НАСЛІДКИ

Японія оговтується і готова до нових викликів

Весь світ облетіло повідомлення: в місті Ісімакі на північному сході Японії через дев'ять днів після руйнівного землетрусу і цунамі рятувальники знайшли під завалами двох живих людей. Вісімдесятирічна жінка та її шістнадцятирічний онук вижили завдяки тому, що лихо застало їх... у кухні. Тож, перебуваючи в пастці, вони мали змогу харчуватися запасами з холодильника. Нині врятовані в руках медиків і є надія, що ближчим часом їхні ослаблені організми вдасться повернути до нормального життя.

Водночас проблема забезпечення населення продовольством, передовсім у постраждалих районах, стає дедалі актуальнішою. Зокрема японська влада наказала припинити продаж усієї продукції з місцевості довкола проблемної АЕС. Адже радіологічний контроль виявив у молоці й шпинаті з ферм у префектурах Фукусіма та Ібаракі підвищений рівень радіації. Сліди радіоактивного забруднення також були виявлені у воді поблизу Токіо, але місцева влада твердить, що рівень радіації не становить загрози здоров'ю людини.

У цьому зв'язку хочеться зазначити, що поінформованість -нині головна зброя у боротьбі за виживання. Згадаймо, як дозовано інформували українців у 1986 році після Чорнобильської трагедії. Звісно, сьогодні, в епоху Інтернету, приховувати правду майже неможливо, але офіційна інформація має бути, як ніколи, вивіреною.

До речі, мало хто знає, що свого часу керівництво АЕС "Фукусіма-1" вже поплатилося посадами за приховування інформації про справжню характеристику зруйнованого нині реактора, який цьогоріч навіть збиралися виводити з активного стану, якби природа не втрутилася раніше...

Сьогодні ж японська влада не відкидає можливості вирішення питання за чорнобильським сценарієм: поховання реакторів під тоннами піску та бетону, хоча вважає його неефективним.

Тому японці не втрачають надії на охолодження реакторів. А кількість жертв катастрофічного землетрусу і викликаного ним цунамі невпинно зростає.

Підтверджене число загиблих становить вже 8,5 тисячі осіб, близько 13 тисяч вважаються зниклими безвісти. Експерти Світового банку вважають, що на ліквідацію наслідків катастрофи в Японії піде близько п'яти років, а фінансові витрати становитимуть приблизно 235 мільярдів доларів.

І, зрозуміло, падіння японської економіки неминуче. За деякими прогнозами, воно може сягнути 3 відсотків ВВП, але країна завдяки високій самоорганізації громадян може оговтатися й досить швидко. Принаймні, на думку експертів, затяжна рецесія їй не загрожує - настільки високорозвиненою є економіка. Перший позитивний сигнал надійшов і від фондового ринку: після значного падіння акції японських компаній почали зростати.