СПІВПРАЦЯ

У другому півріччі Україна та Ізраїль планують запровадити зону вільної торгівлі

Динаміка українсько-ізраїльських відносин викликає задоволення у Прем'єр-міністра Миколи Азарова. Про це він заявив у ході зустрічі з міністром туризму Ізраїлю Стасом Місежніковим.

Надзвичайно велике значення має скасування віз для взаємних поїздок громадян України та Ізраїлю: "Це дуже важлива подія, яка зближує наші країни. Для нас Ізраїль - це дружня держава, де проживає багато наших колишніх співвітчизників. Тому сам цей факт уже визначає рівень наших відносин. У нас великі перспективи", - наголосив глава уряду.

Україна зацікавлена розвивати співробітництво з Ізраїлем не лише в туристичній сфері, й в агропромисловому комплексі, медицині, реалізації інфраструктурних проектів. "Зараз, коли Україна приступила до проведення серйозних масштабних реформ в усіх сферах життя, приділяючи особливу увагу розвитку інвестиційно-інноваційного напряму, наші контакти з Ізраїлем в багатьох сферах дуже важливі", - зауважив Микола Азаров.

У свою чергу Стас Місежніков зазначив, що від скасування віз, поза сумнівом, виграє як Ізраїль, так і Україна - в економічному, туристичному та політичному сенсі. Це сприятиме зростанню кількості відвідувань України громадянами Ізраїлю. Спрогнозовано й збільшення прямих двосторонніх рейсів, що сприятиме здешевленню авіаквитків.

Високий гість також переконаний, що у другій половині поточного року між нашими країнами буде запроваджено зону вільної торгівлі, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

А Микола Азаров запросив ізраїльську сторону на вищому рівні взяти участь у міжнародній конференції "Двадцять п'ять років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього", яка відбудеться у Києві 20 - 22 квітня і стане подією планетарного масштабу. Він пообіцяв невдовзі направити офіційне запрошення Ізраїлю для участі у конференції.

Прем'єр поінформував співбесідника й про наміри уряду найближчими роками провести другий етап земельної реформи та сформувати в Україні повноцінний ринок землі. Для України проблема продовольства важлива, з одного боку, в контексті забезпечення продовольчої безпеки, а з іншого - нарощування свого експортного потенціалу.

У найближчі рік-два буде здійснено інвентаризацію земель, що разом з іншими заходами сприятиме залученню значних коштів у сільське господарство.

У ході зустрічі Стас Місежніков передав Миколі Азарову запрошення у вигляді спеціального листа Прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху відвідати з візитом державу Ізраїль у зручний для нього час.