НА ПЛЯЖ!

Донецькі правоохоронці звільняють шлях до води від «лівих» об’єктів

Приказку «Швець без чобіт, а тесля без воріт» часто згадують жителі й гості населених пунктів, розташованих на узбережжі Азовського моря. Адже через незаконно встановлені на березі огорожі, шлагбауми тощо люди не мають вільного доступу на пляжі. Втім, є кілька способів уникнути перспективи тішитися морем «у клітинку», тобто через металеву сітку. Найперший — дибуляти десь за межі населеного пункту й шукати місця, де ще не ступала нога самовільних забудовників. Ще один варіант — платити чималі гроші за проживання й відпочинок на елітних територіях, оточених парканами. Утім, є й логічніший спосіб: демонтувати і знести к грецям всі оті незаконно зведені перепони на шляху до моря. Саме так вирішили діяти правоохоронці в Донецькій області, які провели відповідну перевірку на березі Азовського моря.

У селі Мелекіне Першотравневого району перевіряльники насамперед звернули увагу на металеву сітку, встановлену біля одного з пансіонатів. Навіть для того, аби просто пройти через цю ділянку по пляжу, який належить громаді, жителям села й гостям доводилося обходити перепону десятою дорогою або залізати по коліна у воду і брести морем. Однак подібна практика вже в минулому, адже огорожу демонтували буквально за якийсь десяток хвилин.

Так само зняли незаконно встановлені довжелезні паркани і в селі Білосарайська Коса на тутешньому пляжі, де купчаться елітні котеджі. З’ясувалося, що потрапити до моря на відстані двох кілометрів можна через кілька входів, закритих шлагбаумами, відчинити які можна тільки зі спеціальним кодом. Вражає й територія, яку залишили для простих відпочивальників: ще не забудована берегова лінія вимірюється лише десятком метрів. Чому ігнорують вимоги Земельного кодексу — відступати при будівництві від води на відстань не менш ніж 100 метрів? Місцеві керівники у відповідь на таке запитання здебільшого знизують плечима і бідкаються. Мовляв, забудовники дуже «хитрі»: купують земельні ділянки з уже розташованими тут старими будинками й будують на цьому місці нові. І, як показує практика, відмовці типу «будинок тут стояв здавна» щось протиставити дуже важко. А ось покарання за зведення огорож незаконні забудовники переживуть дуже легко: штраф становить лише 340 гривень.

Не треба море оточувати гратами. Фото автора

Як повідомили «Урядовому кур’єру» в прокуратурі Донецької області, від незаконних забудов звільнено пляжі також у Новоазовському районі. Під час перевірки, котру проводили за дорученням Генпрокуратури України, тут були виявлені факти порушення земельного й водного законодавства. Зокрема співробітники прокуратури Новоазовського району виявили 10 випадків незаконного захоплення земельних ділянок, розташованих на пляжах на території Широкінської сільської ради, і вже заявлено 10 позовів про звільнення згаданих ділянок. Ще одним прикладом порушення є самовільне будівництво двоповерхового приміщення на пляжі селища Сєдове та зведення трьох об’єктів на земельних ділянках на узбережжі Виноградненської сільської ради. Закономірно, прокуратура готує позови про знесення цих об’єктів, а також про притягнення порушників до відповідальності.

На незаконно встановлені споруди натрапили і в Маріуполі: на пляжах в Орджонікідзевському районі цього приморського міста працівники комунальних служб демонтували кілька так званих малих архітектурних форм — кіосків. Згадані споруди зазвичай з’являються напередодні курортного сезону, а їх власники чомусь не переймаються необхідністю мати відповідні дозвільні документи. «Подібних фактів не було б взагалі, якби контролюючі органи своєчасно реагували на незаконне будівництво, розташування об’єктів та незаконне використання земель прибережних ділянок вздовж Азовського моря», — вважає прокурор Орджонікідзевського району міста Микола Хаустов.