"600 мільйонів під півтора відсотка"

23 грудня 2014

Учора в Будинку уряду Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та віце-президент Європейського інвестиційного банку Ласло Баранья поставили підписи під двома фінансовими угодами: «Основний кредит для малого та середнього підприємництва та установ з середньою капіталізацією — Україна» та «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України».

Глава уряду зазначив, що ці кредитні угоди спрямовані на розвиток економіки, а не на повернення старих боргів: «Колишній уряд разом із колишнім президентом збільшили зовнішній борг України вдвічі за чотири роки, тобто практично взяли майже 40 мільярдів доларів США, і ми зараз думаємо, як їх повертати і обслуговувати».

За його словами, протягом цього року уряд утримав суму зовнішньої заборгованості Української держави перед іноземними кредиторами на рівні 72 мільярдів доларів. Однак до кінця року ситуація може змінитися.

Дешеві європейські кредити істотно допоможуть українським реформам. Фото з Урядового порталу

Також Арсеній Яценюк повідомив, що за угодою «Основний кредит для малого та середнього підприємництва та установ з середньою капіталізацією — Україна» наша держава отримала 400 мільйонів євро. Їх можна спрямувати через українські банки на кредитування малого і середнього бізнесу (термін кредиту — десять років).

«Європейський інвестиційний банк надав для України найбільш преференційні умови. Процентна ставка за нинішнім єврибором — лише 1,5% річних. Такої тривалості ресурсу за такою низькою ціною ніхто з приватних інвесторів України за жодних обставин не дав би», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Другий блок кредитної співпраці означений угодою «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України». Цей документ глава уряду назвав переходом від слів до конкретних дій ЄІБ щодо відновлення інфраструктури територій Донецької і Луганської областей, підконтрольних Україні. Ця угода дасть змогу звести інфраструктурні проекти у Запоріжжі, Дніпропетровську, Харкові. Загальний обсяг надходжень — 200 мільйонів євро з терміном виплати на 20 років.

Отримуватимуть кошти комунальні й муніципальні підприємства на відповідних територіях. Це частина програми децентралізації.

«Разом із нашими європейськими партнерами ми повинні встановити механізм моніторингу за використанням коштів і ефективністю використання кожного євродолара», — додав Прем’єр.

Він висловив сподівання, що програма підтримки України триватиме й надалі. «Усвідомлюємо, що зараз головне питання у наших західних партнерів — це прийняття їхніх внутрішніх рішень щодо можливих обсягів фінансової допомоги. Тому рішення зараз у Брюсселі, Вашингтоні й Берліні. Закликаю передовсім політичні сили в Києві проводити реальні реформи. Реформи — це жорсткі й складні рішення, які треба прийняти сьогодні для того, щоб настало завтра», — наголосив глава уряду. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua