ПРИМАРНА СВОБОДА

Нафтові ринки відреагували на вбивство лівійського диктатора швидше,
ніж  міжнародні організації

 

Не завжди  результатами перемоги може скористатися той, хто безпосередньо її здобував. Схоже,  у такій ситуації перебувають зараз  і лівійські повстанці, чи то пак, на даний момент єдина, не зовсім повноцінна  влада у  Лівії. Адже  зі смертю Муамара Каддафі  закінчилося лише видиме протистояння, громадянська війна, яка  набула  зримих координат у лютому цього року.  Справжня ж битва за  дешеву арабську нафту, поклади якої так приваблюють  тих, хто вважає себе реальними господарями світового  порядку і  здатен заради цього виправдати будь-які вчинки, ще попереду. Сподіваємося, вона буде безкровною, бо  червона пляма на чорному тлі вже й так досить помітна.

Смерть колишнього лівійського лідера Муамара Каддафі й успішне завершення війни в Іраку свідчать про відновлення американського лідерства у світі. Про це в щотижневому зверненні до нації заявив президент США Барак Обама.  Він висловив переконання, що  рішення про допомогу лівійському народові  було правильним ще й з огляду на те, що  поставлені завдання вдалося розв’язати, не розмістивши на території республіки жодного американського солдата. (Бомбардувальники впоралися самотужки. — Авт.)
 


Ці діти вже знають: де нафта   — там війна. Фото з сайту daylife.com

— Незабаром успішна місія НАТО в республіці завершиться, але ми продовжимо допомагати Лівії і всім країнам арабського світу, які прагнуть до демократії, —  зауваження Обами звучить загрозливо обнадійливо.

Теоретично арабські революції не повинні були зачепити Лівію. Адже на відміну від сусідів, частину нафтових  доходів Лівія таки використовувала для поліпшення життя громадян. Частину грошей розподіляла між населенням, реалізовувала великі інфраструктурні проекти. І не забувала ділитися зі світом сильних. Згадаймо  хоча б,  як Каддафі підтримував  політиків першої величини, які ще донедавна називали його своїм другом. Однак у таких випадках настає момент, коли частина вже не влаштовує, — сильніший хоче все…

Одіозний лідер помер того самого дня, коли під натиском військ Національної перехідної ради упав його останній бастіон —  місто Сірт, поблизу якого  в батьківському наметі він народився.  Серце полковника зупинилось на шляху до міста Місурата, куди його везли пораненого під час перестрілки з військами НПР.

ООН: інформація для роздумів

Загальновідомий факт: у 2009 році, діставшись до мікрофона, Муамар Каддафі у рамках загальнополітичної дискусії говорив майже дві години замість встановлених регламентом 15 хвилин. Учасники 64-ї сесії Генасамблеї ООН слухали, як лівійський лідер бачить різні світові процеси.

При цьому половину своєї промови Каддафі присвятив проблемі «невідповідності» Статуту ООН сучасним світовим реаліям. Він наголошував на несправедливості того, що  долю світу вершить дюжина країн-членів Ради безпеки  Організації Об’єднаних Націй.  Генеральна Асамблея  повинна стати  загальносвітовим парламентом — тоді це була б справжня демократія, — підкреслював він.

Нині саме ООН закликає всебічно  розслідувати обставини загибелі  найвідомішого бедуїна планети, адже  оприлюднені відеозаписи, на яких захоплений полковник ще живий, і ті, де він уже мертвий. А щодо того, що відбувалося між цими двома зйомками на мобільний телефон, існує чотири або п’ять різних версій.

Тим часом  безліч лівійців шикуються у довгу чергу для того, щоб подивитися на труп колишнього вождя, що лежить у холодильнику в колишньому м’ясному цеху на ринку в Місураті, — міжнародного лідера, голови арабських правителів, короля королів Африки та імама всіх мусульман, як він сам себе величав.

Поховання Каддафі відкладається  ще через те, що керівництво країни не прийшло поки що до єдиної думки, що робити з тілом.  І мертвий він — загроза стабільності Лівії.

Медики знову на передовій

Україна надає  гуманітарну допомогу Лівії і наполегливо просить нову лівійську владу гарантувати безпеку наших громадян, які перебувають на території цієї держави. Зокрема вітчизняне МЗС  повідомило, що одинадцятеро  поранених лівійських громадян доставлені в Україну для лікування. Їх привезли літаком Міністерства надзвичайних ситуацій, який до Лівії доставив гуманітарну допомогу, передусім продукти харчування і ліки, а також групу  українських медиків, які надаватимуть допомогу лівійським громадянам.

Раніше у спеціальній заяві після загибелі Муамара Каддафі Міністерство закордонних справ України висловило сподівання на якнайшвидше відновлення стабільності в Лівії й активізацію політичних перехідних процесів із залученням усіх лівійських політичних сил.

У заяві міститься надія на збереження традиційно дружніх та взаємовигідних відносин між Україною та Лівією.