НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ

Пожежа на Рівненщині сколихнула країну,
змусивши замислитись над станом закладів соціального захисту населення

У зв’язку з трагедією в селі Біле Рівненської області, де в ніч з 9 на 10 липня в будівлі Дубровицького районного територіального центру надання соціального обслуговування виникла пожежа, внаслідок якої загинуло 16 людей похилого віку, Кабінет Міністрів на доручення Президента Віктора Януковича оперативно створив спеціальну комісію. Очолив її віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

Висновки будуть жорсткими

За словами Сергія Тігіпка, першочерговим завданням є надання допомоги постраждалим. Для цього, а також для ліквідації наслідків пожежі уряд пообіцяв одразу виділити необхідні кошти.

Силами пожежно-рятувальних підрозділів протягом 40 хвилин пожежу було локалізовано і згодом ліквідовано. Пожежники врятували 11 людей, яких з діагнозом «отруєння продуктами горіння» було госпіталізовано до Дубровицької центральної районної лікарні. Наразі троє постраждалих перебувають у тяжкому стані, з них два працівники центру.

Причину виникнення пожежі наразі встановлюють фахівці. Найімовірніше, її спричинив людський фактор. Безпосередньо на місці пригоди стало відомо, що один із мешканців будинку для літніх людей курив незадовго до цього, і саме недопалок міг спричинити пожежу. Порушено кримінальну справу, в ході розслідування якої встановлять остаточну причину трагедії.

Центр буде переведено в інше місце, після відбудови у постраждалій від пожежі будівлі діятиме лікарня.

«Ми жорстко розбиратимемося в причинах трагедії», — наголосив Сергій Тігіпко. Він зазначив, що будівля закладу була досить старою, збудованою в 1950 році, і запевнив, що найближчим часом за дорученням Президента Віктора Януковича буде проведено перевірки всіх подібних закладів.

«В Україні 784 таких центри. Це дуже потрібна справа. Однак треба, щоб будівлі відповідали всім необхідним умовам і стандартам», — зазначив Сергій Тігіпко.

На контролі у Президента

Зі свого боку Президент Віктор Янукович запропонував Генеральному прокурору України Віктору Пшонці вжити вичерпних заходів для розслідування обставин пожежі й зреагувати відповідно до законодавства.

Міністру надзвичайних ситуацій Віктору Балозі, голові Ради міністрів Автономної Республіки Крим, головам обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій Президент доручив посилити контроль за безумовним додержанням правил пожежної безпеки на об’єктах соціального обслуговування населення, у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, закладах охорони здоров’я, навчальних закладах, а також у місцях проведення масових заходів.

Віктор Янукович також висловив співчуття рідним та близьким загиблих. «Сумую разом з вами, поділяю ваші біль і скорботу. Прийміть мої щирі співчуття та слова підтримки у цю важку годину», — цитує слова Президента його прес-служба.

Від імені уряду співчуття родинам загиблих і постраждалим висловили Прем‘єр-міністр Микола Азаров, віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. Останній відвідав у лікарні людей, госпіталізованих внаслідок пожежі, і подякував двом працівницям центру, які особисто врятували кілька осіб.

На виконання доручення Президента уряд на вчорашньому засіданні ухвалив рішення виділити з резервного фонду держбюджету 7 млн грн для ліквідації наслідків трагедії. А перший віце-прем‘єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв дав низку доручень. Зокрема, поставлено вимогу МНС, Мінсоцполітики, МВС, МОЗ, МОНмолодьспорту, Держтехногенбезпеки, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським держадміністраціям до 25 липня вжити вичерпних заходів для дотримання вимог пожежної безпеки, санітарних норм і правил на об’єктах масового перебування громадян, зокрема у закладах соціального обслуговування населення, на підприємствах громадського харчування, у закладах культури, освіти, оздоровлення та відпочинку. Також перевірятимуть на відповідність встановленим вимогам обладнання, що використовується на зазначених об’єктах, системи протипожежної автоматики, евакуаційні виходи, контролюватиметься дотримання правил і норм використання електромереж, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Доручено забезпечити безперешкодний допуск представників контролюючих і наглядових органів у період вжиття зазначених заходів та здійснення контролю за виконанням їх рішень. У разі виявлення порушень перший віце-прем’єр доручив притягти винних осіб до встановленої законом відповідальності.