"100 кілометрів білоруської дружби"

1 квiтня 2014

ПІДТРИМКА. Важливою позицією для нашої держави є те, що з території Білорусі ніколи не спрямовуватимуть агресію на територію України. Про це заявив в.о. Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов під час зустрічі з Президентом Республіки Білорусь Олександром Лукашенком. Високопосадовці провели переговори в резиденції Олександра Лукашенка «Лясковичі» за ініціативою білоруської сторони.

Олександр Турчинов також назвав надзвичайно важливим те, що «третя сторона з території Білорусі ніколи не погрожуватиме Україні». А Олександр Лукашенко зазначив, що «навколо його країни створено пояс добросусідства в понад 100 кілометрів углиб України. «Ми не готові його зруйнувати, — передає його слова прес-служба глави Української держави. — Наші кордони — це кордони не розділення, а дружби. Ми завжди будемо поряд з вами як із найдружнішою державою і, враховуючи це, будуватимемо наші відносини. Ви повинні про це знати».

Окрім цього, сторони обговорили питання активізації двосторонньої співпраці в економіці, а також у транспортній і енергетичній сферах. Зокрема дійшли згоди про створення спільного підприємства і збільшення обсягу двосторонньої торгівлі. А ще домовилися розробити «дорожню карту» двосторонніх відносин в економічній сфері.

«Для нас дуже важливо, щоб між нашими народами зміцнювалися зв’язки, щоб ми компенсували проблеми в економіці, які існували протягом останніх двох років, та підвищили обсяги товарообігу», — резюмував Олександр Турчинов.

ОБСЄ збільшить присутність на виборах

МОНІТОРИНГ. Поточну ситуацію в країні та питання щодо проведення чесних і прозорих президентських виборів в.о. Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов обговорив зі Спеціальним координатором місії ОБСЄ зі спостереження за виборами Жоао Соарешем та керівником місії спостерігачів за виборами від Парламентської асамблеї цієї організації Макісом Ворідісом.

Під час зустрічі Олександр Турчинов поінформував високих гостей, що нова влада розпочала реформування політичної та соціально-економічної сфери, аби пришвидшити європейський рух нашої країни. «Єдина проблема, яка заважає стабілізації в Україні, — це окупація території Криму Російською Федерацією», — передає його слова прес-служба Президента.

Також Олександр Турчинов наголосив, що агресія Росії проти нашої країни є викликом не тільки Україні, а й усій системі світової безпеки. Тож він висловив сподівання на чітку оцінку з боку ОБСЄ й інших міжнародних інституцій щодо «цих небезпечних процесів».

А в контексті президентської виборчої кампанії співрозмовники надали особливу увагу необхідності проведення чесних, прозорих і демократичних виборів. «Для нас принципово, щоб вибори відбулися чесно й прозоро», — наголосив український високопосадовець.

У свою чергу Жоао Соареш заявив, що частина моніторингової місії ОБСЄ вже прибула до Києва, а ближче до дати виборів кількість спостерігачів істотно зросте.

Вірність присязі викликає повагу

ВІЙСЬКОВЕ ПИТАННЯ. Зустріч із українськими військовими, яких було евакуйовано з анексованого Росією Криму, в.о. Президента, Голова ВР Олександр Турчинов розпочав словами подяки за виявлені мужність та героїзм, за те, що хлопці до кінця залишалися вірними присязі та народові України.

За його словами, армія в Криму зазнала великих втрат, та попри це наші військові повністю виконали всі завдання, які стояли перед ними. «Ви дали можливість армії підготуватися до захисту країни», — означив позицію держави високопосадовець.

Окремо він повідомив, що уряд нині забезпечує гідні умови для облаштування родин військових. Відтак офіцерів за мужність і стійкість нагороджуватимуть і підвищать по службі.

Як повідомляє прес-служба Президента, на зустрічі були присутні заступник командувача ВМС України генерал-майор Ігор Воронченко, полковник Юлій Мамчур, командир батальйону морської піхоти підполковник Дмитро Делятицький та його заступник — майор Ростислав Ломтєв, яких незаконно захопили під час останніх штурмів і провокацій проти українських військових.

Того самого дня Олександр Турчинов провів нараду з керівним складом Збройних сил, де обговорено питання щодо передислокації військ з території Криму та евакуації родин військових.

Підготовлено
відділом новин «Урядового кур’єра» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua