АКЦЕНТ

Обіцянки, які роздавало направо і наліво колишнє керівництво держави, нарешті починають виконуватися. Але декому це не подобається...

 "Більше 4 тисяч пасажирів та членів екіпажу круїзного лайнера Carnіval Splendor потерпають поблизу Каліфорнії в Тихому океані. Умови на борту дуже складні", - розповіли днями світові інформаційні агентства про 300-метровий плавучий спа-курорт останнього покоління, в якого після виходу 7 листопада з каліфорнійського Лонг-Біч відмовили двигуни. "Який жах!" - очікувана реакція гламурного симпатика спа-відпочинку. "Ну, так, пасажирам "Титаніка" серед айсбергів північної Атлантики було легше - вони не потребували кондиціонерів", - зауважить людина, яка не відучилась, читаючи, думати.

Щось схоже відбувається в оцінці нинішнього положення України у водах світової економіки та політики. Точніше - в інтерпретації нашого стану насамперед внутрішніми політичними гравцями. Звичайно, можна зауважити, що за наявності вільних та неупереджених ЗМІ вдумливий читач отримує неупереджену ж інформацію й робить - кожен свої - висновки.

Дивний збіг обставин

Що ж, приклад, як-то кажуть, - в студію. "Інвестори розчаровані відсутністю обіцяних Януковичем реформ" - стаття під таким заголовком була розміщена на найбільш рейтинговому місці - під "шапкою" - одного з провідних вітчизняних інформаційних агентств. Вона є передруком матеріалу з сайта Deutsche Welle, де йдеться про індекс ділового клімату країн Центральної і Східної Європи, який щоквартально визначають агенція ділової інформації Thomson Reuters та Австрійський контрольний банк.

Позитивну динаміку ділового клімату, за підсумками третього кварталу, демонструють усі країни регіону - від Чехії і Угорщини до Румунії. Єдиний виняток - Україна. Не вистачає лише сакраментального "Всьо пропало!"

"Очевидно, інвестори стурбовані. Коли в Україні змінилася влада, вони раділи стабілізації політичної ситуації і мали високі очікування. Але ж обіцяні реформи мають нарешті втілюватися", - цитує керівника інформаційного департаменту Австрійського контрольного банку Анжель Айкгофф Deutsche Welle, а відтак, повторюють українські ЗМІ. Й далі: "З економічної точки зору важко зрозуміти, яким чином Україна сидітиме на шпагаті між обіцяним зменшенням податків для підприємств і вкрай поганою ситуацією з наповненням державної скарбниці".

За дивним збігом обставин, цей сигнал з Австрії пролунав відразу після завершення робочого візиту до Відня урядової делегації на чолі з Прем'єр-міністром Миколою Азаровим. Основним підсумком якого було: європейські уряди й європейський бізнес знову побачили в Україні перспективного і прогнозованого партнера та заявили про готовність до співпраці.

Цю думку висловлювали на Віденському економічному форумі (ВЕФ) Федеральний канцлер Австрії Вернер Файманн, голова правління Raіffeіsen Іnternatіonal Bank-Holdіng AG Герберт Степіч, президент ВЕФ, екс-віце-канцлер і екс-міністр науки та освіти Австрії доктор Ергард Бузек. На зустрічі з Миколою Азаровим - Генеральний секретар ОПЕК Абдалла Салем аль-Бадрі, а також провідні підприємці цієї альпійської республіки на "Українському ланчі" з нашими урядовцями.

"Після різкого погіршення ділового клімату у розпал кризи, протягом 2009 року в Україні спостерігалося поступове поліпшення ситуації", - стверджується у цитованій вище статті. У 2009-му? Коли наша країна продемонструвала аномалію навіть для світової кризи: падіння ВВП на 15%? Під час особистої зустрічі з нашим Прем'єром пан Вернер Файманн, наприклад, згадував січень позаминулого року (період перебоїв в українському транзиті російського газу в країни Європи) з відвертою тривогою, яку Микола Азаров розвіяв державними гарантіями безперебійного газопостачання у майбутньому.

"Інвестори стурбовані"? Настільки, що учасники ВЕФ бурхливими оплесками вітали пропозицію глави українського Кабінету Міністрів Федеральному канцлеру спільно, у пропорції "50х50", збудувати автомагістраль Чоп - Львів? Що концерн "Сіменс" відгукнувся на нашу ідею загальнодержавної модернізації та технічного переоснащення закладів охорони здоров'я?

Зрештою, "Урядовий кур'єр" детально висвітлював роботу української делегації в Австрійській Республіці, тому немає потреби повторюватись щодо продуктивності переговорів Прем'єр-міністра з європейськими партнерами. Двосторонній Меморандум про залучення австрійського бізнесу до реформування українського агропрому, отримання підтримки ще одного члена Євросоюзу - Австрії - на шляху створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС і входження її у безвізовий простір, реальна перспектива отримання нашою державою статусу спостерігача в ОПЕК. Що це вияв "стурбованості" інвесторів чи певних кіл у вітчизняному політикумі, котрі не можуть змиритися з політичною поразкою?

Не емоції, а факти

Маленький штришок. Кореспондент агенції, що передрукувала статтю з Deutsche Welle, також мав нагоду висвітлювати роботу української урядової делегації у Відні. Але чомусь поряд з матеріалом "Інвестори розчаровані...", під "шапкою", не стоїть інформація, яка б давала мудрому читачеві альтернативу, матеріал для особистих неупереджених висновків, які можуть грунтуватися лише на тлі усього інформаційного спектру. Натомість там "висів" переказ короткої відповіді Прем'єра на "жовтувате" запитання щодо жінок в уряді. І це - найголовніше, що винесли шановні колеги з 12-годинного робочого візиту до країни-члена Євросоюзу?

