СПІВПРАЦЯ

Зелені інвестиції вигідні й Україні, і Японії

Прем’єр-міністр Микола Азаров запрошує японські компанії взяти участь у реалізації проектів із запровадження і розвитку альтернативної енергетики, а також спорудженні LNG-термінала. Про це він заявив під час зустрічі з головою комітету ділового співробітництва Японії з Україною федерації «Кейданрен», головою правління корпорації «Сумітомо» Мотоюкі Ока.

За словами глави уряду, розвиток альтернативних джерел енергії для України є дуже важливим у зв’язку з високою ціною на імпортний газ. Крім того, для України важливим є залучення коштів у рамках зелених інвестицій. «Я можу чітко гарантувати, що всі кошти, які ми одержуємо, йтимуть виключно на реалізацію екологічних проектів», — цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну слова Миколи Азарова.

У свою чергу виконавчий віце-президент, директор-представник компанії «Кобе Стіл» Такаші Мацутані підтримав співпрацю у сфері енергозбереження. Він повідомив, що компанія займається виготовленням енергозберігаючих доменних печей, які на 25% економлять електроенергію.

Крім того, бізнесмени повідомили про готовність до реалізації спільних проектів у сфері сонячної енергетики. Японські компанії готові співпрацювати з Україною, яка має потужний аграрний комплекс, і в реалізації проектів з біоенергетики.

Україна також здатна у великій кількості експортувати до Японії зерно та інші продукти харчування. При цьому Микола Азаров наголосив на зацікавленості в залученні японських інвестицій у розвиток аграрного сектору.

Сторони відзначили й позитивне зростання товарообігу між країнами. Однак Прем’єр-міністр звернув увагу на необхідності досягнення балансу щодо імпорту та експорту. Перспективним, на його думку, є диверсифікація японського імпорту сільськогосподарських продуктів.