ПРОТЕСТИ

99% проти 1% — співвідношення борців проти фінансового тероризму і об’єкта їхньої підвищеної уваги

Минулих вихідних демонстранти, які протестують проти діяльності великих корпорацій і скорочення соціальних видатків, за прикладом американського руху «Захопи Волл-стріт», вийшли на вулиці  багатьох країн світу. За попередніми підрахунками, протести  охопили майже мільйон  населених пунктів, багато з яких є фінансовими центрами, у понад вісімдесяти державах  Азії, Північної  і Південної Америки, Африки  та Європи. Акцію проголосили міжнародним днем солідарності проти жадібності і корумпованості одного відсотка  найбагатших людей.

Першими на земній кулі на заклик відгукнулися жителі найбільшого новозеландського міста Окленд, де протестувати вийшли кілька сотень демонстрантів. На міській площі зібралися близько трьох тисяч людей. Присутні скандували гасла і били в барабани. У столиці Нової Зеландії Веллінгтоні на акцію протесту зібралися 200 осіб, у південному місті Крайстчерч протест провели 50 осіб.

Комусь усе, а комусь лише «копійки»...Фото з сайту bigpicture.ru

В Сіднеї зібралося близько двох тисяч австралійців, включаючи представників різних профспілок і корінного населення країни. Протест був влаштований біля будівлі Резервного банку країни, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Щодо Старого Світу, то найбільше постаралися італійці. Багатотисячна акція в Римі переросла в безлади, які італійська преса назвала «громадянською війною». Число постраждалих в результаті заворушень в Римі, за уточненою інформацією, становить понад 100 осіб, при цьому більшість з тих, кому знадобилася допомога, є співробітниками правоохоронних органів.

Масові заходи відбулися  також у Канаді, Мексиці,Чилі та інших країнах. А в США  охопили навіть найхолодніший штат — Аляску. Серед найпоширеніших гасел  мітингувальників:  «Жадібність вбила американську мрію!» 

Нагадаємо, акції під назвою «Захопи Волл-стріт» почалися  в США 17 вересня 2011 р. Протестуючи проти  фінансових інститутів і соціально-економічних проблем в цій державі, учасники розбили наметовий табір у районі Волл-стріт — фінансового центру Нью-Йорка.

ДО СЛОВА

Що означає  бідність по-американськи і  по-європейськи? Всесвітній банк визначає загальносвітовий рівень бідності при доходах менше $ 1,25 на день, але в США, Німеччині, Франції, Великобританії та інших розвинених  державах світу існують інші критерії визначення бідності.

Приміром, якщо  американець не отримує щомісячно хоча б $ 700(!), то його відносять (неофіційно, звичайно) до найнижчої категорії жебраків. Понад  90% офіційних бідних і жебраків американців мають своє житло — будинок або квартиру. Майже всі бідняки в США мають автомобіль (іноді два або навіть більше); звичайно,  не новий, але цілком стерпний для пересування або перевезення вантажів.  Практично всі бідні користуються мобільним зв’язком і мають вдома комп’ютер з підключеним Інтернетом. 

Бідними в Євросоюзі вважаються ті громадяни, чий дохід (включаючи соціальні виплати) менше 60% від рівня зарплати в країні проживання. Європейське статистичне агентство виділяє 9 видів матеріальних благ: можливість харчуватися м’ясом (птицею, рибою) як мінімум через день, наявність автомобіля, пральної машини, телевізора, телефона, можливість хоча б тижневої відпустки, проведеної далеко від рідного дому, здатність оплатити непередбачені витрати (тобто наявність заощаджень), можливість підтримувати в своєму житлі необхідну температуру тощо.