ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Україна зобов’язана виграти конкуренцію у сфері свободи ведення бізнесу

Майже сто питань порядку денного і понад дві години напруженої роботи — таким навантаженням розпочався вчорашній день для членів уряду. Аби налаштувати підлеглих на серйозний лад, Прем’єр-міністр Микола Азаров вдався до незвичного ходу, як-то кажуть, від супротивного, тобто привітань.

Першим їх приймав «зовсім молода людина», віце-прем’єр-міністр — міністр інфраструктури Борис Колесніков, якому напередодні засідання Кабміну виповнилося 49 років. Отриманий ним із рук глави уряду величезний букет квітів був покликаний ще більше активізувати його діяльність за всіма напрямками.

Торгувати вигідно з усіма

Безперечно, топ-темою останніх днів є укладення угоди про створення на теренах СНД зони вільної торгівлі й погодження позицій за аналогічною схемою між Україною та Євросоюзом. Відтоді, як Микола Азаров повернувся до Києва з берегів Неви, він скрізь намагається довести переваги пітерських домовленостей. Переваги для людей, які працюють у реальному секторі вітчизняної економіки, та заради посилення її експортного потенціалу. Ось чому уряд створює умови вільної торгівлі і на Сході, і на Заході.

У цьому контексті Микола Азаров не міг не згадати свою останню робочу поїздку до Дніпропетровська — колиски українських високих технологій. За його словами, і працівники «Південмашу», і будівельники автошляхів, і менеджери металургійного комбінату, і студенти місцевого університету позитивно оцінюють результат саміту глав урядів Співдружності.

Кому, як не їм знати, що 70% комплектуючих до вітчизняних ракет надходить із Росії? А Микола Азаров додав, що частка експорту українського металу до Євросоюзу становить лише 10%. Втім, головним висновком, який зробив для себе глава уряду, є те, що наші інженери готові до конкуренції з колегами ЄС і СНД.

Це і є першим кроком до отримання переваг від вільної торгівлі. Для цього на ринки треба пропонувати якісніші, дешевші та унікальні продукти, бути готовими до посилення конкуренції. «Ми повинні навчитися вигравати конкуренцію за рахунок якості, вищої продуктивності праці, сучасного маркетингу і, безумовно, за рахунок унікальних науково-технічних рішень, — жорстко відрубав Прем’єр. —  Технологічно слабкі підприємства шансів не мають. Їх місце на ринку перехоплять іноземні товаровиробники».

Прем'єр пообіцяв покласти край рейдерству. Фото PHL

Визнання стає капіталом

З-за кордону вже надходять серйозні сигнали. Річ у тім, що сусідні країни також прагнуть виграти конкурентну боротьбу. Скажімо, в Європі діє Стратегія інноваційного розвитку, розрахована до 2020 року, і там близькі до створення абсолютно нової інституції — Інноваційного союзу. Буквально днями подібну стратегію представлено на розгляд у Російській Федерації. Не відставати у цій гонці намагаються Білорусь, Казахстан, інші держави СНД.

Не можна сказати, що Україна безнадійно пасе задніх. Але Микола Азаров поставив питання майже руба: «Чи достатньо ми зробили для підвищення конкурентоздатності вітчизняної економіки? — і сам собі однозначно відповів: — Ні!»

Є Глобальний інноваційний рейтинг серед 125 країн. Поки що наше місце у цьому переліку — аж 67-е. Попереду розташовані абсолютно всі члени Євросоюзу, Росія, Казахстан, інші торговельні партнери України. На думку Миколи Азарова, цей рейтинг — не просто питання престижу. Нижча інноваційна складова наших товарів тягне за собою прямі втрати для виробників і державного бюджету.

Ось доволі прості й наочні приклади: для придбання прав на об’єкти інтелектуальної власності  за кордоном Україна витрачає у 7—8 разів більше, ніж отримує за продаж власних ліцензій. А за всі роки незалежності частка капіталовкладень у високі й середні технології в обсягах прямих іноземних інвестицій щороку не перевищувала 2—4%. Внутрішні інвестиції коливалися в межах 3—8%.

Не відкладаючи у довгу шухляду розв’язання цієї актуальної проблеми, Микола Азаров доручив Мін?економрозвитку, Держінформнауки і Національній академії наук у стислі терміни розробити і подати на розгляд уряду проект Інноваційної стратегії України на десять наступних років. Цей документ має базуватися на ідеї створення регіональних інноваційно-промислових кластерів відповідно до спеціалізації і потенціалу областей.

Певною мірою тішить те, що робота розпочинається не на порожньому місці. Приміром, слава Дніпропетровська як інноваційного й промислового центру є не лише історією, а й сьогоднішнім капіталом усієї України. «Тому уряд зобов’язаний поглиблювати унікальну спеціалізацію Дніпропетровська як ракетно-космічного технологічного кластера», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Чи злякаються рейдери?

Робочі поїздки областями переконують його в тому, що Україна багата талановитими, освіченими, цілеспрямованими молодими людьми. Задля використання їхнього потенціалу конче потрібно стимулювати конкурентоспроможність шляхом розширення економічних свобод. Позитивом вважає Микола Азаров ухвалення минулого тижня розділу Податкового кодексу, де визначено цілком погоджені з підприємцями умови ведення малого й середнього бізнесу. «Закликаю підприємців скористатися всіма можливостями, які створено і ще буде створено для вияву ділової ініціативи, для новацій», — наголосив глава уряду.

Нині Секретаріат Кабінету Міністрів ретельно аналізує регіональну підготовку до запровадження з  1 січня наступного року системи «єдиного вікна». Уряд розгляне цей аналітичний звіт і зробить відповідні висновки на спеціальному засіданні в листопаді.

Йдеться про мету виграти конкуренцію у сфері свободи ведення бізнесу. Тобто Микола Азаров бачить Україну «привабливою гаванню для капіталів».

За вказаних вище обставин надзвичайно зростає роль Міністерства економічного розвитку і торгівлі як координатора процесів модернізації країни. «Думаю, його роботу за підсумками кожного року, — запропонував Микола Азаров, — ми оцінюватимемо за кількістю новостворених робочих місць у високотехнологічних галузях і за рівнем експансії наших товарів на зовнішніх ринках».

Наша газета вже писала про відновлення роботи Міжвідомчої комісії щодо протидії незаконним захопленням і поглинанням одних підприємств іншими. Підвищення статусу комісії, яку очолив перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв, пов’язано з тим, що кримінальний вірус рейдерства знову почав атакувати Україну.

Мало хто зупиняє рейдерів, розповів глава уряду. Іноді чиновники й органи правопорядку потурають таким злочинним діям. «Ми в зародку покладемо цьому край, — категорично запевнив Микола Азаров. — Я відповідально заявляю, що права власності в Україні буде захищено надійно».

Прем’єр-міністр конкретизував мету уряду, зазначивши: будь-яка участь у захопленнях є для чиновника щонайменше невідповідністю займаній посаді. І тому за фактом таких посадових осіб треба звільняти негайно, розслідувати і передавати справи до суду.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

  • Про  внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України (проект Закону);
  • Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (проект Закону);
  • Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про утворення Консультативної ради з питань поліпшення соціального захисту ветеранів війни (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про  внесення змін до обсягів державного замовлення на закупівлю товарів, виконання робіт, надання послуг для державних потреб у 2011 році (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (розпорядження уряду).