ДЕРЖПІДТРИМКА

Розвиток вітчизняного АПК  посилить продовольчу безпеку

Україна бере курс на відновлення виробництва власної якісної, екологічно чистої і безпечної для здоров’я людини сільськогосподарської продукції в тій кількості, яка дасть змогу забезпечити в повній мірі потреби внутрішнього і, частково, зовнішнього ринків. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв, коментуючи відповідний розділ Державної програми розвитку внутрішнього виробництва.

Не тільки їжа,  а й робочі місця

«Наші зусилля спрямовані на забезпечення продовольчої безпеки в Україні за рахунок розвитку власного багатогалузевого агропромислового комплексу і підвищення конкурентоспроможності вітчизняної сільськогосподарської продукції. Йдеться про збільшення експортного потенціалу галузі», — зазначив урядовець.

Перший віце-прем’єр висловив впевненість, що розвиток сільського господарства може призвести до загального збільшення робочих місць на кілька мільйонів, зокрема, і за рахунок суміжних галузей, а також — у машинобудуванні, металургії, хімічній промисловості, ПЕК, будівництві, транспортній галузі.

Незважаючи на те, що обсяг експорту продукції агропромислового комплексу є значно більшим за обсяг імпорту, не можна вважати виправданим збільшення імпорту традиційної для українського села продукції, наприклад, овочів. Андрій Клюєв переконаний, що необхідно не лише нарощувати власне виробництво такої продукції, а й створити відповідну інфраструктуру з її транспортування, зберігання та підготовки до реалізації, і відповідні кроки вже вживаються в різних регіонах України. Як приклад він навів будівництво сучасних овочесховищ та оптових ринків для торгівлі вітчизняною аграрною продукцією.

Урядовець також погоджується з експертами, які твердять, що ефективна реалізація будь-якого із завдань, спрямованих на розвиток АПК, не матиме належної оцінки, якщо влада не працюватиме над розвитком українського села. «Модернізаційна політика в аграрному секторі має надати поштовх пожвавленню життя в сільській місцевості, додатковому припливу робочої сили та іншим позитивним процесам», — цитує слова першого віце-прем’єра його прес-служба.

Українці мають право на овочі без хімії. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Технології  на противагу пестицидам 

Крім того, Андрій Клюєв зазначив, що розвиток вітчизняного АПК передбачає використання найсучасніших технологій. За його даними, ємність внутрішнього ринку сільгосп техніки на сьогодні становить близько 10 млрд грн. За його словами, надії покладаються на вітчизняних сільськогосподарських машинобудівників, якими вже сьогодні створено понад 100 промислових зразків техніки та обладнання для АПК. Також передбачається створення спільних підприємств із закордонними виробниками найбільш популярної в Україні аграрної техніки, надання пільгових режимів виробництва з одночасним підвищенням податкового та митного навантаження на імпорт. «Виробництва і нові робочі місця повинні створюватися саме в Україні. Причому локалізація виробництва світових торгових марок в нашій країні має становити не менше 80%», — підкреслив перший віце-прем’єр.

Він зазначив, що для уряду надзвичайно важливою є тема продовольчої безпеки — багато дій спрямовуватимуться на мінімізацію споживання українцями часто-густо неякісних продуктів харчування імпортного походження. «Працюючи над програмою розвитку внутрішнього виробництва, ми поставили завдання підвищити харчову цінність продуктів у процесі вирощування, зберігання та переробки сільськогосподарської сировини і виготовлення продовольчих товарів за рахунок вдосконалення технологічних процесів. Так само — заборонити застосування хімічних харчових добавок — фарбників, емульгаторів, стабілізаторів, ароматизаторів, смакових добавок та консервантів, що здатні викликати алергію та інші захворювання. Треба обмежити застосування небезпечних агрохімікатів у рослинництві та стимуляторів росту у тваринництві», — наголосив Андрій Клюєв, додавши: українці мають право знати, що вони купують і що споживають. Для цього буде створено мережі міжрегіональних лабораторій.