ПОЗИЦІЯ

Наша держава забезпечить безперебійний транзит російського палива

Україна продовжує активно розвивати міжнародне співробітництво в енергетичній галузі та залишається надійним транзитером енергоносіїв до країн Європи. Такою була головна ідея зустрічі міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка й заступника міністра закордонних справ Віктора Майка з представниками дипломатичного корпусу, акредитованими в Україні.

«Україна засвідчила своє прагнення до інтеграції з Європейським Союзом в енергетичній галузі: стала повноправним учасником Енергетичного співтовариства та проводить всебічну роботу для приведення енергетичного сектору до європейських вимог», - запевнив дипломатів Юрій Бойко.

Він поінформував дипкорпус про хід переговорів з Росією щодо перегляду газового контракту. При цьому підкреслив, що незалежно від результату переговорів Україна виконає всі взяті на себе зобов’язання щодо забезпечення безперебійного транзиту російського газу європейським споживачам.

 Один із головних напрямків енергетичної політики – зменшення споживання газу. Фото з сайту botas-rahatlatti-gazda-sikinti-yok

Наша країна докладає всіх зусиль для врегулювання газових питань із Російською Федерацією. А внесення змін до контракту 2009 року про зменшення вартості російського газу для України є принциповою позицією Президента, повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості.       

Крім того, Україна розпочала модернізацію власної газотранспортної системи і зацікавлена у співпраці з іноземними компаніями у цій сфері. Юрій Бойко поінформував присутніх, що у зв’язку з приєднанням України до Договору про заснування Енергетичного cпівтовариства для адаптації законодавства України до вимог ЄС розпочато реструктуризацію НАК «Нафтогаз України». Він також акцентував увагу дипломатів на тому, що при реформуванні компанії буде забезпечено виконання нею всіх фінансових і контрактних зобов’язань.

У ході зустрічі Юрій Бойко ознайомив дипломатів з основними напрямками енергетичної політики. Зокрема поінформував послів зарубіжних країн, що нині одним із головних її напрямків є зменшення споживання Україною природного газу з одночасним збільшенням власного видобутку.

Водночас в Україні здійснюється ряд технічних заходів, які дадуть змогу зменшити споживання газу, — заміщення його вугіллям та заміна компресорів газотранспортної системи.

Задля збільшення власного видобутку Україна вже закупила одну і найближчим часом буде відкрито тендерну документацію на другу бурову платформи, що працюватимуть на шельфі Чорного моря.

Україна також активно залучає до співпраці провідні енергетичні компанії світу. «Підписано вже перший контракт з нашими партнерами — компанією «Шелл» із спільного видобутку газу на суходолі. У найближчі два місяці буде підписано ще п’ять контрактів – з компанією «ЕксонМобіл» з видобутку вугільного метану, компаніями «Ені», «Халібартон», «Шеврон», «РВЕ». Це дасть додатково близько 1 млрд кубометрів наступного року, і по 2 млрд — у 2013—2014 роках. Тобто на 1 січня 2015 року наша країна видобуватиме не 20, а 25 млрд кубометрів природного газу», — резюмував Юрій Бойко.