ПЕРЕГОВОРИ

Україна розраховує на підтримку польської сторони у підготовці цього процесу

На зустрічі з міністром закордонних справ Республіки Польща Радославом Сікорським перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв позитивно оцінив хід переговорів щодо створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

За його словами, в рамках їх поточного раунду обговорюються питання лібералізації торгівлі промисловими товарами, сільськогосподарською продукцією та послугами; експортні мита, права інтелектуальної власності; географічні позначення; інструменти торговельного захисту; торговельні аспекти енергетичної співпраці, митні питання, а також санітарні та фітосанітарні заходи.

На фінішній прямій

Неврегульованими лишилися тільки моменти, пов’язані із транспортними послугами. За словами віце-прем’єра, це вкрай важливо для України, яка має понад 70 тис. перевізників. Він зазначив, що під час останньої зустрічі з членом Європейської Комісії з питань торгівлі Карелом Де Гухтом вдалося домовитися про те, що Єврокомісія буде сприяти переговорному процесу з цього питання.

Також Андрій Клюєв подякував уряду Польщі і представникам її парламенту за підтримку, яка надається Україні в процесі євроінтеграції. Як повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, учасники зустрічі сподіваються на завершення переговорів про створення зони вільної торгівлі до чергового Саміту Україна — ЄС, який проходитиме в столиці в грудні.

Поінформовано Радослава Сікорського й про кроки, які вживає український уряд для прискорення виконання плану щодо спрощення візового режиму з ЄС. 6 червня Єврокомісія отримала звіт про виконання 1-ї фази відповідного плану дій. І, за словами посла України при ЄС Костянтина Єлісєєва, оцінка експертів Європейської Комісії була позитивною.

Окремо Андрій Клюєв висловив надію, що до початку проведення чемпіонату з футболу Євро–2012 візовий режим між Україною та ЄС буде істотно спрощено.

Енергетика як базис

Окрім цього, наша держава зацікавлена в розширенні співробітництва з Польщею у сфері енергетики. Водночас вона прагне максимально збільшити власний видобуток вуглеводнів. А говорячи про можливості співпраці в галузі видобутку сланцевого газу, перший віце-прем’єр заявив про велику зацікавленість України в приході в сферу розвідки та видобутку енергоносіїв великих інвесторів, зокрема з Європейського Союзу. Серед пріоритетів уряду — видобуток традиційних нафти і газу, сланцевого газу, газу-метану, газу з щільних порід. До того ж Україна намагається максимально прискорювати підвищення енергоефективності власної економіки, розвиваючи енергетику, засновану на поновлюваних джерелах.

Що стосується співпраці в електроенергетичному секторі, то сторони зацікавлені в експорті української електроенергії до Польщі, повідомляє прес-служба першого віце-прем’єр-міністра.