ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІ

Економічне зростання дає змогу покращити рівень життя

2009 року Україна стала «лідером» у світі за темпами падіння економіки. Тоді країна жила фактично у борг, адже кожна друга бюджетна гривня була позичена. Тому нам було присвоєно «червоний» — небезпечний — дефолт-індекс. Це негативно вплинуло як на зовнішньоекономічну діяльність, так і на внутрішній соціально-економічний розвиток.

Нині ж Україна подолала важливий етап виходу з кризи. Фінансова ситуація — абсолютно стабільна, зростають основні сектори економіки: промисловість, будівництво та сільське господарство. До того ж, уряду вдалося скоротити дефіцит державного бюджету на 3,5 млрд грн. «Уряд створив міцний запас всіх державних ресурсів: від газу до пшениці. 

Курс гривні є і буде безумовно стабільний, бюджетна і грошово-кредитна політика зважена і погоджена між урядом і НБУ», — заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров, наголосивши: прогрес відзначено Міжнародним валютним фондом та міжнародним рейтинговим агентством Fitch Ratings.

Кожну копійку — на соцвидатки

Глава уряду зазначив, що показники зростання однозначним досягненням вважати не можна. На його думку, це скоріше шанс для країни вийти з кризової смуги, подолати «українські гірки» підйомів і провалів економіки, почати планувати життя на роки вперед. «Зрештою, завдяки стабільній політиці Президента та уряду Україна — єдина держава в Європі, яка не заморожувала і не зменшувала соціальні виплати, а навпаки, збільшувала їх за рахунок власних коштів, зароблених економікою», — підкреслив Микола Азаров.

Проте він зауважив, що за рівнем життя ми значно відстали від європейських країн. Тому нарощування доходів громадян та соціальних гарантій держави і надалі залишається стрижнем економічної політики. «У другому півріччі наша мета і особлива відповідальність — конвертувати позитивний економічний рейтинг в неухильне підвищення рівня життя людей в Україні. Це дуже непросте завдання, але можливості для цього є», — зазначив Прем’єр-міністр.

Він нагадав, що з початку року уряд двічі збільшував розмір мінімальної заробітної плати та тричі підвищував розмір посадового окладу працівника першого тарифного розряду за єдиною тарифною сіткою. При цьому останнє підвищення (з 1 липня) було зроблено на три місяці раніше, ніж планувалося. Відновлюється й справедливість та співвідношення оплати праці для багатьох категорій працівників.

Однак глава уряду усвідомлює: це ще не те підвищення рівня життя, якого чекають люди. «У Котельві на Полтавщині медики говорили мені: «Так, ми бачимо зміни на краще і розуміємо, що уряду складно робити їх. Але чому, наприклад, зростання зарплати медиків відстає від зарплати вчителів?» І так кожен зі своєї позиції може щось дорікнути», — констатував Микола Азаров.

На це у глави уряду єдина відповідь. Він заявив, що ніколи не годуватиме людей казками. Натомість пообіцяв: кожну копійку, яку заробить економіка, передусім буде спрямовано на збільшення зарплат і пенсій. А процес підвищення доходів буде послідовним і невідворотним.

«Я вже зараз бачу, що підвищення зарплат в бюджетній сфері і ліквідацію несправедливих диспропорцій в оплаті праці різних категорій працівників можна прискорити. Тому доручаю Міністерству фінансів та Міністерству соціальної політики розрахувати чергове підвищення зарплат в бюджетній сфері не з 1 жовтня, як ми планували, а з 1 вересня», — окреслив завдання Прем’єр-міністр.

Зменшити енерговитрати

Хоча аналіз підсумків соціально-економічного розвитку держави у першому півріччі на розширеному засіданні уряду проходив у закритому для ЗМІ режимі, Микола Азаров озвучив головні здобутки та ключові напрямки економічної політики до кінця року.

Передусім він зазначив, що порівняно з першим півріччям 2010-го доходи загального фонду державного бюджету зросли більш ніж на третину. Значно пожвавилося будівництво житла, ремонт і будівництво лікарень, шкіл, спорудження та капітальний ремонт доріг державного та місцевого значення, мостів та шляхопроводів. «Ми почали вкладати гроші в інфраструктуру якісно кращого, комфортнішого життя. Саме сьогодні закладаються робочі місця і більші зарплати завтрашнього дня», — наголосив Прем’єр-міністр.

