СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади
 

Програма кредитування — одна із соціальних ініціатив Президента В. Януковича. Чи дасть вона змогу вирішити проблему будівництва доступного житла?

Зараз у сфері житлової політики існує питання, пов’язане з іпотечним кредитуванням для забезпечення доступним житлом громадян із середнім достатком. Для придбання житла через іпотечне кредитування в державі працюють такі програми, як «Молодіжне кредитування», «Власний дім» та «Доступне житло».

Як повідомили «УК» в Урядовому контактному центрі, протягом січня—травня 2012 року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 106 звернень від громадян, яких цікавили питання щодо державних житлових програм, а саме: порядок та умови отримання іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом, можливість для молодих сімей отримати на пільгових умовах довготермінові кредити для будівництва та придбання житла, щодо допомоги громадянам, які перебувають на квартирному обліку за місцем проживання, поліпшити їхні житлові умови, а також надання громадянам пільгових довгострокових кредитів для будівництва,  забезпечення житлом населення сільської місцевості.

Так, за програмами «Молодіжне кредитування» звернулося 37,7% громадян від усіх звернень із житлових питань, «Доступне житло» — 37,6 %, «Власний дім»  — 16 %. Більшість запитів надійшло від жителів м. Києва, Черкаської, Одеської, Полтавської, Львівської та Донецької областей. Забезпечення громадян доступним житлом відповідно до вищезгаданих державних програм здійснюється за рахунок коштів, передбачених у Державному бюджеті на поточний рік.

Так, працівниця бюджетної сфери з м. Києва звернулася з проханням надати роз’яснення стосовно участі у соціальній програмі іпотечного кредитування купівлі доступного житла під 2—3% річних. Мінрегіонбуд повідомив заявниці, що одним з пріоритетів соціальних ініціатив, визначених главою держави, є будівництво доступного житла. Позики видаватимуться під 2–3% річних, більшу частину відсоткових платежів покриє держава. Заявниці було запропоновано звернутися до Державної іпотечної установи для надання необхідних документів.

Міністерством фінансів і Національним банком створено робочу групу для відпрацювання механізму зниження ставок за житловими кредитами, Мінекономрозвитку уточнено макропоказники розвитку на поточний рік, а Мінфіном внесено відповідні зміни до Закону України «По Державний бюджет України на 2012 рік».  На офіційному сайті Державної іпотечної установи розміщено повідомлення, що за спеціальною програмою установи з початку 2012 року громадяни України через банки-партнери отримали 296 кредитів для придбання житла на загальну суму 71,6 млн грн.

Нині 17 регіональних управлінь Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву визначені обласними державними адміністраціями одержувачами бюджетних коштів для реалізації програми здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, котрі потребують поліпшення житлових умов.

За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 7703 громадянина зі скаргами, заявами та пропозиціями.

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділокп'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00.