ІНТЕГРАЦІЯ

Угоду про зону вільної торгівлі між Євросоюзом та Україною може бути підписано до вересня 2011-го

Про це у Києві заявили представники європейської делегації, яку очолював екс-Президент Польщі, голова наглядової ради YES Александер Кваснєвський, під час зустрічі з Прем'єр-міністром Миколою Азаровим. Представники делегації повідомили, що європейська сторона готова до компромісного рішення в питанні встановлення квот на сільськогосподарську продукцію.

У свою чергу Микола Азаров наголосив на важливості та реалістичності укладення угод про зону вільної торгівлі і з Європейським Союзом, і з Митним союзом в особі Білорусі, Росії та Казахстану. Глава уряду підкреслив, що для України співпраця важлива зі Сходом, і Заходом, оскільки товарообіг з Росією та ЄС майже однаковий і становить 30%.

"Україна опинилася у цікавій ситуації. Якщо географічно подивитися: зі Сходу ми оточені Митним союзом, із Заходу - Європейським Союзом. Отже Україна знаходиться в кільці між двома митними союзами. Ось така наша специфіка", - зазначив Микола Азаров.

Крім інтеграційних питань, Прем'єр-міністр розповів Александеру Кваснєвському про поточну економічну ситуацію в країні. За словами Миколи Азарова, уряду вдалося стабілізувати фінансову ситуацію: у 2010 році забезпечено зростання ВВП на рівні 4,2%, а дефіцит бюджету становив близько 5%. "У цьому році ми поставили ще більш амбітні завдання: вийти на рівень росту ВВП близько 5%, зменшити рівень дефіциту бюджету до 3%", - цитує слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Крім того, Прем'єр-міністр зазначив, що цього року необхідно сплатити найбільшу за останні роки суму боргів - близько 11 млрд дол. США: "Тим не менш, ситуація у нас абсолютно керована. Це дозволило нам приступити до впровадження цілої низки реформ".

Також Микола Азаров повідомив, що у 2011 році уряд планує вийти на автоматичне повернення ПДВ, а протягом 4-х років знизити ставку податку на додану вартість. За його словами, ці результати є наслідком проведеної минулого року податкової реформи. Крім того, Податковим кодексом запроваджено скорочення загальної кількості діючих податків удвічі, а також зменшено ставки основних податків. Значно покращилася цього року ситуація у банківський сфері. "На сьогодні рівень депозитів збільшився на 20% порівняно з докризовим періодом. Цілий рік стабільно підтримувався курс національної валюти, а також зросли золотовалютні резерви", - зазначив глава уряду.