Окреслюючи першочергові завдання, він визначив кілька пунктів. Передусім глава уряду звернув увагу на негативне зовнішньоторговельне сальдо, підкресливши: левову пайку цього дефіциту сформувало зростання цін на газ і нафту. Тому уряду необхідно зосередитися на планомірній роботі зі зниження енергоємності економіки. Микола Азаров зазначив, що це завдання не на один рік, однак багато можна зробити вже сьогодні.

Він навів приклад хлібопекарського комплексу в Полтаві, на якому використовується економний котельний агрегат: він зменшує витрати газу на випікання хліба у 8 разів. А частка енергоносіїв у собівартості знижується з 15% до 2%. «Це підприємство було збудовано всього за 4 місяці. Отже, новаторське ставлення до технологій, ділова ініціатива дозволяють різко зменшити енерговитрати. Доручаю Міністерству економічного розвитку і торгівлі, Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерству енергетики та вугільної промисловості повною мірою використати всі визначені законодавством стимули для підтримки проектів енергозбереження: перш за все, у гірничо-металургійному комплексі, хімічній промисловості та комунальній сфері», — сказав глава уряду.

Він також доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі до 1 вересня подати на розгляд уряду комплексну програму підтримки експорту та імпортозаміщення.

Цинізм чиновників обурює

Наступна проблема — нестача банківських кредитів для економіки та громадян. За словами Миколи Азарова, кредити надто дорогі, хоча банківська система переповнена грошима: «Доручаю Міністерству фінансів розпочати новий раунд консультацій з Національним банком: як нам уже поточного року «відкрити шлюзи» недорогого кредитування?».

Важливим є й стимулювання підприємницької ініціативи, адже без неї неможливе стале зростання. Глава уряду заявив, що питання економічних свобод є критичним для держави.  «Останнім часом я багато спілкувався з людьми в різних регіонах і переконався: у нас чимало енергійних, ініціативних, грамотних менеджерів. Дайте їм свободу від чиновницького свавілля і некомпетентності — і вони самі збудують зовсім іншу країну. Але новації уряду щодо дерегуляції вкрай повільно впроваджуються в життя», — констатував Микола Азаров.

Він навів приклади, коли місцеві органи влади продовжують незаконно вимагати від замовників будівництва додаткові послуги, передачу частин збудованих та прийнятих в експлуатацію об’єктів, затягують видачу дозволів. «Чиновники просто цинічно перешкоджають будівельному буму в країні. Я доручаю Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства негайно, протягом місяця, перевірити, як місцеві органи влади приводять власні рішення у відповідність до спрощеної дозвільної системи. На засіданні Кабінету Міністрів через місяць ми заслухаємо цю інформацію і приймемо відповідні рішення», — зазначив Прем’єр-міністр.

Окрему увагу глава уряду звернув на відновлення аграрного сектору. Він зазначив, що цього року державну підтримку сільськогосподарській галузі збільшено майже вдвічі. Однак хлібороби скаржаться: до господарств досі не дійшли субсидії і дотації, обіцяні державою. «Я, чесно кажучи, обурений. Якби в бюджеті не було грошей на це — то на це немає ради. Але ж гроші виділені, а на їх шляху до виробника знову стоїть неповоротка чиновницька рать. Я доручив Міністерству фінансів, Міністерству аграрної політики та продовольства протягом двох тижнів розблокувати ситуацію, аби всі державні доплати на зерно, молоко, м’ясо негайно пішли в господарства. Це особиста відповідальність міністра Присяжнюка Миколи Васильовича», — наголосив глава уряду.

Крім того, одним з пріоритетних завдань для Міністерства аграрної політики та продовольства є створення сучасної ринкової інфраструктури для безпосередніх виробників сільгосппродукції. Зокрема це стосується мережі оптових ринків. Також міністерству доручено здійснювати постійний моніторинг цін на хліб і вчасно прогнозувати розвиток ситуації. «Ціну на соціальні сорти хліба можна тримати на сьогоднішньому рівні, не підвищувати протягом всього маркетингового року — до липня 2012. Це не моя видумка. Це відповідальна заява керівника великого хлібопекарного підприємства, який, до речі, забезпечує хлібом чотири області», — зазначив Микола Азаров.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

  • Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо емісії та обігу цінних паперів (проект закону);
  • Про внесення змін до Закону України «Про космічну діяльність» (проект закону);
  • Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів з виконання Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва в Україні (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для мікрокредитування суб’єктів малого підприємництва (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про затвердження Угоди між Кабінетом Міністрів України та Радою Міністрів Боснії і Герцеговини про умови взаємних поїздок громадян (постанова Кабінету Міністрів).