ВІДНОСИНИ

Україна пропонує Саудівській Аравії поглиблювати співпрацю в АПК та енергетичній галузі

Під час зустрічі Прем’єр-міністра Миколи Азарова з міністром фінансів Саудівської Аравії Ібрагімом аль-Ассафом було обговорено широкий спектр співробітництва. Зокрема, глава уряду  запропонував довгостроковий план співпраці в агропромисловому комплексі. «Я хотів би запропонувати вашому уряду конкретний план співробітництва. Ми могли б запланувати на кожен рік обсяг необхідного вам імпорту ячменю. Ми можемо вирощувати ячменю стільки, скільки вам потрібно. Але нам необхідна впевненість, аби щорічно планувати площі під вирощування ячменю, гарантувати якість, обсяги та строки поставок. Це була б співпраця вже на довготерміновій основі. Те ж саме ми могли б зробити і в галузі виробництва інших продуктів харчування», — зазначив Микола Азаров.

В пустелях Аравії багато нафти, але зерно не росте. Фото з сайту ya-ru.ru

Крім того, глава уряду підкреслив, що Україна працює над диверсифікацією джерел поставок нафти й газу. Він зазначив, що Україна також збільшуватиме видобуток власних вуглеводнів. За словами Прем’єра, Україна має гарантовано близько 1 трлн кубометрів розвіданих родовищ газу і  на порядок більше запасів, які потребують розвідки. «Україна прагне співпраці в освоєнні цих ресурсів», — уточнив Микола Азаров.

У свою чергу міністр фінансів Саудівської Аравії підтримав пропозицію глави українського уряду стосовно співпраці в АПК. Водночас він додав, що його країна готова нарощувати видобуток нафти: «Ми можемо виробляти стільки нафти, скільки вам потрібно. Ви будете виробляти більше зерна, а ми збільшимо видобуток нафти».

Йшлося і про інші напрямки співробітництва. Зокрема, Микола Азаров запропонував співпрацю в машинобудуванні, літакобудуванні, військово-промисловій та космічній сферах. 

Глава уряду також зауважив, що Україна занепокоєна постійними фактами піратства у західній частині Індійського океану і в Аденській затоці. Він запропонував Саудівській Аравії співпрацю українських ВМС у боротьбі з піратством. «Україна готова створити формат українсько-саудівського співробітництва як на двосторонньому рівні, так і в межах міжнародних організацій для активізації протидії тероризму, екстремізму, організованій злочинності, торгівлі людьми, незаконній міграції, торгівлі зброєю та наркотиками», — цитує слова Прем’єр-міністра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. Такі ініціативи Ібрагім аль-Ассаф підтримав та пообіцяв передати їх на розгляд свого уряду.

Насамкінець Микола Азаров передав запрошення Прем’єр-міністру Саудівської Аравії у зручний для нього час відвідати Україну: «Я запрошую главу вашого уряду відвідати Україну. Ми з радістю його зустрінемо, і давайте будемо поглиблювати нашу двосторонню співпрацю».

Крім того, делегація Саудівської Аравії зустрілася з керівництвом вітчизняного Міністерства фінансів. Результатом стало підписання Конвенції про уникнення подвійного оподаткування між Україною та Саудівською Аравією.