Куди маю звернутися та які документи подати, аби отримувати збільшену допомогу на дитину до трирічного віку? Як нараховується ця допомога і які чинники для цього враховуються, а також якою вона була у 2008 році?

Н. ЛУГОВА, м. Калуш Івано-Франківської обл.

Надія РЯЗАНОВА,
заступник директора
Департаменту державного соціального захисту
населення Мінсоцполітики:

- Статтею 56 Закону "Про Державний бюджет України на 2007 рік" було встановлено, що допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку відповідно до Закону "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" та Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" надається за рахунок коштів відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у розмірі, що дорівнює різниці між 50% прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не менше 90 грн для незастрахованих осіб та для застрахованих осіб не менше 23% прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Відповідно до Закону "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" та Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 27 грудня 2001 року N 1751, у 2008 році допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надавалася у розмірі, що дорівнює різниці між 50% прожиткового мінімуму (з 1 січня - 316, 5 грн, з 1 квітня - 323,5 грн, з 1 липня - 324, 5 грн, з 1 жовтня - 334,5 грн), встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не менше 130 грн.

Для отримання допомоги у збільшеному розмірі заявники мають надати органам праці та соціального захисту населення довідку про склад сім'ї та інформацію про доходи членів родини. У разі ненадання інформації про доходи допомога призначається у мінімальному розмірі.