ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ

Президент підтвердив: членство в ЄС залишається стратегічною метою України

Ключовим результатом чотирнадцятого саміту Україна - ЄС стало представлення Європейським Союзом Плану дій щодо запровадження безвізового режиму з нашою країною. Такий висновок зробив у Брюсселі на підсумковій прес-конференції Президент Віктор Янукович. "Вважаю це спільним успіхом України та ЄС. Нарешті ми вийшли на прямий шлях до зняття візових бар'єрів", - наголосив він.

Водночас виконання Плану дій, який окреслює низку внутрішніх реформ, необхідних для запровадження безвізового режиму, є серйозним завданням для української влади: "Я добре усвідомлюю, що цей шлях не буде легким, але ми його подолаємо у 2011 році", - повідомив Віктор Янукович.

Відповідаючи на запитання журналістів, Президент підкреслив, що українська сторона повністю усвідомлює свій рівень відповідальності при виконанні завдань, що постали перед нами при отриманні цієї дорожньої карти. Цей документ містить чіткі умови, при виконанні яких Україна досягне своєї мети щодо безвізового режиму.

"Ми над цими реформами вже працюємо, і сподіваюся, це завдання виконаємо. І тоді м'яч буде на європейській стороні", - додав глава держави.

На саміті досягнуто й домовленості з прискорення переговорного процесу щодо укладення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Цю роботу також буде спільно виконано у наступному році. Загалом Президент високо оцінив плідні дискусії у рамках саміту, відзначивши високий рівень взаєморозуміння та зростання довіри.

Сторони підбили підсумки співробітництва в енергетичній сфері. Зокрема було позитивно відзначено нещодавнє підписання Протоколу про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного співтовариства. Ця подія є нашим спільним досягненням, передає позицію глави держави президентська прес-служба. Тож Україна робить і надалі робитиме все від неї залежне для забезпечення безперебійного постачання енергоносіїв до Європи.

На переконання Президента, не менш важливе значення для двосторонніх відносин має підписання Протоколу про участь України у програмах ЄС. Він відкриває нові можливості у контексті підтримки зусиль України у досягненні стандартів Європейського Союзу. В ході саміту Віктор Янукович вкотре підтвердив: набуття членства в ЄС залишається стратегічною метою України. А незмінним пріоритетом є утвердження верховенства права й демократичний напрямок розвитку українського суспільства.

Зі свого боку Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей відзначив високу інтенсивність двостороннього діалогу у 2010 році: "Це буде довга книга, але сьогодні ми завершуємо одну із найцікавіших сторінок". На його думку, чотирнадцятий саміт Україна - ЄС має усі ознаки успішного заходу. Адже в ході щирих дискусій досягнуто конкретних результатів. Зокрема у тому, що Україна є стратегічно важливим партнером Євросоюзу.

Відзначено важливість завершення переговорів з укладення Угоди про асоціацію та прагнення до встановлення глибокої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

А Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу підкреслив: укладення Плану дій щодо запровадження безвізового режиму та підписання Протоколу "принесуть реальну користь громадянам України". Він, крім того, наголосив, що обидва ці документи віддзеркалюють спільні прагнення України та ЄС щодо економічної інтеграції та політичної асоціації нашої держави у Європейське співтовариство.

При цьому Європа прагне бачити поступ демократичних реформ в Україні, що є важливим чинником побудови відкритого суспільства. "Україна не лише близький сусід ЄС, а й хороший його партнер. У нас дуже гарні перспективи", - переконаний Жозе Мануель Баррозу.

"Україна не лише близький сусід ЄС, а й хороший його партнер. У нас дуже гарні перспективи", - переконаний

Жозе Мануель Баррозу.