ДЕРЖАВНИЙ ВІЗИТ

 Віктор Янукович сподівається, що інтерес азійських підприємців до нашої країни істотно зросте

Про це він заявив у ході українсько-брунейського бізнес-форуму. Запрошуючи азійських підприємців до активної співпраці, глава держави відзначив, що наразі в Україні вже вдалося зупинити спад в економіці, спричинений світовою фінансово-економічною кризою, та розпочати етап сталого економічного розвитку.

Привабливе поле для інвестицій

Президент зокрема відзначив, що зважаючи на своє вигідне геополітичне розташування, в тому числі - близькість до країн ЄС, СНД та високу кваліфікацію робочої сили, Україна є привабливим і перспективним полем для інвестицій. Наразі ми активно працюємо над удосконаленням державних механізмів поліпшення інвестиційного клімату в Україні.

"У своїй програмі уряд України передбачив низку заходів, спрямованих на стимулювання інвестиційної діяльності. Насамперед це стосується пріоритетних для нашої держави галузей. Маю на увазі транспорт, енергетику, телекомунікації, екологію, розвиток муніципальної інфраструктури тощо", - сказав Віктор Янукович, назвавши позитивним результатом цієї роботи той факт, що у 2010 році приріст іноземних інвестицій в економіку України склав 11,6%.

Глава держави особливо наголосив, що визначну роль в економічному зростанні держави відіграватиме успішна реалізація низки національних проектів. "Ми зацікавлені у використанні брунейського досвіду в реалізації таких проектів, як "Чисте місто", "Якісна вода", "Нове життя", "Місто майбутнього", - сказав Віктор Янукович, додавши, що деякі з проектів тільки започатковуються, і на цій стадії інвестори матимуть можливість безпосередньо долучитись до формування їхньої концепції.

"Україна відкрита для діалогу з брунейським бізнесом на всіх рівнях - від малих і середніх підприємств до найбільших корпорацій. Запрошую вас відвідати Україну з метою встановлення партнерських контактів з українськими компаніями, обговорення можливостей та подальших шляхів розбудови взаємовигідної ділової співпраці", - зазначив Президент.

Перейматимемо газовий досвід

Під час бізнес-форуму Віктор Янукович окремо зупинився на будівництві в Україні морського термінала із прийому зрідженого газу, наголосивши, що ми вітатимемо залучення брунейських колег до реалізації цього національного проекту. А пізніше він відвідав компанію з виробництва скрапленого газу "Bruneі Lіquefіed Natural Gas".

Спілкуючись з керівниками підприємства глава держави підкреслив, що для України є цікавим досвід роботи у сфері виробництва скрапленого газу, накопичений компанією .

Президент відзначив, що у березні 2010 року український уряд затвердив план заходів з реалізації проекту будівництва термінала з перевалки скрапленого газу на узбережжі Чорного моря, зазначивши, що розрахункова вартість проекту становить близько одного мільярда доларів, повідомляє прес-служба глави держави.

"Досвід, отриманий вами за майже сорок років роботи термінала, є дуже цікавим для України. Безумовно, ми б хотіли використати ваш досвід експлуатації цього об'єкта", - сказав Віктор Янукович, висловившись за доцільність обговорення партнерських відносин України та Брунею з даного питання.

Президент окремо відзначив актуальність питання розробки родовищ природних ресурсів. Він зокрема нагадав, що в Україні останнім часом розпочалося видобування газу не тільки на суходолі, а й на шельфах Чорного та Азовського морів. Крім того, зауважив Віктор Янукович, у зв'язку із розвитком сучасних технологій видобутку сланцевого газу в Україні також з'явилася така перспектива.

Президент звернув увагу і на той факт, що наша держава є одним із найбільших споживачів газу на європейському просторі, а в Західній Україні розташовані найбільші в Європі газосховища, які можуть приймати близько 35 мільярдів кубометрів.