Я — мати-одиначка, виховую трьох неповнолітніх дітей. Щомісяця отримую допомогу на них 830 гривень. Проте не впевнена, що її мені нараховують правильно. Я працюю, проте зарплата невелика. Ні земельного паю, ні городу ми не маємо. Намагалася подати документи на отримання державної допомоги для малозабезпеченої родини, але мені відмовили.

Тож хочу достеменно дізнатися, яку саме допомогу щомісяця держава має виплачувати матері-одиначці на трьох неповнолітніх дітей?

Т. КРИТЮК,
с. Пісковино Запорізької обл.

Валентина ВОЙТЕНКО,
заступник директора Департаменту
державної соціальної допомоги,
начальник відділу стратегії
адресної соціальної  підтримки населення  Мінсоцполітики:

— Відповідно до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» та Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 27 грудня 2001 року № 1751, допомога на дітей одиноким матерям надається у розмірі, що дорівнює різниці між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не менш як 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Середньомісячний сукупний дохід сім’ї визначається згідно з методикою обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги на підставі довідки про доходи і декларації про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги.

Мінімальний розмір допомоги на дітей віком до 6 років з 1 січня 2011 року становить 244,8 грн, з 1 квітня — 249,60 грн. Максимальний розмір допомоги відповідно становить 408 грн, з 1 квітня — 416 гривень.

На дітей віком від 6 до 18 років мінімальний розмір допомоги з 1 січня 2011 року становить 293,1 грн, з 1 квітня — 299,10 гривень. Максимальний розмір допомоги — з 1 січня — 488,5 грн, з 1 квітня — 498,5 гривень.

Допомога на дітей одинокій матері може надаватися з урахуванням доходу сім’ї. Виплата допомоги в розмірі, що перевищує мінімальний, здійснюється протягом 6 календарних місяців. Якщо особа, якій призначена допомога, після закінчення зазначеного строку не підтвердила право на призначення допомоги у розмірі, що перевищує мінімальний, допомога виплачується у мінімальному розмірі.

Також повідомляю, що соціальний захист малозабезпечених родин, у тому числі сімей з дітьми, забезпечується шляхом надання їм допомоги згідно із Законом «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» у залежності від майнового стану та сукупного доходу сім’ї.

Розмір такої допомоги призначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом, який визначається за Методикою обчислення сукупного доходу для всіх видів соціальної допомоги. До стабілізації економічного становища в Україні розмір державної соціальної допомоги визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму.

Статтею 23 Закону «Про Державний бюджет на 2011 рік» встановлено рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для призначення допомоги відповідно до Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» з 1 квітня 2011 року для працездатних осіб у сумі 201,60 грн, непрацездатних осіб та інвалідів — 573 грн, дітей віком до 6 років — 416 грн, дітей віком від 6 до 18 років — 498, 50 грн, дітей віком від 18 до 23 років (за умови навчання) — 480 гривень. Для кожної дитини, яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 10%.

З 1 січня 2011 року набув чинності Закон «Про внесення змін до статті 15 Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», яким передбачено збільшення допомоги на кожну дитину в малозабезпеченій сім’ї віком від 3 до 13 років на 60 грн, на дітей віком від 13 до 18 років — на 100 грн.

За інформацією Головного управління праці і соціального захисту населення Запорізької облдержадміністрації, ви працюєте, маєте на вихованні трьох неповнолітніх дітей. В управлінні праці та соціального захисту населення Веселівської райдержадміністрації, ви перебуваєте на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги як багатодітна сім’я.

Відповідно до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» ви отримуєте допомогу на трьох дітей одинокої матері, з 1 квітня розмір допомоги становить 847,80 грн щомісячно. Всі види державної допомоги призначені вам відповідно до чинного законодавства.

Оскільки середньомісячний сукупний дохід вашої родини (2100,53 грн) на час звернення перевищив рівень забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї (1783,61 грн), призначити вам державну соціальну допомогу, як малозабезпеченій сім’ї немає законних підстав.