ПІДГОТОВКА

Рівно за рік до початку фінальної частини турніру
Борис Колесніков проінспектував приймаючі міста

Робоча поїздка віце-прем’єр-міністра — міністра інфраструктури розпочалася зі Львова. Зокрема, він побував на будівельному майданчику нового стадіону. За словами урядовця, хоча львівську арену почали будувати ще в 2008 році, лише в 2010—2011 роках роботи проводяться з дотриманням чіткого графіка.

«Найбільш болюча точка подолана, найскладніші технічні роботи виконано. Зараз усе робиться вчасно, і вже восени стадіон буде здано. Тож ми фактично можемо переходити до вибору артистів, що відкриватимуть спортивну арену», — пожартував урядовець. Здача об’єкту запланована на жовтень цього року. Також Борис Колесніков перевірив перебіг реконструкції міжнародного аеропорту «Львів».

Після міста Лева віце-прем’єр побував у Харкові, де оглянув будівництво існуючого та тимчасового терміналів місцевого аеропорту, нової аеродромно-диспетчерської вежі та нової злітно-посадкової смуги. Нині рівень готовності міжнародного аеропорту «Харків» складає 61%, а тимчасового пасажирського терміналу — 48%. Об’єкт буде введено в експлуатацію згідно з планом робіт у IV кварталі 2011 року.

Загалом попередні підсумки підготовки Харківської області до Євро-2012 свідчать про готовність провести футбольний турнір на найвищому рівні. Належним чином організовано роботу на Південній залізниці, за графіком відбувається підготовка спортивної інфраструктури, дорожньо-транспортного господарства, закладів охорони здоров’я, об’єктів розміщення, енергозабезпечення Харкова та області. В цілому, станом на 1 червня поточного року, на об’єктах Євро-2012 столиці Слобожанщини виконано робіт на загальну суму 5425,6 млн грн, зокрема, у 2011 році — на 965,2 млн грн, повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури.

Перебуваючи у Донецьку, Борис Колесніков повідомив, що обслуговуючий персонал столичного НСК «Олімпійський» та стадіону у Львові проходитиме навчання на базі «Донбас Арени». За його словами, центральний стадіон Донецька — найсучасніша у Східній Європі арена, яка вже сьогодні працює у повному режимі, приймаючи матчі високого міжнародного рівня.

«Та кількість місць, яку УЄФА висунула як вимогу, зокрема, щодо представників ЗМІ, у Донецьку виконана у повному обсязі. Ще жодна спортивна арена українських міст, окрім Донецька, не вийшла на цей показник», — зазначив віце-прем’єр.

За його оцінками, під час проведення масштабних заходів кожне місто повинне мати щонайменше десять фахівців на тисячу глядачів. «Відтак спортивну арену у Львові обслуговуватимуть щонайменше 500 стюардів, 700 — НСК «Олімпійський». Проте, я вважаю, що під час проведення Євро-2012 ми цей показник збільшимо принаймні у півтора раза», — сказав урядовець. При цьому він підкреслив, що в УЄФА не було жодного серйозного зауваження щодо якості підготовки персоналу, який обслуговує «Донбас Арену».

Також віце-прем’єр проінспектував хід будівництва у міжнародному аеропорту «Донецьк» та ознайомився з підготовкою інших інфраструктурних об’єктів.