РІШЕННЯ

Під егідою єдиного компетентного органу зберуть фахівців  з багатьох напрямків безпеки харчування

Відділ новин
«Урядового кур’єра»

Як повідомив голова Державної ветеринарної і фітосанітарної служби Іван Бісюк, останнім часом значно збільшилась кількість випадків отруєння і виявлення неякісної продукції харчування. Саме тому й виникло питання посилення системного контролю продуктів харчування від виробництва до реалізації. У зв`язку з цим Кабінет Міністрів ухвалив рішення щодо створення моделі продовольчого контролю за прикладом Європейського Союзу.

«За прикладом держав Євросоюзу Держветфітослужба України в повному обсязі зможе контролювати якість і безпеку продуктів харчування: від внесення органічних і мінеральних добрив у грунт, кормів тварин, моніторингу залишків пестицидів та ветеринарних препаратів у продукції тваринного походження і до переробки рослинної та тваринницької сировини, належного постачання до споживача, контролюючи логістичні ланцюжки і реалізацію по всій території держави», — повідомив голова Держветфітослужби.

За його словами, реформа харчової галузі передбачає створення єдиного компетентного органу на основі Державної ветеринарної і фітосанітарної служби. «Проте це не означає, що відтепер тільки ветеринарні лікарі повинні контролювати продукти рослинного походження або спеціальне дієтичне і дитяче харчування. Саме з цією метою до штату державної служби компетентного органу буде переведено фахівців з інших структур», — сказав посадовець.

До європейських супермаркетів неякісна продукція не потрапляє. Фото з сайту visualphotos.com

На його думку, поява єдиного державного органу з контролю за якістю харчової продукції сприятиме підвищенню рівня контролю її безпеки. Компетентний орган формується на основі Державної ветеринарної і фітосанітарної служби, куди буде включено фахівців з гігієни харчування, фітосанітарного напряму, карантину і захисту рослин. Доти, доки новоутворений компетентний орган не буде здатний у повному обсязі перейняти всі функції, їх виконуватимуть фахівці санітарно-епідеміологічної служби, які й дотепер цим займалися.

Окремо Іван Бісюк зазначив, що найбільш ефективний і прозорий контроль якості продукції здійснює єдиний компетентний орган. В Україні, як і в багатьох інших країнах світу, створення такої державної структури є прерогативою Президента і уряду. «Проте нині інші органи, в компетенцію яких входить контроль над безпекою продукції, не бажають втрачати важелі впливу», — передає його слова УНІАН з посиланням на прес-службу Державної ветеринарної і фітосанітарної служби.