Якщо задатися метою та довідатись, що думають про Україну інші спостерігачі, то таку інформацію можна легко добути. Ось результати опублікованої 4 листопада у Вашингтоні групою Світового банку чергової доповіді "Ведення бізнесу - 2011": Україна піднялась на дві позиції в рейтингу сприятливих умов для підприємницької діяльності (у попередній доповіді наша країна була опущена на 5 пунктів).

Нещодавно міжнародне рейтингове агентство Moody's Іnvestors Servіce змінило з "негативного" на "стабільний" прогнози суверенного рейтингу України, "стелі" рейтингів держпаперів в іноземній валюті й депозитів в інвалюті. Moody's також вказало на звуження макроекономічних дисбалансів України, що, на його думку, відображає покращення балансу платежів та відновлення економічного зростання. "Сильні зовнішні позиції поряд з економічним відродженням зменшують чутливість України до фінансового стресу", - так прокоментував точку зору агентства провідний аналітик Moody's по Україні Дітмар Хорнунг. А ще Moody's звернуло увагу на той факт, що "економічне відновлення в Україні відбувається з низького рівня, на котрий вона опустилась після падіння на 15,1% в 2009 році".

Як бачимо, за наявності бажання кожен, хто не звик бути недолугим споживачем заангажованої інформаційної полови, а воліє робити власні висновки, може знайти поживу для розуму, а не для штучно викликаних так званою "апазіцією" емоцій. Але виникає питання: чому будь-якій негативній оцінці місця корабля "Україна" українські ж ЗМІ надають пріоритет, а альтернативні точки зору потрібно шукати з лупою й то, переважно, на неукраїнських інформ-носіях?

"Я, на жаль, мушу констатувати те, що українська опозиція намагається зробити все можливе для того, аби саміт (Україна - ЄС 22 листопада у Брюсселі) був якомога менш успішним", - сказав днями Глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін. З огляду на наведені вище не емоції, а факти, - що в цій констатації не так? Правдива ознака того, що стріла влучила не в лоб, а в око, - реакція опонентів.

"Чинна влада не має ні політичного, ні морального права ототожнювати себе з всією Україною", - це "калавур!" у відповідь Льовочкіну екс-віце-прем'єра у справах європейської та міжнародної інтеграції зразка Кабміну Юлії Тимошенко Григорія Немирі. Не будемо зараз пережовувати, наскільки успішно і як глибоко інтегрувався в Європу і далі пан Немиря та його прем'єр. Згадаємо лише, що світ у відповідь на їх європотуги породив термін "втома від України". Запитаємо тільки: а з ким має ототожнювати себе законна влада? З посіпакою, що підлабузницьки хихикає, коли один з керівників сусідньої країни говорить в гостях непоштиві речі про главу твоєї держави?

І - тут як тут - вже євродепутати від Німеччини і члени Європейської народної партії (ЄНП) Ельмар Брок та Міхаель Галер назвали "абсолютною нісенітницею" слова Льовочкіна. А пан Галер ще й звернув увагу на таке собі "компанійство" між європейськими соціалістами й Партією регіонів. А на "кумську кумпанію" між ЄНП і Тимошенковою "Батьківщиною" шановний пан вказати забув? Дивно, але чомусь українські ЗМІ, які наввипередки побігли цитувати цей черговий матеріал Deutsche Welle, далеко не всі вказували на такий значущий політичний нюанс.

Інвестори якраз не розчаровані

Можливо, це такий собі збіг обставин, але ми тут, в Україні, маємо дивний феномен - все, що в світі публікується критичного про нас - цитується, відтворюється, повторюється миттєво й масштабно. Добре, ніхто не проти критики. Але чому тоді замовчується, засовується в "підвали" шпальт і "загони" інформстрічок альтернативна інформація й протилежні точки зору? І хто після цього має більше право скаржитися на утиски свободи доступу до інформації?

А тепер "у студію" дані Держкомстату. У січні - серпні поточного року (в порівнянні з відповідним періодом 2009-го) експорт збільшився на 33,2%, імпорт - на 31,8%. Збільшився експорт товарів до всіх основних країн-партнерів: Росії - на 86%, Італії - у 2,1 раза, Польщі - на 53,6%, Туреччини - на 50,3%, Німеччини - на 35,3%.

Потроху, але Україна змінює реноме експортера сировини. Так, поставки за кордон залізничних або трамвайних локомотивів збільшились у 3,2 раза, механічних машин - на 20,4%, електричних машин - на 17,7%. Натомість зменшився імпорт того, що має продукуватись вітчизняними виробниками: м'яса та харчових субпродуктів - на 26,8%, молока та молочних продуктів, яєць, меду - на 22,5%.

До слова, стаття з нищівним для України сьогоденної заголовком у Deutsche Welle закінчується далеко не "за упокій": "Водночас... більшість інвесторів планують розширювати свою діяльність в Україні. За показником планів експансії Україна у рейтингу ділового клімату перебуває на третьому місці - услід за Польщею та Росією". "Інвестори вірять в Україну. Вони готові до експансії", - підсумовує пані Айкгофф.

Коли ще раз перечитати заголовок ("Інвестори розчаровані..."), то хочеться потрясти головою. Бо у того, хто створював такий заголовок і водночас залишив в тексті такий висновок експерта, очевидно, серйозна сварка з власними мізками.

Воістину "умови на борту надзвичайно складні"... Але це вже з якої точки зору оцінювати.