Перший заступник голови 
Державного агентства лісових
ресурсів України
Ярослав МАКАРЧУК

Цього року — після введення чипів для ялинок — люди почали ретельніше вибирати лісових красунь. Проте ажіотажу навколо цього нововведення уникнути не вдалось, адже багатьом споживачам не зовсім зрозуміло, хто автор ідеї «чипування» дерев і що це дає звичайному покупцеві. За роз’ясненнями ми звернулись до першого заступника голови Державного агентства лісових ресурсів України Ярослава Макарчука.

— Ярославе Івановичу, чому бирки, які кріплять на ялинки, називають чипами, адже ніякої електроніки там немає?

— З чиєїсь легкої руки термін «чипи» прижився і отримав розповсюдження.

Насправді бирка, яка сьогодні застосовується лісівниками для маркування, виготовлена зі стійкого пластику й завдяки сучасним лазерним технологіям її неможливо підробити.

— Хто запровадив уведення цих бирок?

— Маркування новорічних ялинок бирками з індивідуальним номером та нанесеним за допомогою лазера штрих-кодом запроваджено лісогосподарськими підприємствами системи Держлісагентства України у відповідності до Концепції створення єдиної державної системи електронного обліку деревини та плану заходів щодо її реалізації, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України.

Зокрема, цим документом передбачалося, починаючи з ІV кварталу 2010 року, запровадити програмне забезпечення процесів поштучного маркування та ведення електронного обліку деревини. Адже ще з ІV кварталу 2010 року, згідно з планом заходів Кабінету Міністрів, усі лісокористувачі України (аграрії, комунальники і військові) повинні були перейти на комп’ютеризовану систему контролю походження і обліку деревини, а з ІІІ кварталу 2012 року повністю запровадити в Україні єдину державну систему електронного обліку деревини.

Тож маркування бирками новорічних ялинок стало індикатором стану готовності відповідних лісокористувачів до виконання розпорядження уряду.

— А тендер на виготовлення «жучків» проводився?

— У грудні 2010 року був проведений тендер на постачання електронних засобів маркування та обліку деревини, в тому числі й бирок зі штрих-кодом, здійснено опрацювання відповідного програмного забезпечення. Та в силу певних причин, перш за все пов’язаних з адміністративною реформою лісової галузі, практичне запровадження маркування й обліку новорічних ялинок було розпочато тільки в передноворічний період 2011 року.

— У кого є пристрої для зчитування інформації з бирок?

— Сьогодні вони є у всіх ресурсних лісгоспах та підрозділах державної лісової охорони Держ?лісагентства України. Також пристрої є у рейдових бригад Державної лісової охорони, які створені для перевірки законності заготівлі та легальності походження новорічних ялинок.

— Якщо вдарить мороз, пристрій буде функціонувати?

— Він працює при температурі від -20 до +600С, не боїться падінь, води, пилу та бруду, тобто пристосований до екстремальних лісових умов. Має вмонтовані GSM зв’язок, 3G зв’язок, Wi-Fi, Bluetooth, висотомір та GPS-навігатор, фото- та відеокамери.

Необхідно звернути увагу та те, що програмне забезпечення встановлене на комп’ютерах, якими оснащені працівники державної лісової охорони, розраховане не тільки на перевірку новорічних ялинок, а й інших видів деревини, маркованої бирками. Це передбачає їх використання не тільки напередодні новорічних свят, а й протягом року.

— Що ці бирки дають звичайному споживачеві?

— Ми пішли на такий крок, щоб запобігти незаконній вирубці дерев. А також задля виведення продажу лісових красунь з тіні, встановлення походження та легальності заготівлі кожної ялинки, запобігання постачанню населенню ялинок, заготовлених в чорнобильській зоні.

У лісовій галузі створено загальний електронний реєстр походження новорічних ялинок, завдяки якому та унікальному маркуванню бирками зі штрих-кодом можливо швидко, зручно, а головне достовірно встановити, де і яким лісокористувачем заготовлена та чи інша новорічна ялинка, провести моніторинг їх походження.

— Звичайний покупець якось може перевірити походження ялинки?

— Звісно. Для цього потрібно зайти на сайт «Укрлісінфо», де працює пошукова система, яка щоденно оновлюється, або зателефонувати на «гарячі лінії» оперативних штабів, що діють в кожній області країни.

— Скільки ялинок щороку зрубують браконьєри?

— Таку статистику по всій Україні підрахувати дуже складно, оскільки ми відповідаємо за 68% лісових насаджень, але в середньому щорічно виявляється від 7 до 9 тис. незаконно зрубаних ялинок, затримується 800 до 1000 порушників. Сума накладених штрафів сягала 800 тис. гривень, розмір відшкодованої шкоди — до 2 млн гривень.

За підсумками 2011 року ці показники безумовно зростуть. Запровадження поштучного маркування та електронного обліку новорічних ялинок (як і іншої деревини) є рішучим кроком до наведення порядку, збереження природи.

Катерина БРАТКО
для «Урядового кур’єра»

ДОСЬЄ «УК»

Ярослав МАКАРЧУК. Народився 1974 року на Житомирщині. У 1996 році закінчив Національний аграрний університет за спеціальністю «лісове господарство». Від 26 січня 2011 року, згідно з Указом Президента, його призначено першим заступником голови Державного агентства лісових ресурсів України.