ПЕРСПЕКТИВА

Продовження реформ в нашій державі сприятиме швидшому укладанню
Угоди про асоціацію між Україною і ЄС

Уряд стоїть на позиціях фундаментальних європейських цінностей, і саме тому ми рішуче налаштовані на інтеграцію з Європейським Союзом. Таку позицію оприлюднив Прем’єр-міністр Микола Азаров у ході 8-ї Ялтинської щорічної зустрічі під час обговорення теми «Східна Європа та роль України».

Звичайно, на шляху реформ не обходиться без проблем. Але керівництво нашої країни знає, як їх розв’язувати, й чітко рухається в цьому напрямку. Обраний шлях, на переконання глави уряду, безперечно вірний.

Угода про політичну асоціацію між Україною і Євросоюзом повинна включати чітку перспективу приєднання України до ЄС. «Чи включати до угоди про асоціацію перспективу європейської інтеграції України? — звернувся до учасників зібрання Микола Азаров і сам же й відповів: — Однозначно потрібно включати. Якщо ми думаємо про майбутнє».

Микола Азаров переконував учасників зустрічі у тому, щоб Угоду про асоціацію з ЄС підписувати якнайшвидше. Фото Олега МАРКЕВИЧА

З вірою в Україну

Ця тема була в центрі уваги кількох двосторонніх зустрічей, які український Прем’єр провів у Ялті із впливовими європейськими політиками. Скажімо, колишній глава уряду Великобританії Тоні Блер переконував колегу, що продовження реформ в Україні сприятиме швидшому укладанню Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Він пообіцяв ще більшу підтримку євроінтеграційних прагнень України після продовження курсу структурних реформ, зокрема у правовій сфері та спрямованих на поліпшення бізнес-клімату. «Ключ до ратифікації і узгодження Угоди про асоціацію з усіма членами ЄС полягає у тому, що необхідно чітко продемонструвати: реформи і ті зміни, які відбуваються в Україні, повинні неодмінно продовжуватись, — наголосив Тоні Блер. — Зокрема, це надзвичайно важливо у питанні верховенства права. Необхідно, щоб дотримувалось його виконання. Ми відкриті і готові надавати допомогу Україні в усіх аспектах. Ми віримо в Україну і в ті перетворення, які там відбуваються. Україна важлива для майбутнього всієї Європи, і ми вітаємо Україну на цьому шляху».

Він також підкреслив, що відносини між Україною і Великою Британією мають значний потенціал для розвитку, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

У свою чергу, Микола Азаров зауважив, що, на жаль, у взаємній торгівлі наші країни не повною мірою використовують свій потенціал. І є всі підстави для збільшення рівня двосторонніх торговельно-економічних відносин. Для цього необхідно інтенсифікувати політичні контакти.

Умови СОТ слід переглянути

А під час зустрічі з Комісаром ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле глава вітчизняного уряду наголосив: «Ніколи не сумнівайтесь у нашій надійності як партнера».

Згідно з нормою Світової організації торгівлі про можливість раз на три роки переглядати умови членства в СОТ Україна розпочала перегляд цих умов і розробку нових умов членства України в СОТ, які мають на меті зміцнити позиції нашої  країни у певних галузях торгівлі.

Нині накопичилася низка питань щодо торгово-економічної співпраці України з різними країнами світу. Невдовзі їх буде викладено в листі України до СОТ з пропозиціями й об∂рунтуваннями необхідності перегляду деяких позицій. Так, пропонуватиметься переглянути позицію, відповідно до якої Україна погодилась на імпорт 250 тис. тонн цукру з тростини. Така потреба пов’язана з тим, що  цього року буде надлишок цукру — очікується близько 4 млн тонн продукції з буряку.

При цьому жодна з позицій, які Україна пропонує переглянути, не стосуватиметься торгівлі з країнами ЄС і жодним чином не змінить позицію України в переговорах щодо створення зони вільної торгівлі з ЄС. «Ми інформуватимемо наших партнерів про зміст наших пропозицій щодо перегляду умов нашого членства в СОТ та хід переговорів, — запевнив Микола Азаров. — Обіцяю, що на всіх стадіях переговорів ми вас інформуватимемо. Саме такі директиви я дав Міністерству економічного розвитку і торгівлі».

Зі свого боку, Штефан Фюле поінформував, що цього тижня в Брюсселі відбудуться переговори з першим віце-прем’єр-міністром Андрієм Клюєвим. Тож позицію про перегляд умов членства України у СОТ буде враховано і донесено до керівництва Євросоюзу.

Водночас Микола Азаров підкреслив, що Україна залишається надійним партнером ЄС у питаннях транзиту газу, незважаючи на будь-які складнощі переговорного процесу з Росією щодо перегляду чинних газових контрактів.

Україна також має гарні можливості для транспортування газу, оскільки пропонує повний спектр послуг з його транзиту. А вітчизняні підземні сховища у Західній Україні можуть забезпечити стабільність і гарантованість поставок блакитного палива.

У свою чергу, Штефан Фюле заявив, що ЄС сприймає Україну як комплексного транзитера вуглеводнів до Євросоюзу. Він повідомив, що найближчими днями до Києва прибуде Комісар ЄС з питань енергетики.

Аби всім було вигідно

Торкнувся Микола Азаров і деяких внутрішньополітичних питань, зокрема щодо стимулювання малого бізнесу. Цьому, на переконання Прем’єр-міністра, сприятиме реалізація положень нового Податкового кодексу. З часу його ухвалення рівень роздрібної торгівлі на внутрішньому ринку зріс на 26%.

Тобто все йде до того, що влада намагається жити не сьогоднішнім днем, а думати про перспективу. Журналістам глава уряду повідомив, що, працюючи над Угодами про асоціацію включно із зоною вільної торгівлі з Європейським Союзом, слід виходити з довгострокових інтересів як України, так і ЄС. Те, що є сьогодні вигодою або втратами, може таким не бути за 10-15 років. Тому, підходячи до підписання серйозних документів, необхідно постаратися спрогнозувати, якими будуть Європа і Україна в майбутньому.

При підписанні Угоди про асоціацію між Україною і ЄС має бути чітко зафіксовано можливість приєднання до ЄС. Бо переваги, які надає високотехнологічний ринок ЄС, у перспективі можуть багато дати для розвитку і модернізації української економіки та українського суспільства.

***

У Ялті перший віце-прем’єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв зустрівся з Прем’єр-міністром Республіки Молдова Владіміром Філатом. Сторони обговорили можливість проведення найближчим часом спільного засідання урядів двох країн для надання нового імпульсу розвиткові двосторонніх політичних та економічних відносин.

Крім того, розглянуто плани проведення засідання Міжурядової українсько-молдовської змішаної комісії з питань торговельно-економічного співробітництва.

Урядовці обговорили євроінтеграційні процеси і можливості співпраці двох країн у рамках європейської ініціативи «Східне партнерство». Водночас Андрій Клюєв заявив про зацікавленість у розвитку економічних відносин у рамках СНД. Він зазначив, що Україна зацікавлена у підписанні угоди про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності.

 

Фоторепортаж з робочої поїздки Прем’єр –міністра України Миколи АЗАРОВА до Ялти. Фото Олега МАРКЕВИЧА