Куди маю звернутися і які документи необхідно подати, щоб отримати статус учасника бойових дій? Вважаю, що маю на це право, адже під час проходження строкової військової служби в 1956 році я перебував на території Угорщини у складі військ миротворців.

О. СМУТЧАК,
Вінницька обл.

Костянтин
МИХАЙЛІЧЕНКО,
тимчасово виконуючий обов’язки начальника
управління оборонного планування штабу
Командування Сухопутних військ Збройних сил України:

— Відповідно до вимог пункту 2 статті 6 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасниками бойових дій на території інших країн визнаються військовослужбовці Радянської Армії, Військово-Морського Флоту, Комітету державної безпеки, особи рядового, начальницького складу та військовослужбовці Міністерства внутрішніх справ колишнього Союзу РСР (включаючи військових і технічних спеціалістів та радників), працівники відповідних категорій, які за рішенням уряду колишнього Союзу РСР проходили службу, працювали чи перебували у відрядженні в державах, де у той час велися бойові дії, і брали участь у бойових діях чи забезпеченні бойової діяльності військ (флотів).

Переліком держав і періодів бойових дій на їхній території, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 08.02.1994 року № 63, Угорщину визнано державою, на території якої в період з 24 жовтня по 10 листопада 1956 року велися бойові дії.

Рішення щодо визнання громадян учасниками бойових дій приймаються комісіями, які створені у Міністерстві оборони, військовому комісаріаті Автономної Республіки Крим, обласних та Київському міському військових комісаріатах.

Згідно з пунктом 8 Положення про комісії з питань розгляду матеріалів про визначення учасників бойових дій у Збройних силах України, затвердженого наказом міністра оборони від 08.04.2009 р. № 158 (зареєстрований у Міністерстві юстиції 14.05.2009 р. за № 428/16444), комісії приймають рішення на підставі документів, з яких можливо зробити достовірний висновок про участь особи в бойових діях.

Військова частина, в якій ви проходили військову службу, з 24 жовтня по 10 листопада 1956 року дислокувалася на території Угорщини. Відповідно до наявних архівних документів, що перебувають у Вінницькому обласному військовому комісаріаті (далі — Вінницький ОВК), ви прибули до зазначеної військової частини для проходження служби лише 30 листопада 1956 року, тобто в період, коли особовий склад частини участі у бойових діях на території Угорщини не брав.

На цей час у комісії з питань розгляду матеріалів про визначення учасників бойових дій Вінницького ОВК немає правових підстав для встановлення вам зазначеного статусу. Про це вас уже повідомили листом.

Окрім того, повідомляю, що військовим комісаром Вінницького ОВК направлено повторний запит від 04.03.2011 року за № ВСЗ/67 до Центрального архіву Міністерства оборони Російської Федерації щодо уточнення дати зарахування вас до особового складу згаданої військової частини. Після надходження відомостей вас обов’язково поінформують.