірських територій, і він містить широке коло питань: побудову доріг, створення робочих місць, розвиток туризму, зокрема Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей. Про це на брифінгу за підсумками засідання уряду повідомив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук. Він зазначив, що ця програма рамкова. Вона потребує глибиннішого й змістовнішого наповнення, що й відбуватиметься найближчим часом.

Уряд схвалив зміни до постанови, які спрощують призначення житлових субсидій дитячим будинкам сімейного типу, військовослужбовцям і громадянам, старшим за 60 років. Зокрема, відтепер батьки-вихователі з ДБСТ зможуть отримати субсидію і на понаднормову площу будинків, а придбаний ними автомобіль не спричинить втрати цієї виплати тощо.  Змінено порядок координації роботи центральних органів державної влади й уряду. Так, за словами Прем’єра, діяльність Державної служби з питань праці координуватимуть через міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, Державної служби статистики — через Міністра Кабінету Міністрів.

Урядовці погодили об’єднання регіональних відділень Фонду державного майна, щоб оптимізувати структуру, скоротити витрати на утримання регіональних відділень фонду й водночас підвищити ефективність приватизації через поліпшення координації відділень, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів.

Прем’єр-міністр повідомив про ухвалення деяких кадрових рішень. Зокрема, виконувачем обов’язків голови Національного агентства з питань запобігання корупції призначено Наталію Новак, яку очільник уряду представив особисто.

Вона зазначила, що своїм першочерговим і найголовнішим завданням бачить якнайшвидший перезапуск роботи агенції й висловила сподівання, що нові кадри працюватимуть набагато ефективніше, ніж це відбувалося за попереднього складу агенції.

За її словами, найближчим часом розпочнеться моніторинг декларацій, насамперед тих осіб, стосовно кого є великі ризики й підозри щодо корупції. Планують провести і якісне очищення влади (прокуратури, судів, МВС тощо) від усіх нечистих на руку.

Буде перевірено й політичні партії щодо корупції політичної. Нині цю перевірку вже завершують. За її підсумками ухвалять рішення, можливо, й карального характеру, і виключно в межах закону. А від замовної перевірки декларацій нова очільниця НАЗК планує категорично відмовитися.

«Наші інспектори отримали доступ до реєстрів і, впевнена, що нині робота піде якісніше й швидше. Але досі робимо багато роботи вручну, доводиться працювати з паперовими носіями. Працюємо над технічним удосконаленням процесу та переходом на електронні носії. Сподіваюся, це відбудеться вже за два-три місяці», — сказала вона.

Відповідно до Закону «Про викривачів корупції», фахівці її відомства очікують допомоги від свідомих громадян через надання відповідної інформації про корупціонерів. Вона висловила сподівання, що інформація ця буде достовірною, а не стане інструментом для українців для зведення рахунків між собою.

Олексій Гончарук зауважив, що очікує, що конкурс на зайняття посади голови Національного агентства з питань запобігання корупції буде оголошено у найкоротший термін, можливо, вже цього тижня.

Серед інших кадрових змін, за словами Прем’єра, — призначення першого заступника голови Державної служби морського та річкового транспорту, заступника голови Фонду державного майна та тимчасового виконувача обов’язків голови Державного агентства інфраструктурних проектів, а також виконувача обов’язків директора державного підприємства «Укрхімтрансаміак».

Уряд погодив призначення кандидатур на посади керівників та їхніх заступників в обласні державні адміністрації Київської, Кіровоградської, Луганської, Харківської та Чернігівської, Донецької, Дніпропетровської й Запорізької областей.

Олексій Гончарук повідомив про оголошення конкурсу на зайняття посади голови Морської адміністрації та внесення змін до складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби.

Любов ДМИТРЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua