ВЕРДИКТ

Обираючи між стабілізацією єдиної  валюти і  порятунком слабкої ланки, лідери ЄС більше схильні рятувати «кревні»

Стара, досвідчена і завбачлива  Європа знову  втрапила пальцем у небо у приборканні непоступливої наступниці олімпійців, які не поспішають грати за чужими правилами. Як відомо, після тривалих дебатів  лідери країн єврозони погодилися виділити Греції черговий пакет допомоги і списати половину боргів.

Однак замість «радіти» такому рішенню, яке водночас передбачає і заходи  жорсткої економії, греки заявили: вирішать, чи приймати фінансову допомогу від ЄС і МВФ, на референдумі — уряд країни підтримав пропозицію свого прем’єр-міністра Георгіоса Папандреу щодо проведення загальнонаціонального опитування, яке одночасно стане тестом на  довіру  до кабміну, а фактично буде рішенням країни, чи лишатися їй у єврозоні.

Проти  референдуму категорично висловився міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос, який зазначив, що позиція Греції у єврозоні є історичним надбанням країни і не може ставитися під сумнів.

Зазначимо, що згідно з одним із попередніх опитувань, 60% греків негативно оцінюють пакет допомоги, незважаючи на те, що він знімає з країни частину боргового тягаря. Населення обурюється зокрема заходами економії і тим, що рішення про майбутнє Греції приймають чиновники з МВФ і ЄС, яких ніхто не обирав.

Маркель — Саркозі: наші грецькі друзі повинні вирішити — їм туди чи туди. Фото з сайту davlife.com   

Водночас у  єврозоні зазначають, що негативні підсумки голосування можуть спричинити дефолт Греції. А чергова  затримка вже  відгукнулася значним  зниженням котирувань на всіх провідних біржах світу. Курс євро, який одразу після оголошення про списання частини грецького боргу зріс, знову став стрімко падати щодо долара США та інших провідних валют.

Лідери Німеччини і Франції Ангела Меркель і Ніколя Саркозі у середу перед початком засідання «великої двадцятки» заявили грецькому прем’єру, що країна не отримає ні цента європейської допомоги, поки не вирішить, чи хоче залишитися в єврозоні, і дали зрозуміти: збереження євро в кінцевому підсумку для них важливіше, ніж порятунок Греції.

Президент Франції Н. Саркозі на спільній з А. Меркель прес-конференції зокрема заявив:

— Папандреу викликав обурення партнерів з ЄС і паніку на фінансових ринках, оголосивши в понеділок, що Греція проводитиме референдум з питання прийняття другого плану порятунку Афін, незважаючи на те, що цей план вже був узгоджений з лідерами єврозони.

Водночас грецький лідер після «гарячого»  обіду з лідерами ЄС у Каннах напередодні саміту «великої двадцятки» наголосив, що референдум  таки відбудеться,  орієнтовно 4 грудня.

Лідери єврозони побоюються, що Греція може проголосувати проти, а це, своєю чергою, призведе до дефолту і загострить ситуацію в Італії та Іспанії, які потерпають від кризи, тому  на зустрічі «великої двадцятки» знову обговорювали  черговий план порятунку Греції.

В основі цього плану — заклик до заможних країн, що розвиваються, робити внески до європейського стабілізаційного фонду. Хоча,  приміром, Китай, який називають серед потенційних донорів, заявив, що не робитиме внеску, доки не з’ясується ситуація з Грецією.