ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Чи не вперше за рік роботи з вуст глави уряду прозвучала критика на адресу підлеглих, які гальмують спрощення процедур підприємництва

Україна впевнено просувається у бік спрощення ведення бізнесу. Дерегуляція і скорочення ліцензування багатьох видів робіт і діяльності повинна істотно підвищити наше місце у відповідному рейтингу Світового банку, де Україна поки що посідає не зовсім почесне 147 місце. Підтримуючи позицію Президента, глава уряду Микола Азаров вважає цілком імовірним піднятися у переліку простоти бізнесової діяльності і за рік-два увійти до першої сотні країн з вільною ринковою економікою.

Бізнес краще розуміє прагматизм

Влада намагається вивести країну на принципово новий шлях розвитку - шлях європейських стандартів у правовій системі, економіці й соціальній сфері. "Треба пройти його крок за кроком. Всього і одразу не буде, - спокійно розмірковував Микола Азаров. - Головне, що ми ведемо з бізнесом і суспільством чесний діалог, в якому більше немає місця популізму, - тільки мова економічного прагматизму".

Скорочення майже третини видів господарської діяльності, які підлягали ліцензуванню, виведення за межі державного регулювання 90% видів робіт свідчать про серйозність намірів уряду. Крім того, за словами Прем'єр-міністра, вже цьогоріч має повноцінно запрацювати електронна система "Єдиного вікна" для реєстрації суб'єктів господарювання, ліквідації черг і корупції на рівні місцевої влади.

При цьому влада усвідомлює необхідність дотримання прийнятих рішень, їх неухильного виконання. А також - прискорити розгляд шести урядових законопроектів, які вже півроку припадають пилом у стінах Верховної Ради. Серед них документи, спрямовані на спрощення легалізації філій іноземних юридичних осіб; видачі документів дозвільного характеру через єдиного державного адміністратора; протидію рейдерському захопленню підприємств; посилення їх відповідальності за порушення законодавчих актів з дерегуляції тощо.

Тож Микола Азаров доручив своєму першому заступнику Андрію Клюєву терміново розібратися у ситуації і зробити все від нього залежне, аби конче потрібні законопроекти було таки включено до парламентського порядку денного.

Дісталося на горіхи й Секретаріату Кабміну за затягування підготовки ще чотирьох урядових законопроектів, а саме: щодо скасування обов'язковості печаток для підприємців; входження в бізнес буквально за один-два дні і такий самий вихід із підприємницького середовища, а також - про ліквідацію свідоцтва про державну реєстрацію. Останню передбачається замінити Випискою з Державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців. Микола Азаров поставив завдання винести ці документи на розгляд вже наступного засідання Кабінету Міністрів.

На цьому претензії його глави не закінчилися. Так, Міністерство юстиції три місяці не видавало юридичні висновки на пріоритетні законопроекти з дерегуляції (про спрощення процедур входження і виходу з бізнесу та ліквідації акта про державну реєстрацію). А зараз понад два місяці розглядає документи про спрощення отримання копій ліцензій, про дозвільні центри, про ремісничу діяльність та скасування обов'язковості паперових витягів з держреєстрів на отримання дозволів і ліцензій.

Так само практично півроку Мінекономрозвитку й торгівлі відпрацьовує проект закону про банк розвитку, а Мінінфраструкутри і МВС чомусь ігнорують вимогу Президента про реформування процедури технічного огляду автомобілів - на розгляд Кабміну цей документ не потрапив досі. "Прошу всі їх винести на найближчі засідання уряду, - жорстко наголосив Микола Азаров, додавши ще й таке, - я серйозно стурбований ситуацією, коли міністерства і відомства не надають пропозицій з дерегуляції підприємництва у своїх сферах компетенції".

У зв'язку із цим очолюваному Андрієм Клюєвим Мінекономрозвитку доручено створити уточнений перелік нормативних актів щодо спрощення ведення бізнесу, які має розробити уряд та чіткий план-графік їх розгляду.

Логістика нагнітає ціну

З одного боку главу уряду не може не втішати позитивна динаміка на споживчому ринку і у сфері заощаджень громадян. Зростання доходів людей потягли за собою збільшення попиту та обороту роздрібної торгівлі. З іншого боку - вітчизняна промисловість не встигла відреагувати на сплеск попиту, задовольняти який довелося за рахунок імпорту. Та й зростання депозитів у банках (за неповних два місяці майже на 9 млрд грн) можна розглядати і як позитив, і як брак можливостей вкласти кошти деінде.

"За двадцять років незалежності ми так і не створили привабливих фінансових інструментів, які б давали змогу вільним коштам працювати і на економіку, і на своїх власників", - із жалем констатував Микола Азаров. І на часі - створення ефективного фондового ринку, що гарантуватиме збільшення в країні прошарку власників, тобто справжнього середнього класу, який завжди був і є передумовою стабільності суспільства.

Не оминув Прем'єр і цінову ситуацію на продовольчому ринку, який вкотре випробовує уряд на міцність. За дві декади лютого інфляція не перевищила 0,6%, що є найнижчим показником за період незалежності. Не можуть істотно відрізнятися між собою і ціни на продовольство у різних регіонах, як, скажімо, на олію у Львівській, Івано-Франківській областях чи Севастополі.

"Нагадую профільному міністру Миколі Присяжнюку, що створення ефективних логістичних схем і регіональних запасів продовольства для товарних інтервенцій є нашим першочерговим завданням", - звернувся до підлеглого Прем'єр-міністр.

Народжувати дітей вигідно

З 2005 по 2009 роки включно показники народжуваності в Україні буквально злітали по висхідній: з 460 тисяч до понад 700 тисяч малюків щороку. Торік їхня кількість істотно скоротилася. Тому уряд намагається виконувати обіцянки про підвищення допомоги родинам з дітьми. Вчора було ухвалено відповідну постанову, прокоментувати яку журналістам у ході урядового брифінгу погодився віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

Віднині, а точніше з 1 січня, обрахунок державної допомоги при народженні дитини здійснюватиметься на основі прожиткового мінімуму. За первістка батьки отримають 22 мінімуми. На початок року це 17 952 грн. Разово на руки видадуть 7 344 грн. Іншу суму рівними частками щомісячно по 844 грн протягом року. Друга дитина принесе батькам вже 45 прожиткових мінімумів, третя і всі наступні - по 90. Щомісячні суми будуть однаковими, різнитимуться лише початкові виплати і терміни - один, два чи три роки.

З урахуванням індексацій базового показника до кінця року суми зростатимуть ще, запевнив урядовець. Загалом для цього у поточному бюджеті передбачено 12 млрд 800 млн грн.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

► Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету міському бюджету м. Києва на забезпечення функціонування Центру ядерної медицини з використанням ПЕТ-технологій Київської міської онкологічної лікарні (постанова Кабінету Міністрів);

► Про порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки експлуатаційно безпечного стану судноплавних шлюзів, внутрішніх водних шляхів (постанова Кабінету Міністрів);

► Про внесення змін до пункту 13 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми (постанова Кабінету Міністрів);

► Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів, пов'язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи (постанова Кабінету Міністрів);

► Про утворення організаційного комітету з урочистого відкриття Національного спортивного комплексу "Олімпійський" в м. Києві та стадіону в м. Львові по вул. Стрийській -Кільцевій дорозі (розпорядження уряду).