У 1987 році батько подарував мені мопед. Усі ці роки я сумлінно про нього дбав, а отже, техніка служить мені і донині. Проте за новими законами виходить, що я був зобов'язаний зареєструвати мопед в органах МРЕО до 1 листопада 2010 року. Та я цього не зробив, адже мав би сплатити понад 500 грн. А нині вже сам мопед коштує набагато менше. І в такому "поважному" віці невідомо, скільки ще років він зможе прослужити.

Звернувся з цим запитанням у ДАІ за місцем проживання -направили до МРЕО. А там сказали, що я спізнився з реєстрацією, тож не маю права їздити. Інакше штраф - 800 грн. Порадили зачекати, можливо, зміниться законодавство. Але ж чого маю чекати? Мопед було придбано законно, маю всі документи. Їздив 23 роки - і не мав проблем. А тепер виходить - незаконно?

В. ЧУЙКО,
с. Величківка Чернігівської обл.

Олександр ДЕМЯНКО,
заступник начальника департаменту
Державної автомобільної інспекції
МВС:

- Пунктом 1 прикінцевих положень Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху", який прийнято Верховною Радою 24 вересня 2008 р., передбачено запровадження державної реєстрації мопедів з 1 січня 2010 р.

На виконання зазначеної вимоги пунктом 2 постанови Кабміну від 23 грудня 2009 р. N1371, на МВС покладено завдання по забезпеченню проведення державної реєстрації мопедів з 1 січня 2010 р. Пунктом 2 цієї постанови установлено, що перша державна реєстрація мопедів, придбаних до набрання чинності Порядком, затвердженим цією постановою, до 1 листопада 2010 р. може проводитися без подання документів, що підтверджують правомірність їх придбання, за встановленою процедурою після проведення Державною автомобільною інспекцією відповідних перевірок. З урахуванням численних звернень громадян Міністерство внутрішніх справ підготувало проект постанови Кабінету Міністрів щодо продовження терміну реєстрації мопедів у спрощеному порядку до 1 липня 2011 р., який подано на розгляд Кабінету Міністрів.

З метою захисту інтересів громадян керівництвом Департаменту ДАІ до регіональних підрозділів ДАІ направлено розпорядження щодо мінімальної вартості реєстрації мопедів. Зокрема, вартість реєстрації мопедів включає в себе вартість тимчасового реєстраційного талона, номерного знаку, послуг за огляд транспортного засобу, оформлення реєстраційних документів, проведення реєстрації та націнку за вартість спецпродукції, а також за проведення експертного дослідження. Крім цього, розроблено окремий тип номерних знаків для мопедів, вартість яких менша за вартість номерних знаків для мотоциклів.

Повідомляю також, що відповідно до нової редакції статті 15 Закону "Про дорожній рух" кожен громадянин, який досяг визначеного цим законом віку, не має медичних протипоказань та пройшов повний курс навчання за відповідними програмами, може в установленому порядку отримати право на керування транспортними засобами відповідної категорії.

Право на керування мопедами (категорія "А1") може бути надано особам, які досягли 16-річного віку. Право на керування транспортними засобами відповідної категорії підтверджується посвідченням водія транспортного засобу і талоном до посвідчення водія транспортного засобу. Порядок отримання посвідчень водія, у тому числі категорії "А1", регламентується Положенням про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 8 травня 1993 р. N340 (у редакції постанови Кабміну від 20 травня 2009 р. N511).

Пунктом 28 вказаного вище положення визначено, що для відкриття нижчих категорій особа подає до реєстраційно-екзаменаційних підрозділів Державтоінспекції довідки про проходження двадцятигодинних курсів навчання керуванню на відповідному транспортному засобі у закладах з підготовки водіїв, підтвердження керування транспортним засобом протягом останніх 12 місяців за однією з відкритих категорій та складає практичний іспит з керування на транспортному засобі нижчої категорії. Можливе одночасне відкриття двох або більше нижчих категорій за наявності відповідних довідок, виданих закладами з підготовки водіїв, та складання практичних іспитів за кожною з таких категорій.

Якщо особа не керує транспортним засобом протягом останніх 12 місяців, відкриття нижчих категорій здійснюється після складання теоретичного та практичного іспитів.

Посвідчення водія категорії "А", отримане громадянами до набрання чинності Законом від 24 вересня 2008 р. N 586-VІ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху", відповідає посвідченню водія категорії "А1, А".