ПРОТЕСТ

Черговою гарячою точкою на Близькому Сході стала Лівія

Суперечлива інформація про місце перебування незмінного протягом понад сорока років лідера Великої Соціалістичної Народної Лівійської Арабської Джамагирії полковника Муамара Каддафі лише додаткова ілюстрація до реальних подій у цій країні. Нещодавно він, білозубо усміхаючись, висловлював підтримку єгипетському президентові Хосні Мубараку, закидаючи тому слабкість через недостатнє застосування сили для боротьби з мітингувальниками. І здавалося, що Лівію заворушення в близькосхідному регіоні ніколи не зачеплять. Та, схоже, країні не вдалося уникнути одного з найжорсткіших законів світової економіки: де багато нафти - там війна...

Не минуло й місяця з початку революції у сусідньому Єгипті, як Лівію сколихнули антиурядові протести та спроби армії задушити акції спрямовані на повалення режиму. У столиці країни Тріполі нині як на пороховій діжці. Зокрема у ніч з неділі на понеділок зафіксовано кілька сутичок між тими, хто виступає проти режиму і його прихильниками. А найбільше зіткнень сталося у містах Бенгазі та Дерні.

Закордонні мас-медіа вже повідомляють про понад двісті загиблих в антиурядових протестах. Та влада незворушно заявляє: загинуло значно менше людей; не надто зважає на осуд світової спільноти і погрожує Європі бойкотом у боротьбі з нелегальною міграцією з Північної Африки.

Саїф Каддафі - один із синів лівійського лідера, який нині уособлює владу, виступаючи на національному телебаченні заявив, що в країні криза, а сепаратистський рух загрожує національній єдності і може спричинити громадянську війну. Він висловив побоювання, що припиниться потік іноземних інвестицій до Лівії, а також значно впаде рівень життя в країні. У своєму зверненні до нації він пообіцяв значні політичні реформи і звинуватив зовнішні сили у спробі розколоти країну.

Тепер армія відіграватиме фундаментальну роль у встановленні безпеки і відновленні нормального життя в країні будь-якою ціною, наголосив Каддафі-молодший і попередив, що уряд боротиметься за владу до останньої кулі, сповна використовуючи армію.

Серед тих, хто сьогодні надає першу допомогу пораненим учасникам акцій протесту, і українські лікарі та медсестри, більшість з яких не перший рік працюють у Лівії за контрактом. Широко відомий і той факт, що вже багато років особистим лікарем М. Каддафі є українка Галина Колотницька.

Сьогодні залишатися на робочих місцях наших людей у білих халатах зобов'язує і професія, і реальна оцінка того, що відбувається.

З ПЕРШИХ ВУСТ

Наші в безпеці?

У телефонній розмові з нашим кореспондентом Надзвичайний і Повноважний Посол України в Лівії Микола НАГОРНИЙ повідомив, що станом на ранок понеділка ситуація, зокрема в столиці, стабілізувалась. Хоч перед цим була неспокійна ніч: сутички противників режиму і прихильників супроводжувалися стріляниною.

- Ми підтримуємо зв'язок з нашими громадянами. За моєю інформацією, ніхто з них досі, слава Богу, не постраждав. Посольство функціонує у штатному режимі. У нас відкрита гаряча лінія, ми завжди готові і допомагати, і консультувати.

- Чи звертаються вже наші громадяни з проханням про евакуацію?

- Так. Звертаються з проханням розглянути можливість повернення в Україну. Але треба брати до уваги дві обставини: по-перше, аеропорти зараз не працюють, по-друге, виходячи з ситуації, яка склалася в столиці і в інших містах, значно безпечніше сидіти вдома або ж у лікарнях, де переважно працюють наші громадяни і де їм надають охорону в дорозі з роботи й на роботу, ніж самотужки їхати в аеропорт. Зазначимо, що більшість українців у Лівії це - медичні працівники, і в ситуації, яка склалася в країні, місцева влада, гадаю, зробить все, щоб вони залишалися на своїх місцях та виконували професійні обов'язки.

- Скільки всього українців зараз перебуває на території Лівії?

- Ми сьогодні оперуємо двома цифрами: офіційно у нас на консульському обліку стоїть приблизно п'ятдесят громадян України, а неофіційно, за різними оцінками, в країні перебуває дві з половиною - три тисячі наших співвітчизників. Точної інформації не маємо, бо наші люди приїздять сюди працювати переважно за приватними контрактами. Звісно, ми звертаємося до них з проханням ставати на консульський облік, але розуміння знаходимо не у всіх.

Водночас, прогнозуючи розвиток ситуації, ми ще раз звернулися до громадян стати на консульський облік, підтримуємо контакт з активістами, які працюють в українських колективах у всіх містах, тому завжди тримаємо руку на пульсі. Не можна стверджувати, що безпеці людей ніщо не загрожує - певний ризик і життю, і здоров'ю, звісно є. Адже неприємно, коли поруч стріляють, але наголошую: поки інформації про загиблих і поранених не лише серед наших, а й серед європейців, на щастя, немає.

До нас телефонує багато людей з України, які турбуються про своїх близьких. Ми намагаємося всім допомогти.

Телефон гарячої лінії Посольства України у Лівії:
(218 21) 360 86 64.

ДOВІДКA "УК"

Лівія посідає перше місце в Африці і п'яте серед країн-членів ОПЕК за доведеними запасами нафти (5,1 млрд тонн) і четверте місце в Африці за запасами природного газу (1,49 трлн кубометрів).

Угода між Україною та Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагирією про співпрацю у сфері праці та працевлаштування набула чинності 1 вересня 2004.