СУСПІЛЬНИЙ ДІАЛОГ

Кореспондент "УК" побувала в Урядовому контактному центрі

У приміщенні Урядового контактного центру ніколи не буває тихо. Адже тут одночасно відповідають на дзвінки громадян понад 100 операторів. Атмосфера ділова. Оператори чітко ставлять запитання, дехто із заявників отримує відповідь одразу.

- Створення урядової телефонної "гарячої лінії" - важливий крок до налагодження зворотного зв'язку уряду з окремими громадянами, а також підприємствами, установами, організаціями, суб'єктами господарювання, органами місцевого самоврядування, - розповідає директор ДУ "Урядовий контактний центр" Валерій Плохій. - Як ви бачите, фахівці Центру забезпечують якісний автоматизований прийом дзвінків. Крім того, вони ведуть реєстрацію та облік звернень громадян, проводять інформування та консультування заявників під час телефонної розмови щодо норм чинного законодавства, поширюють серед заявників інформацію щодо суспільно значущих питань, які виникали, наприклад, під час розгляду проектів нормативно-правових актів, що винесені на громадське обговорення, або запровадження в дію нових соціально значущих нормативно-правових актів тощо.

Справді, професійно навченим операторам не бракує терплячості й знань. Така взаємодія простого громадянина з чиновником змальовує реальну картину нашого буття - народ дізнається про діяльність чинної влади, а влада - про людські потреби.

Зворотний зв'язок з громадянами має неабияке значення. В першу чергу, це перевірка якості вирішення питань та проблем, з якими звертаються мешканці регіонів.

- Як перевагу урядової телефонної "гарячої лінії" можна визначити оперативність прийняття рішення щодо направлення звернення на розгляд до компетентного органу виконавчої влади, - продовжив розповідь Валерій Плохій. - Важливо й те, що громадянам надається можливість зареєструвати звернення, не вказуючи свої особисті дані, на відміну від письмового звернення.

Системні зміни у діяльності Центру, які були запроваджені в 2010 році та продовжуються і зараз, позитивно вплинули на підвищення рівня поінформованості суспільства про діяльність органів виконавчої влади, що в свою чергу стимулювало громадськість до конструктивного діалогу з урядом, наголосив директор державної установи. Про це свідчить збільшення кількості дзвінків громадян на урядову "гарячу лінію" у першому кварталі 2011 року на 16% у порівнянні з аналогічним періодом 2010 року. Так, протягом 1 кварталу 2011 року зареєстровано майже 106 тис. звернень громадян, а це показник того, що робота, яку виконують фахівці диспетчерської служби, потрібна суспільству.

За словами Валерія Плохія, задля висвітлення найбільш актуальних питань, які хвилюють громадян України, організації допомоги в їх вирішенні з боку центральних і місцевих органів виконавчої влади, роз'яснень рішень, котрі приймає уряд у соціальній та економічній сферах, починаючи з грудня 2010 року, щосереди о 9 год. 25 хв. виходить в ефір на Першому Національному телеканалі телевізійна програма "На зв'язку з урядом". Інформаційну підтримку програми здійснює Урядовий контактний центр. Протягом І кварталу вийшли в ефір передачі, присвячені таким важливим темам, як пенсії, субсидії, проблеми ЖКГ, охорона здоров'я, земельна реформа, соціальне страхування, проблеми продовольчого ринку, податки тощо.

Як свідчать статистичні дані, отримані після трансляції телепередач, значно збільшується кількість дзвінків на урядову "гарячу лінію".

Згідно зі статистичними даними Аналітичного управління Центру, переважна більшість звернень, зареєстрованих протягом І кварталу 2011 року, була опрацьована безпосередньо фахівцями Центру, а саме близько 67% питань заявників були вирішені шляхом надання їм консультативної або іншої довідкової інформації.

Звернення громадян, які потребували більш детального розгляду та опрацювання органами виконавчої влади, направлялися Центром відповідно до їх компетенції. Кількість таких звернень протягом І кварталу 2011 року склала 33% від загальної кількості звернень (105 тис. 802).

Результати аналізу звернень громадян, які надійшли на урядову "гарячу лінію" протягом І кварталу 2011 року, визначили такі найбільш актуальні соціально-економічні проблеми:

* соціальний захист населення - 23,0%;
* земельні відносини - 9%;
* комунальне господарство - 6,0%;
* питання правосуддя - 4,0%;
* діяльність службових осіб - 2,0%;
* охорона здоров'я - 1,0%;
* освіта - 1%.

Але торкнулися роботи Центру і міжнародні події. Йдеться про надзвичайні події в Арабській Республіці Єгипет та Лівійській Арабській Джамагирії. Зокрема, громадянська війна в Лівійській Арабській Джамагирії спонукала до звернень родичів громадян, які проживають або на даний момент перебувають у Лівії. Міністерством закордонних справ України та іншими органами державної влади здійснювалися злагоджені заходи щодо організації евакуації громадян України.

Як приклад, одеситка Тетяна 22.02.2011 року звернулася до урядової "гарячої лінії" з приводу зникнення її чоловіка, який працював у м. Бенгазі (Лівія). Після оперативного розгляду звернення, пані Тетяні була надана відповідь Міністерством закордонних справ України, в якій детально описаний маршрут повернення на Батьківщину її чоловіка.

Перспективна мета діяльності Центру - обслуговування звернень та запитів громадян, які надходять по телефону, Інтернету та інших каналах зв'язку до місцевих органів влади та уряду.

До речі, незважаючи на те, що до Центру щодня надходить від півтори до двох тисяч дзвінків, фахівці цієї державної установи докладають максимум зусиль для позитивного вирішення питань заявників, котрі звертаються сюди по допомогу.

РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ

♦ Пан Микола, інвалід І групи, з 2008 року в УПСЗН м. Богуслав перебував у черзі на отримання інвалідного візка з електроприводом. До Центру зателефонував 26 січня цього року з приводу пришвидшення надання візка. Він уже звертався до Головного УПСЗН Київської обл., в травні 2010 року отримав відповідь, буцімто в черзі на отримання візка перебуває під N5, але проблема не вирішувалась. І ось 16 лютого поточного року заявник повідомив, що питання вирішено, й висловив подяку за допомогу.

♦ Заявниця Валентина з Чорнухинського району Полтавської області має 3-х дітей (1998 р. н., 1999р. н., 2001р. н.), безробітна. Подала 05.12.2010 року документи до УПСЗН для отримання допомоги як малозабезпечена сім'я, але кошти їй не призначили. Жінка попросила з'ясувати, чому їх не отримує.

Як виявилось під час розгляду звернення, заявниця не перебувала на обліку в центрі зайнятості як така, що шукає роботу, та не працює протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги. Тому Полтавською обласною державною адміністрацією було надано допомогу як виняток. Про це повідомила фахівцям Центру сама заявниця.

Телефон Урядового контактного центру 0-800-507-309

ДОВІДКА "УК"

"Урядовий контактний центр" працює з понеділка по п'ятницю з 8:00 до 21:00 години, а також в суботу з 8:00 до 19:00 години. Неділя та святкові дні - вихідні. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України - безкоштовні, дзвінки з мобільних телефонів оплачуються відповідно до тарифів оператора мобільного зв'язку.