СПІВПРАЦЯ

Україна та ЄС розпочали вивчати технічні аспекти модернізації вітчизняної ГТС

— Україна залишиться головним і найбільш важливим транзитером газу до Європи, — про це заявив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер на спільному брифінгу з міністром енергетики та вугільної промисловості України Юрієм Бойком після двосторонньої зустрічі за підсумками роботи Міжнародної конференції «Україна — ЄС: на шляху до єдиного енергетичного ринку». Він зазначив, що ЄС споживає близько 500 млрд кубометрів газу, 125 млрд із цього обсягу надходить із Росії, і 80% російського газу — 100 млрд кубометрів — надходить до Європи через українську ГТС.

Оттінгер підкреслив, що в перспективі ЄС збільшить споживання блакитного палива на 100 млрд кубометрів.

«Російська Федерація в цьому балансі представлятиме 30% його обсягів. Тому необхідно вважати, що Україна як була, так і залишатиметься найважливішим транзитером газу. Отже ГТС України необхідно модернізувати і підтримувати на максимальному технічному рівні, щоб забезпечувати стабільні поставки газу до Європи», — зазначив єврокомісар.

Для цього Європейський Союз планує виділити майже $310 млн на реконструкцію ділянки Уренгой — Помари — Ужгород.

За словами пана Оттінгера, вже наступного тижня питання виділення грошей буде обговорюватися банками і зацікавленими структурами. «Я вважаю, в наступному році можна очікувати, що почнуться фактичні і технічні роботи з реконструкції цієї ділянки», — сказав Г. Оттінгер. Він також повідомив, що компанія Mott MacDonald, яка розробила ТЕО реконструкції української ГТС, заявила, що вартість реконструкції становитиме $3,2 млрд. Дослідження вже зроблено, і воно є основою для подальших робіт і фінансування відповідними організаційними, технічними і банківськими структурами.

Не залишилася поза увагою пропозиція України щодо створення тристороннього енергетичного консорціуму за участю України, Росії та ЄС, яку офіційний Київ висловлював неодноразово, в тому числі під час останніх газових переговорів із Москвою. За словами єврокомісара, це буде можливо (створення консорціуму) лише тоді, коли Україна виконає свої попередні зобов’язання. 

«Ми вивчаємо ці пропозиції (української сторони) і сподіваємось, що у найближчі півроку буде вироблено конкретні плани. Але це можливо за умови, якщо Україна виконає свої зобов’язання щодо реформування компанії «Нафтогаз» та запровадження прозорих правил гри на внутрішньому енергоринку. Єврокомісія готова надати консультативну допомогу в реформуванні НАК «Нафтогаз України», — заявив єврокомісар. При цьому він висловив сподівання, що значний прогрес у питанні реформування «Нафтогазу» може бути досягнутий протягом найближчих 6 місяців.

У свою чергу міністр енергетики Юрій Бойко повідомив, що Україна вже розпочала реорганізацію «Нафтогазу». Компанію таки буде розділено на три окремі структури: транспортну компанію, компанію з видобутку газу та компанію з постачання енергоносіїв. Відбуватиметься це відповідно до європейських правил, що дасть можливість залучити інвестиції і провести в подальшому вдалу приватизацію дочірніх компаній НАК «Нафтогаз України».

Щодо підсумків конференції, то, за словами Юрія Бойка, було підписано низку важливих документів. Зокрема договори з провідними компаніями Європи та США про співпрацю у нафтогазовій галузі, а також кредитну угоду між компанією «Укргідроенерго» та ЄБРР щодо виділення кредиту в ¤200 млн  на реконструкцію ГЕС України. «Це сприятиме успішному реформуванню вітчизняної енергетики», — заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.