"Загальний локдаун у країні не вводитимуть"

15 квiтня 2021

В Україні, на жаль, спостерігається доволі напружена ситуація із поширенням коронавірусної хвороби. А це означає, що дотримання протиепідемічних правил і обмежень — усе ще нагальна необхідність для нас. Адже дисципліна рятує життя.

Проте кілька областей уже вийшли з «червоних» карантинних зон, і ситуація в них вирівнюється. Знижується кількість госпіталізацій та реанімацій. Це свідчить про те, що модель адаптивного карантину ефективно працює. А тому закривати всю країну на локдаун немає жодного сенсу. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час чергового засідання уряду.

«Дають результати відповідальні дії органів місцевої влади, які оперативно і з розумінням відреагували на спалахи хвороби у себе на місцях. А уряд тим часом продовжує вживати заходів для посилення боротьби з пандемією. На виконання указу Президента та рішення РНБО було затверджено оновлений Національний план вакцинопрофілактики, що фактично ставить питання вакцинації на найвищий щабель для всіх органів державної влади», — зазначив Прем’єр-міністр. Він уточнив, що передбачено пришвидшення кампанії з вакцинації. Тож очікують, що цього року більш як половина всіх дорослих українців прищепляться.

Фото надала пресслужба Кабінету Міністрів України

Інформпортали адаптують для потреб людей з інвалідністю

На засіданні уряду було затверджено план заходів для додаткової підтримки людей з інвалідністю, в якому відображено заходи, покликані зменшити вплив пандемії на них.

«Ідеться наприклад про адаптування інформаційних порталів та систем, вебінтерфейсів та мобільних додатків. Щоб люди з інвалідністю отримали самостійний доступ до інформації про COVID-19 та мали змогу використовувати функціонал таких програм і додатків», — зауважив Денис Шмигаль.

Він повідомив, що з 19 квітня 2021 року фізичні особи-підприємці та наймані працівники з «червоних» карантинних зон зможуть надсилати заявки на отримання 8 тисяч гривень допомоги від держави. Мінсоцполітики та Мінцифри в максимально стислі терміни підготували всю необхідну інфраструктуру для цього. І як і під час посиленого карантину взимку, допомогу можна буде отримати через портал або додаток «Дія».

«Реєстрація починається з 19 числа, і виплати будуть у такій самій послідовності і в ті самі терміни, як і під час зимового локдауну», — поінформував очільник уряду.

Кабмін затвердив фінальний варіант Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. За пропозицією першої леді Олени Зеленської буде створено раду безбар’єрності, яка зможе відстежувати і контролювати стан виконання цієї стратегії. Прем’єр-міністр подякував першій леді за актуалізацію питання усунення бар’єрів у всіх сферах нашого життя і згуртування для цього широкого кола експертів, громадськості та органів влади.

Було затверджено Звіт про діяльність уряду у 2020 році. «Документ необхідний, щоб оцінити цей дуже непростий рік. І тут важливий момент — нагадування, що влітку та восени МВФ прогнозував падіння ВВП України на понад 8%. Але ми впоралися набагато краще, і падіння ВВП було майже вдвічі меншим. Україна продемонструвала фактично один з кращих результатів серед європейських країн з утримання ситуації в економіці», — сказав Прем’єр-міністр.

Підтримали урядовці дві важливі та актуальні стратегії: Стратегію людського розвитку, де представлено п’ять стратегічних цілей, які стосуються покращення медицини, освіти, соціального забезпечення, інклюзивності та рівних прав, і Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу України. У цьому документі сформовано пріоритети і цілі розвитку ОПК з урахуванням актуальних загроз. Важливий акцент — управління якістю продукції та стандартами НАТО. Це корпоратизація підприємств ОПК та імпортозаміщення критичних матеріалів.

«Ми хочемо, щоб наш оборонний комплекс став ще більш інноваційним, відкритим і водночас менш забюрократизованим. Це сигнал, що Україна готова давати відсіч агресорові й забезпечуватиме наших військових продукцією вітчизняного виробництва», — наголосив Денис Шмигаль. Надалі обидві стратегії буде представлено РНБО.

Транскордонна співпраця

Було затверджено Програму розвитку транскордонного співробітництва на 2021—2027 роки. Передовсім ідеться про співпрацю з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Болгарією, Грузією й Туреччиною. Акцент буде зроблено на реалізації європейських положень та конвенцій, участі в європейських стратегіях розвитку Карпатського та Дунайського регіонів.

Кабінет Міністрів затвердив Порядок використання коштів для відновлення колії європейського зразка від Чопа до Ужгорода. Як зазначив Прем’єр, загальна вартість проєкту — 5 мільйонів гривень.

«Це дасть змогу зробити в Ужгороді пересадковий вузол з українських шляхів на європейські. Таку лінію на Закарпатті було демонтовано 1991 року, а тому дуже символічно, що на тридцятий рік незалежності ми починаємо її відновлення й Україна стане ближчою до Європи у прямому сенсі слова», — наголосив очільник уряду.

Урядовці затвердили План заходів на 2021 рік з реалізації Стратегії комунікації у сфері європейської інтеграції на 2018—2021 роки та підтримали розроблений Мінфіном законопроєкт про набуття Ощадбанком статусу учасника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Любов ДМИТРЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua